szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A német autóklub (ADAC) közzétette a 2011-ben végzett világítás tesztjének eredményét: Minden második autó...

 

LED-világításé a jövő
©
A német autóklub (ADAC) közzétette a 2011-ben végzett világítás tesztjének eredményét: Minden második autó alulvilágított. A legtöbb esetben rosszul vannak beállítva a fényszórók.

A vizsgált autók 50 százalékának hiányos volt a világítása. A leggyakoribb probléma: a fényszórók túl magasra, vagy túl alacsonyra voltak állítva. Elgondolkodtató, hogy az autóvezetők észre sem vették ezt a hibát. Pedig, ha túl alacsonyra van állítva a fényszóró, nehezebben észrevehető a többi autós számára a jármű. A túl magasra beállított fényszóró pedig elvakíthatja a szembejövőt.

Októberben az ADAC 10 000 autót vizsgált meg 18 műszaki állomásán. Minden harmadik autónál rosszul volt beállítva a tompított fény. Az esetek 14 százalékában túl magasra volt állítva, és majdnem 22 százalékban pedig túl alacsonyra. Az ADAC szerint a rossz beállítással csökken az autó biztonsága, ezért ezt rendszeresen kellene ellenőrizni.

Jó hír viszont, hogy nagyon kevés olyan autót találtak, amelyiknek teljesen rossz lett volna a világítása. Ennek oka valószínűleg az, hogy egyre több autóban van fénykontroll, amely figyelmezteti a vezetőt a hibára.

A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy még mindig nagyon sok autó közlekedik nem megfelelően beállított fényszórókkal. Az ok: egyrészt az elromlott, vagy nehezen kezelhető kapcsolók. AZ ADAC azt ajánlja, hogy minden egyes izzócserénél ellenőrizzük a beállítást, és minőségi izzót vásároljunk, az olcsó, úgynevezett no name modellek ugyanis gyakran nem passzolnak az autóhoz, és nem is olyan hosszú az élettartamuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált