szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét fajsúlyos kérdéseket vitat meg a két kormánypárt a szezonnyitó kihelyezett frakcióülésén: a Sárváron gyülekező képviselők a gazdasági helyzetről, a választási regisztráció bevezetéséről, a rendőrség átszervezéséről, az esetleges elbocsátásokról fognak tanácskozni. Forrásaink szerint a párt mégsem fog elveszni a részletkérdésekben, a Fidesz a múltértékelés helyett a jövőbe tekint, és már most elkezdi a felkészülést a 2014-es választásokra.

„Nyilván lesz aktuálpolitikai helyzetértékelés, a miniszterelnök beszélni fog a párt és a kormány jelenlegi helyzetéről, az őszi teendőkről, de ez a frakcióülés már ráfordulás lesz a 2014-es kampányra” – mondta a hvg.hu-nak a szerdán kezdődő Fidesz–KDNP-frakciószövetségi ülésről egy, a tervezett programot ismerő fideszes forrás.

A kormánypártok parlamenti frakciói az elmúlt két évben kialakított hagyománynak megfelelően egy vidéki városban tartják háromnapos, szezonindító értekezletüket, ahol a tervek szerint Orbán Viktor és kormányának tagjai a kabinet őszi célkitűzéseit ismertetik. A 263 parlamenti képviselő a sárvári Park Inn Hotelben fog tanácskozni: az első napon, szerdán meghallgatják a miniszterelnök-pártelnök politikai helyzetértékelését, kérdéseket tehetnek fel Orbánnak, majd a következő két napban a frakciók szakpolitikai kabinetjei vitákat folytatnak a miniszterek és az államtitkárok előadásait követően.

Mint arról a hvg.hu kedden beszámolt, a 2014-re felkészülés jegyében a kihelyezett frakcióülésen várhatóan megnevezik a választási kampány főnökét is. Információink szerint a Fidesz vezetése a pártnak jelentős győzelmet hozó 2009-es és 2010-es kampány vezetőjét, Gyürk András európai parlamenti képviselőt kéri fel a feladatra.

Aki korán kell

„Kell még egy ciklus az elmúlt években megalapozott rendszer megerősítéséhez, a centrális erőtér bebiztosításához, így 2014-ig semmit nem bízhatunk a véletlenre” – magyarázta az elnökségi döntéshozatalra rálátó, az ügy bizalmi jellege miatt neve elhallgatását kérő fideszes politikus, miért figyel már most 2014-re a párt. Bár forrásunk azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint egyelőre semmi nem veszélyezteti a Fidesz első helyét, ráadásul az ellenzéki pártok továbbra is erőtlenek, de a kormánypártnak szerinte biztosra kell mennie, így a következő két évben a politikai döntéseket és a kommunikációt ennek kell alárendelni,. „Minimalizálni kell a hibák számát” – erősített rá.

Orbán érkezőben a februári egri frakcióülésre
©

Az előző országgyűlési választások előtt nem siette el a párt a felkészülést a kampányra, Gyürk kampányfőnöki kinevezését 2009 októberében – hét hónappal a szavazás előtt – jelentette be Orbán akkori szóvivője, Szijjártó Péter. A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó fideszes források szerint azért is szükség lenne a kampányfőnök megnevezésére, mert a párt elnökségéből többen más feladatot is visznek (Orbánt lefoglalják a kormányfői teendők, Kövér László házelnök, Balog Zoltán miniszter, Rogán Antal tartja össze a 226 fős frakciót, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán polgármester), így szükség lenne egy olyan vezetőre, aki csak a felkészülésre és pártélet szervezésére figyel. Ennek ellentmond ugyan, hogy Gyürk egyben a Fidesz EP-delegációját is vezeti, de forrásaink szerint a politikus már 2009-ben és 2010-ben is bizonyított.

A Fidesz már tavasszal elkezdte a felkészülést a 2014-es választásra: a párt vezetése hozzáigazította az új választókerületi beosztáshoz a szervezetet, megnevezték a választókerületi elnököket. Erre azért volt szükség, mert a tavaly elfogadott új választójogi törvény 2014-től 176-ról 106-ra csökkenti az egyéni választókerületek számát, a Fideszben pedig bevett szokás, hogy a választókerületi elnököket indítják egyéni képviselőjelöltként.

Egy a pártvezetéssel kritikus fideszes képviselő szerint „ügyes húzás 2014-gyel foglalkozni, mert így kisebb figyelem terelődik majd a nyári feszültségekre”. Ezzel forrásunk a GDP visszaesésére (a KSH augusztus közepén jelentette be, hogy a gazdaság egymást követő két negyedévben is csökkent) és az azeri gyilkos diplomáciai botrányt okozó kiadatására, az IMF-tárgyalások elhúzódására utalt.

Kinek használ?

„A vita menetét Viktor szerdai helyzetértékelése fogja meghatározni” – mondta egyik forrásunk, aki szerint ez azt is megszabja majd, hogy milyen témák kerülnek szóba. Ennek ellenére többen is arra számítanak, hogy ezeket a kérdéseket nekiszegezik majd a képviselők a miniszterelnök-pártelnöknek, ahogy forrásaink szerint a tervezett választási regisztráció is szóba kerülhet, miután a parlament ősszel vitatja majd meg a választási eljárásról szóló törvénytervezetet.

