szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tévék és rádiók fizetik a legtöbb jogdíjat, de látványosan jön fel a digitális ágazat.

Világszerte 9,65 milliárd eurót, azaz 3200 milliárd forintot fizettek ki szerzői jogi jogdíjként – idézte az Artisjus szakmai blogja a közös jogkezelők nemzetközi szervezetének, a CISAC-nak a 2018-as jelentését. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 0,9 százalékkal nőtt a jogdíjak nagysága, ha azonban kivesszük a képletből az euró erősödését (hiszen sokan nem euróban kapják a jogdíjaikat), akkor 4,4 százalékos plusz jön ki.

Az adatokat legnagyobb részben a zenészek és zeneszerzők jogdíjai határozzák meg: az összes jogdíj 88 százaléka az övék, ráadásul egyedül az övék növekszik. A maradék 12 százalékot az audiovizuális, irodalmi, drámai és vizuális művészeti jogdíjak teszik ki.

A legtöbb jogdíjat még mindig a tévék és rádiók fizetik ki, az összes pénz 39 százaléka innen származik. A zenészek nagy pénzeket kapnak az élő- és háttérzene utáni jogdíjakból, a teljes összeg 28 százalékát. Még mindig csak a harmadik legfontosabb bevételi forrás 17 százalékkal a digitális jogdíj, de ennek az aránya évről évre lendületesen nő, csak 2017-hez képest 29 százalékos a növekedés, 2014 óta pedig közel két és félszeresére emelkedett.

Az EU szerzői jogi irányelve

világítótoronyként hozott fényt az éjszakába

- írta a jelentésben a szervezet elnöke, a jogvédő munkája helyett inkább a zenéjéről elhíresült Jean-Michel Jarre.

Ami Magyarországot illeti: az egy főre jutó jogdíjakat nézve a globális lista 27. helyén állunk, de ha GDP-arányosan nézzük, akkor már a 10. helyen van a magyar adat. Közép- és Kelet-Európa kapcsán külön kiemelte a jelentés, hogy itt több országban kedvezőtlen a szerzői jogi környezet.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban