hvg.hu Tech

Fizessen a fodrász, ha szól nála a rádió

A sörözők mellett a fodrászoktól és szoláriumoktól is beszedné a jogdíjat az Artisjus. Azt mondják, ha a fodrásznál szóló rádió – hát még, ha a számítógépről az mp3 –, az közvetetten többletbevételt eredményez.

hvg.hu Kult

Meglepetések az Artisjus-díj-átadón

Váczi Eszter lett az év szövegírója, a Romhányi Áron–Pély Barnabás szerzőpáros pedig az év zeneszerzője. A korábban mindig egy-egy koncertnek adományozott „az év könnyűzenei produkciója díjat” ezúttal egy fesztivál kapta. Zeneszerzői életművéért Lerch Istvánt, szövegírói életművéért pedig Bereményi Gézát részesítették elismerésben. Kiosztották az Artisjus-díjakat.

MTI Kult

Komolyzenei komponista az Artisjus új elnöke

Madarász Iván személyében 15 év után ismét olyan komponistát választott elnökének a zeneszerzők, szövegírók és írók jogdíjait kezelő Artisjus egyesület, aki a komolyzene területéről érkezett. A több mint 12 ezer magyar zeneszerzőt, szövegírót, írót és zeneműkiadót képviselő szervezet ezzel a lépéssel a műfaji sokszínűséget és a különböző alkotók egységét kívánja szimbolizálni – olvasható az Artisjus hétfői közleményében.

MTI Tech

Az Artisjus már a táblagépeket sem kíméli

Harminc százalékkal csökken január elsejével egy lépésben a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztik a táblagépekre is - tudatta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület pénteken a honlapján.

hvg.hu Kult

Kivégezné az Artisjust egy új jogkezelő

Áttekinthető jogdíjosztást és kedvezőbb árképzést ígér a svéd Epidemic Sound jogkezelő óriást képviselő hazai cég. A jövő januárban, egyelőre csak üzletek, vendéglátó-és szórakozóhelyek háttérzenei szolgáltatásával piacra lépő szervezet célja lenyomni az Artisjust.

hvg.hu Kult

L. Simon és az Artisjus adatai nem ugyanarról a bolygóról származnak

Az Artisjus is beszállt a jogdíj-újraosztás körül kialakult szópárbajba - a jogvédő iroda a hvg.hu számára eljuttatott dokumentumban L. Simon László tizenegy állítását cáfolja meg, amit az üres hordozó díjakkal kapcsolatban tett a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

hvg.hu Kult

"A magyar állam olyan, mint egy hisztis nő" - Lovasi keserű rohamot indított

Újabb fejezethez érkezett Lovasi András és L. Simon László jogdíjmutyi-univerzumban zajló viadala: a Kossuth-díjas zenész legfrissebb szervájában hisztis nőnek nevezi a magyar államot, bár azt azért elismeri, talán tényleg nincs minden rendben az Artisjus-pénzek osztásával kapcsolatban.

Ceglédi Zoltán Nyüzsi

Jogdíjak: se nektek, se a Fidesznek

Röviden összefoglalnám a jogdíjvitát, egyúttal megjegyezve: Lars Ulrich kezd szimpatikusabb lenni számomra, mint a magyar zenészek többsége. Előbb ugyanis az Artisjust kéne megdönteni!

hvg.hu Kult

L. Simon magyarázza a bizonyítványt

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke blogjában magyarázza el a művészek jogdíjainak nagy port vert újraszabályozásának okait. Úgy véli nem lenyúlásról van szó, hanem a pénzek célszerűbb felhasználásról. A zenészek nem így látják.

hvg.hu Kult

Jön a jogdíjmutyi – őrjöngenek a sztárok

Az állam le akarja nyúlni a zenészek jövedelmének negyedét. A tervek szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) osztaná szét az eddig többek közt Lovasinak, Kiss Tibinek, Bródy Jánosnak járó pénzt. A zenésztársadalom nyílt levélben tiltakozik. Balázs Fecó szerint mindig rajtuk húzzák a nadrágszíjat, Németh Lojzi úgy véli, valakinek anno nem jutott elég pénz, és most újraosztaná a jogdíjakat.

hvg.hu Tech

Közelebb a magyar Spotify?

A közép-kelet európai régióból elsőként az Artisjus csatlakozhatott az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségéhez, az Armoniához. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, és az Artisjus szerint több szolgáltató is könnyebben léphet majd be a magyar piacra.

MTI Gazdaság

Az NGM örül, hogy nem emeltek árat a magyar zenészek

Kedvezőbb feltételekkel élhetnek a zenefelhasználás lehetőségével a vállalkozások, mert a zeneszerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk