szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Az Ionity igen komoly teljesítményű töltőjét az M1-es és M7-es autópályák mellett vehetik használatba a villanyautósok.

A BMW, a Ford, a Daimler és a Volkswagen-csoport 2017 végén jelentette be, hogy közös összefogással nagyteljesítményű villanyautó-töltőket helyeznek üzembe Európa-szerte – ez a minden országban Messiásként várt Ionity projekt. 2019 végéig 400 Ionity töltőállomás építését tervezik a kontinensen, helyszínenként 6 CCS-szabványú töltőponttal, vagyis a hálózaton egyszerre 2 400 töltést lehet majd végezni.

Az elsősorban autópályák mentén elhelyezett töltők üzemeltetésében többek közt az OMV és a Shell is részt vesz. Az első hazai Ionity állomást nyár elején az M1-es autópálya mellett, a bábolnai OMV-kúton helyezték üzembe, és nemrégiben az M7-es autópálya mellett, a kajászói OMV-nél is megkezdte működését egy hasonló töltőhely.

©

A publikus normál-, illetve villámtöltők esetében a közelmúltig a 22-50 kW jelentette a plafont, a MOL pedig nemrégiben adta át első 75 kW-os töltőjét. A Tesla Superchargerek jelenleg 120 kW-tal képesek tölteni, de már megkezdték a teljesítmény 250 kW-ra történő emelését. Ehhez képest az Ionity töltők nem kevesebb, mint 350 kW-ra képesek.

És, hogy milyen töltési időkkel lehet számolni? Nos, az általunk az elmúlt napokban kipróbált Audi e-tron maximum 150 kW-tal tölthető, és a 300-330 kilométeres reális hatótávolságot biztosító 95 kWh-s akkumulátort a bábolnai helyszínen kevesebb, mint 33 perc alatt tudtuk feltölteni 26-ról 100 százalékra.

©

A hasonló kategóriás és idén az Év Autójának megválasztott Jaguar I-Pace 100 kW-tal, az általunk nemrégiben Norvégiában tesztelt Mercedes EQC pedig legfeljebb 110 kW-tal tölthető. És hamarosan érkezik a Porsche Taycan, mely 800 V-os feszültség mellett 350 kW teljesítményt képes felvenni.

Az Ionity használatához első körben le kell tölteni egy okostelefonos alkalmazást, és abban létre kell hozni egy felhasználói fiókot. A töltés az applikációból indítható el, és időtartamtól, illetve felvett energiamennyiségtől függetlenül 8 euróba, 2 560 forintba kerül egy alkalom. Az e-tron esetében ennyi pénzből maximum 300 kilométert tudunk megtenni, vagyis 100 kilométer körülbelül 850 forintból, mintegy 2 liter üzemanyag árából jön ki.

Az Ionity ügyfélszolgálatát magyar telefonszámon lehet elérni, de az ügyintézők egyelőre nem beszélnek magyarul.

©

A csúcsot jelenleg egyébként a Siemens elképesztően gyors töltője jelenti. A Németországban nemrégiben átalakított Porsche Panameréval és BMW i3-mal demózott kísérleti töltő 920 V-os feszültségű, a csúcsteljesítménye pedig 450 kW. Ez már akkora teljesítmény, hogy a töltőkábelt speciális folyadékhűtéses technikával kell ellátni.

©
©
©
©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van