Lázár János érkezőben a 2011-es hajdúszoboszlói frakcióülésre
©

Ezt augusztus elején a volt államfő, Sólyom László, az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke is élesen bírálta, a párt előzetes feliratkozásról szóló terveit alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezve. Az Origo szerint a Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca is alkotmányosan aggályosnak tartotta az elképzelést, a miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta, a törvény elfogadása előtt előzetes normakontrollt kellene kérni az Alkotmánybíróságtól. Információink szerint a frakcióban már kering egy olyan koncepció, amely a választási eljárásról szóló törvényjavaslat legfőbb elemeit tartalmazza, és amit akár vitára is bocsáthatnak Sárváron.

A koncepciót ismerő forrásunk szerint az egyéni képviselői indítványként beterjesztendő tervezetet szinte biztosan az Ab elé viszik. A Fideszben ugyanis arra számítanak, hogy ha nem teszik meg, a három ellenzéki párt ebben az ügyben biztosan összefogna és az Alkotmánybíróság segítségét kérné (az alaptörvény szerint normakontrollt a kormány, az ombudsman és a képviselők negyede kérhet).

„Matolcsy előáll majd a számokkal”

„Ez egy harmadrangú kérdés, ráadásul sokan úgy értékelik, hogy a feliratkozás a Fidesz érdekeit is szolgálja” – mondta egy képviselő, aki szerint a frakció- és a pártvezetés nemzetközi példákkal fogja igazolni, hogy a regisztráció nem ellentétes az európai és a nyugati jogrenddel.

Egy másik fideszes forrás szerint a KSH által augusztus közepén bejelentett „technikai recessziót”, a GDP-módszereit a képviselők többsége nem érti, ráadásul sokan bíznak abban, hogy ez átmeneti jelenség, a kormány gazdaságpolitikája a választásokig hátralevő időszakban beérik. „Minden bizonnyal Matolcsy előáll majd egy levezetéssel, diagramokkal, ami alá fogja támasztani ezt a vélekedést ” – mondta egy másik kormánypárti képviselő.

Forrásaink egybehangzó véleménye szerint a vidéki fideszes politikusok nagy többsége nem ezekre a kérdésekre fókuszál. „A többséget az érdekli, hogyan történik a kórházak, iskolák átszervezése, és lesznek-e emiatt elbocsátások a választókerületükben” – mondta egy vidéki képviselő, aki maga is aggódik az esetleges létszámleépítések miatt. Így forrásaink azt valószínűsítik, hogy a miniszterelnököt és a szaktárcák vezetőit főleg ezekről faggatják majd a képviselők, így a nyáron bejelentett munkavédelmi terv, a foglalkoztatás növelése és az uniós pénzek lehívása lesz majd a fő téma Sárváron. „A képviselőinket jobban érdeklik a rendőrségi fejcserék, az, hogy ki lesz az új megyei főkapitány és lesz-e rend, mint az, hogyan számítják a GDP-t” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő fideszes forrás.

Másfélmillió lépés Magyarországon

A hvg.hu-nak nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint a mostani sárvári frakcióülésnek nem lesz olyan súlya, mint az eddigi szezonnyitó kormánypárti tanácskozásoknak. A hvg.hu úgy tudja, a miniszterelnök-pártelnök csak egy napot marad, már csütörtökön visszautazik Sárvárról. Hétvégén Orbán Viktor magukat jobboldalinak való értelmiségiekkel találkozik a szokásos évi kötcsei találkozón.

A 2010-es őszi kihelyezett frakcióülést a Fidesz és a KDNP Tapolcán tartotta, ezt követően jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. A hitelmentés elhúzódott, a 2011-es szeptemberi hajdúszoboszlói frakcióülést követően Lázár János frakcióvezető már arról számolt be, hogy kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek, az ebből adódó pénzügyi terhet a bankok viselik.

Tavaly tavasszal Siófokon, idén februárban pedig Egerben tanácskoztak a kormánypártiak. Orbán Viktor az egri ülésen tartott helyzetértékelő beszédében a decemberi pénzügyi támadásokról szólva egy nemzetközi szálakat is magába foglaló puccskísérletről számolt be, melynek állítólag külügyi, nemzetbiztonsági elemei is voltak. Bár ezt a frakcióülést követően Lázár János cáfolta, később három, magát jobboldalinak való szerző külön könyvet adott ki az Orbán-ellenes állítólagos puccskísérletről. Az ülés utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter jelentette be, hogy a kabinet az Ab-hoz fordul, hogy a testület értelmezze, kétharmados vagy feles többséggel kell-e majd ratifikálni az EU-s fiskális paktumot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Ráfordul a Fidesz 2014-re: Gyürk András lehet a kampányfőnök

Már a szerdán kezdődő őszi szezonindító frakcióülésen a 2014-es kampánnyal foglalkozik a Fidesz és a KDNP, ezért információink szerint még a héten megnevezheti a kormánypárt a következő országgyűlési választások kampányfőnökét, Gyürk András EP-képviselőt.

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek