#Európa Kiadó

Balla István-Németh Róbert Kult

„Nem nagyon szeretik, ha valakinek van önálló véleménye”

Négy évtizede énekli jellegzetes költői-szomorkás dalait, miközben Tarr Béla állandó munkatársa, és mint ilyen, az egyik legismertebb magyar filmzeneszerző. Szerinte a liberális gondolkodásnak egy időre befellegzett, pedig önmagáról azt állítja, hogy liberális, ilsoviniszta és redenta. Miért vitték be a Kádár-korban rendőrök? Mit keresett a HIT Gyülekezetében és a diliházban? Mit vár a hazai politikában? Folytatódik a Napfény íze-sorozatunk. Interjú Víg Mihállyal.

hvg.hu Plázs

Pé/Szo/Vas: „Putyin úr, itt a következő közellenséged”

Érezni már a tavaszt, mert egyre több programot tudunk ajánlani pészovasra, azaz péntekre, szombatra és vasárnapra. Ha gyereke van, azért, ha a halat szereti azért, ha a retro vagy nagyon igényes mai muzsikát, akkor meg azért fussa át a lehetőségeket, és mozduljon ki! Ja, és készüljön, mert már csak kettőt kell aludni az Oscar-díj-átadóig.

hvg.hu Kult

Íme minden idők tíz legjobb magyar lemeze - hvg.hu Top 30 (3.)

Mit kíván a magyar nemzet? Melyik dal került fel a World Class Punk válogatásra? Melyek a magyarock történetének legfényesebb lapjai? Arra kértünk 20 kritikust, szakírót, írót, hogy segítsenek összegyűjteni az elmúlt közel fél évszázad legfontosabb magyar albumait. A véleményeket összesítettük, így született meg a HVG TOP 30-as listája: íme a top 10!

hvg.hu Kult

Minden idők legjobb magyar lemezei – hvg.hu Top 30 (1. rész)

Melyik volt a legjobb magyar popcirkusz, és melyik volt a legéletigenlőbb hazai zenekar? Mikor volt csúcsformában Pataky, Fenyő vagy Demjén Rózsi? Arra kértünk 20 kritikust, szakírót, írót, hogy segítsenek összegyűjteni az elmúlt közel fél évszázad legfontosabb magyar albumait. A véleményeket összesítettük, így született meg a HVG TOP30-as listája, melyet három részletben ismerhetnek meg. Ez a legelső rész, a többit kedden és szerdán olvashatják.

MTI Vállalkozás

Árverezik az Európa kiadó könyveit

A patinás magyar kiadó raktárkészletére november 21-ig lehet licitálni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarára. A kiadó május óta áll végrehajtás alatt. Az Európa Könyvkiadó Kft. közölte, hogy az árverés nincs összefüggésben a cég üzleti működésével, és vitatják a végrehajtás jogszerűségét.

hvg.hu Kult

Az aranymetszés csodája egy rövid videóban

Az Alex Csodaországban című könyv kifejezetten szórakoztatóan mesél a matematikáról. Ehhez készített Pekker Nóra könytrailert, ami közönségdíjat nyert az Európa Kiadó versenyén.

hvg.hu Kult

"A jövő itt van, de sose lesz vége" - a rendszerváltás ikonikus dalai

Cseh Tamás whiskyzve illegalitásba vonul, Müller Péter Sziámi szavazatokat gyűjt, Wahorn András rabszolgatelepre költözik. Ugyan nem a 80-as évek zenészei váltottak rendszert, de hogy jókora hatásuk volt az akkori közhangulatra, az ma már vitathatatlan. Ezen a héten sokan, sokféleképp emlékeztek/emlékeznek a rendszerváltásra, és Nagy Imre újratemetésének 25 éves évfordulójára - ezúttal dalban idézzük meg ezeket a "mocskos időket".

hvg.hu Kult

"Tudom, hogy az X-Faktor valami vetélkedő"

Az Európa Kiadó Popzene című számával állt színpadra az X-Faktor szombati adásában Krasznai Tünde. A kifinomult fricska és hatalmas öngól határán egyensúlyozó produkcióról a legendás underground zenekar dalszerző-frontemberét, Menyhárt Jenőt kérdeztük.

NR Kult

A rock a fiataloké? Dehogy!

Bár a pop továbbra is a tinédzserek és a fiatal felnőttek játszótere, idén is támadásba lendült néhány úgynevezett nagy öreg (van, aki kifejezetten váratlanul), hogy bebizonyítsa, létezik arany alkony a könnyűzenében.

hvg.hu Kult

Itt hallgathatja meg az Európa Kiadó új albumát

„Három Judit, négy Zsuzsa és a rock and roll” – a vadonatúj számok mellett egy több mint 30 éves dal is szerepel az Annak is kell című pénteken megjelenő Európa Kiadó-albumon, amit a hvg.hu-n már csütörtökön végighallgathatunk.

MTI Kult

Dupla koncertet ad az Európa Kiadó az A38-on

A legutóbbi után húsz évvel, a tervezett dátumhoz képest három hónappal később elkészült az Európa Kiadó új stúdióalbuma. Az underground csapat dupla koncerten, pénteken és szombaton mutatja be az Annak is kell című lemezt a fővárosi A38 hajón.

Cz.T. Kult

Milyen érzés manapság Menyhárt Jenőnek lenni? – interjú

Menyhárt Jenő akaratlanul vált a nyolcvanas évek magyar underground ikonjává. Az Európa Kiadó frontembere a zenekar rég várt, új lemezét koherens életműbe szeretné foglalni, bár ma sem vár többet a zenétől, mint harminc éve. Interjú egy önazonos, veterán lázadóval.

MTI Karrier

Új igazgató került az Európa Kiadó élére

Április 9-től M. Nagy Miklós, a kiadó eddigi főszerkesztője igazgatja az Európa Könyvkiadót. Barna Imre eddigi igazgató főmunkatársként dolgozik tovább - tájékoztatott a kiadó szerdán.

ln Kult

Konrád György 80. És akkor mi van?

Elég sokan felköszöntötték innen-onnan a világról a születésnapja alkalmából Konrád Györgyöt. Magyarországról hivatalosan, akiknek dolguk szokott lenni a köszöntés, senki. Ne essünk már szét ennyire.

MTI Kult

Az A38 hajón ad koncerteket az Európa Kiadó

A nyolcvanas évek legendás underground zenekara, az Európa Kiadó ismét egykori újjáalakulásának színhelyén, a fővárosi A38 hajón lép fel, ahol szeptember 15-én és 16-án is koncertet ad.

LNT Kult

Disneyland elsötétítés után

Mi lett volna, ha George W. Bush a tanácsadói helyett Istenre hallgatott volna? Rossz hír: végig rá hallgatott. Az orosz titkosszolgálat jóvoltából egy nyomorult kis odesszai hangutánzó ciripelte a fülébe, mit kell tennie. Ez volt A „Burning Bush” művelet.

1 2 3
Meghalt a 9 éves fiú, aki múlt hétvégén szenvedett balesetet a monori motocross-pályán

Meghalt a 9 éves fiú, aki múlt hétvégén szenvedett balesetet a monori motocross-pályán

Majdnem megölt egy férfit a zuglói buszpályaudvaron, mert nem adott neki cigit

Majdnem megölt egy férfit a zuglói buszpályaudvaron, mert nem adott neki cigit

Az USA "visszatért": a szövetségesek örülhetnek Bidennek

Az USA "visszatért": a szövetségesek örülhetnek Bidennek

Az ember magát próbálja minél inkább megérteni

Az ember magát próbálja minél inkább megérteni

Marabu Féknyúz: Nem lehetne inkább mégis krumplit?

Marabu Féknyúz: Nem lehetne inkább mégis krumplit?

Drága, kevés van belőle, de működik: itt a koronavírus-betegség elleni újabb fegyver

Drága, kevés van belőle, de működik: itt a koronavírus-betegség elleni újabb fegyver

Jegyezze meg az oldal címét, itt regisztráció nélkül, korlátlanul küldhet fájlokat

Jegyezze meg az oldal címét, itt regisztráció nélkül, korlátlanul küldhet fájlokat

Torokszorító történet a társadalom legelesettebbjeiről - Filmajánló

Torokszorító történet a társadalom legelesettebbjeiről - Filmajánló

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával