Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Gőzt adnak a törvénygyár turbináira

Bár a 2013-as költségvetés számait még kerülgeti a kormánytöbbség, hétfőn már felkészülnek arra az eshetőségre, ha netalán mégis módosítani kellene azokat az IMF-megállapodáshoz. A hétfőn kezdődő, háromnapos ülésen napirendre kerül két alkotmánymódosítás is - igaz, mindkettőt a másodiknak számozták - és tárgyalni kezdik az új választási törvényt. Szerdán pedig nekiveselkednek a képviselők az új polgári törvénykönyvnek is.

Nagy Gergő Gazdaság

Matolcsyt megint elragadta az optimizmusa

Matolcsy György azzal számol, hogy a 300 milliárdba kerülő munkahelyvédelmi akciótervet a pénzintézetekre kivetett tranzakciós illetékből és a csökkenő állami kamatkiadásokból fedezni lehet. Ám a kamatkiadások aligha csökkennek a szükséges mértékben, a kormány megint túl optimista. Vagy a tranzakciós adót kell újrakalibrálni.

hvg.hu Itthon

Kossuth tér 1-3: Orbánnal melegít, Matolcsyval kezd a parlament

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdi meg az őszi politikai szezont az Országgyűlés, a kormányfő arról fog beszélni, mi az, ami "elfogadhatatlan" Magyarország számára az IMF-től. Meglepetésre már hétfőn hozzányúlnak az utolsó nyári ülésnapon elfogadott agrárkamarai törvényhez, és az EU ellenkezése ellenére államosítják a hulladékgazdálkodást. Ha elfogadják Lázár János javaslatát, a jövőben "nemzeti dohányboltokból" vásárolhatjuk az "állami" cigarettát. Kedden aztán Matolcsy Györgyé lesz a főszerep: napirendre kerül a munkahelyvédelmi akcióterv, a kisvállalkozási adó, és újra megnyitják a jövő évi költségvetés vitáját.

M. László Ferenc Itthon

Orbánt az elbocsátások miatt is aggódó fideszesek várják Sárváron

Ismét fajsúlyos kérdéseket vitat meg a két kormánypárt a szezonnyitó kihelyezett frakcióülésén: a Sárváron gyülekező képviselők a gazdasági helyzetről, a választási regisztráció bevezetéséről, a rendőrség átszervezéséről, az esetleges elbocsátásokról fognak tanácskozni. Forrásaink szerint a párt mégsem fog elveszni a részletkérdésekben, a Fidesz a múltértékelés helyett a jövőbe tekint, és már most elkezdi a felkészülést a 2014-es választásokra.

hvg.hu Itthon

Orbán már az őszi csatákra hangol

Orbán Viktor a múlt héten két nyilvános szerepléssel melegített a lassan beinduló politikai szezonra, és mindkettőnek az volt a fő üzenete, hogy esze ágában sincs változtatni a politikáján. Szeptemberben a legfontosabb kérdés a költségvetés befoltozása lesz, majd novemberben nekiveselkednek a választási rendszer kényes szabályainak is.

hvg.hu Gazdaság

500 milliárdos lyuk tátong a jövő évi büdzsén

Mintegy 500 milliárdos lyuk tátong a jövő évi büdzsén, és a költségvetési hiány is inkább 4 százalék körül lehet. Ez önmagában nem tragédia, de az IMF ilyen költségvetés mellett velünk nem fog megállapodni - emelte ki legfrissebb blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakértő. A szakértő szerint a magyar kormány 2013-tól elengedheti a gyeplőt.

hvg.hu Gazdaság

Nomura: akár még nőhet is a tranzakciós illeték

Egyáltalán nem látszik, hogyan tudná a kormány pótolni a Magyar Nemzeti Bankra kivetni tervezett tranzakciós illeték eltörléséből fakadó 120 milliárdos hiányt a kormány - áll a Nomura legfrissebb elemzésében. Peter Attard Montalto elemző szerint a lyuk betömésére akár a tranzakciós illeték mértékét is emelheti a kormány.

MTI/Népszabadság Gazdaság

Még ősz előtt mond valamit Matolcsy büdzséjéről a KT

Augusztus közepén kapja meg a 2013-as költségvetés tanulmányozásához szükséges pótlólagos információkat, tanulmányokat a Költségvetési Tanács a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ezt követően foghatnak hozzá a munkához a szakemberek - tájékoztatta a Népszabadságot Kovács Árpád, a tanács elnöke.

Nagy Gergő Gazdaság

MNB: csak a tartalékok feláldozásával tartható a hiány

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapvetően tarthatónak tartja a jövő évi költségvetési hiány alakulását, mely az Európai Unió által elvárt három százalék alatt maradhat. A jegybank által számolt 2,4 százalékos GDP-arányos hiány ugyanakkor csak a tartalékok felszámolásával lehetséges, ami az MNB által kedvezőtlenebbnek tartott makrogazdasági környezetben jelentősen leszűkítheti az ország mozgásterét. Sok az egyéb kérdőjel is, mivel több, komoly bevétellel kecsegtető törvényt - például a tranzakciós illetékről szólót - még el sem fogadták.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy: szerénynek kell lennünk

Az emelkedés költségvetésének nevezte Matolcsy György a jövő évi költségvetést a parlamentben. Szerinte ezzel a válságon kívüli helyen találjuk majd Magyarországot.

hvg.hu Itthon

"Ne szaladjunk előre" – Orbán elviekben támogatja a frakció kéréseit

A Fidesz–KDNP-frakció kérései többmilliárdos lyukat üthetnek a költségvetés bevételi oldalán – hangzott el a képviselőcsoport hétfő délelőtti ülésén. Korábban a Rogán Antal vezette frakció benyújtotta igényét arra, hogy milyen változtatásokat kérnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által benyújtott 2013-as költségvetési tervezeten, Orbán Viktor ezekre azt mondta, méltányolja őket, de konkrétumokról nem akart beszélni.

MTI Itthon

A 2013-as büdzséről tárgyal ma a Fidesz

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról tárgyal mai ülésén a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója; a képviselőcsoport a munka világát érintő "megrendeléseket" is tett a kormánynak.

MTI Itthon

Az új Btk.-ról dönt, a költségvetésről vitázik a parlament

A jövő hét minden munkanapján ülésezik a parlament, miután a Ház a szokásos őszi időpont helyett már most megkezdi a jövő évi költségvetés tárgyalását. Csakúgy, mint az elmúlt két évben, az idén is fontos törvényjavaslatok maradtak a nyári rendkívüli ülésszakra: hétfőn dönt az Országgyűlés az új büntető törvénykönyv (Btk.) elfogadásáról, és megvitatja a jegybanktörvény módosítására tett újabb kormányjavaslatot.

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ is aggódik a tranzakciós illeték miatt

Az Állami Számvevőszék komoly kockázatokat lát a jövő évi költségvetés bevételi oldalán: az adóbevételek közül a tranzakciós illetékkel nem csak az a baj, hogy nem lehet tudni, 283 milliárd forint beszedhető-e belőle, hanem az is, hogy a kormánynak fogalma sincs, miképp változtatja meg ez az adófajta a bankok és az ügyfelek magatartását. Emellett az önkormányzati és az állami feladatok átstrukturálásával kapcsolatos forrásfinanszírozás sincs kellően kiegyensúlyozva és jogszabályilag megalapozva.

hvg.hu Itthon

A Fidesz-frakció feltételeket szab a kormánynak a büdzsé megszavazásához

Bár támogatják a kormány által elkészített költségvetési javaslat sarokszámait és a deficitcélt, nem mindennel elégedett a Fidesz frakciója, ezért elvárásokat fogalmaznak meg a kormány felé - mondta Rogán Antal fideszes frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján. A képviselőcsoport négypontos csomagot dolgozott ki, amelyet szeretne viszontlátni a költségvetésben.

hvg.hu Itthon

Rendkívüli ülésen boncolja a Fidesz a költségvetést

Előrehozták a jövő évi költségvetés vitáját a Fidesz frakciójában: a kormánypárti képviselőcsoport vezetői rendkívüli ülésen, pénteken vitatják meg a kabinet javaslatát – értesült a hvg.hu. Több fideszes képviselő szerint komoly lobbik indultak be a megszorító büdzsé átírására.

hvg.hu Gazdaság

Megfejelik a tranzakciós adót 2014-től

A 2013-as 283 milliárd forintos bevétel után 2014-2016 között 40 milliárddal többel, évi 322 milliárd forinttal számol a kormány a tranzakciós adóból – derül ki a Portfolio szerint a jövő évi költségvetési törvénytervezet általános indoklásának mellékletéből.

1 2 3 4
Vége az idei kézilabda-bajnokságnak

Vége az idei kézilabda-bajnokságnak

Továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk van az Északi-sark felett

Továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk van az Északi-sark felett

Ha Boris Johnson most egy időre kiesik, a válságkezelés kerülhet válságba

Ha Boris Johnson most egy időre kiesik, a válságkezelés kerülhet válságba

Pontosította Palkovics, minek a 70 százalékát támogatja az állam rövidített munkaidő esetén

Pontosította Palkovics, minek a 70 százalékát támogatja az állam rövidített munkaidő esetén

Letesztelték, meglepően tisztán jár a VW 422 lóerős dízelmotorja

Letesztelték, meglepően tisztán jár a VW 422 lóerős dízelmotorja

Koronavírus: négyen haltak meg a Pesti úti idősotthonban

Koronavírus: négyen haltak meg a Pesti úti idősotthonban

CDU-elnökjelölt: Már most eljárást kell indítani Magyarország ügyében az EU-ban

CDU-elnökjelölt: Már most eljárást kell indítani Magyarország ügyében az EU-ban

Szél Bernadett egy KDNP-snek: Csak megkérdeztem, miért lopással tölti a nagyhetet

Szél Bernadett egy KDNP-snek: Csak megkérdeztem, miért lopással tölti a nagyhetet

A címlapról ajánljuk