#Kossuth tér 1-3

MTI Itthon

Devizahitelesek, Paks, alkotmánybírák - Forró hét jön a T. Házban

Kivételesen szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés: szerdán megszavazhatják a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt és új alkotmánybírákat választhatnak, pénteken pedig sor kerül az LMP által javasolt vitanapra a paksi bővítésről. Mellékesen pedig megszavazhatják azt a törvényt, amely lehetővé teszi majd, hogy két héttel később nyújtsák be a jövő évi költségvetést, mint szokták.

MTI Itthon

Kossuth tér 1-3.: kiderül, mit terveznek a miniszterek

Az Országgyűlés jövő heti ülésén szavazati joggal ruházhatja fel az ülést vezető elnököt a házszabály módosításával. Hétfőtől a leendő tárcavezetőket is meghallgatják a bizottságok, pénteken pedig várhatóan esküt is tehetnek a harmadik Orbán-kormány tagjai.

hvg.hu Itthon

Elnöki szavazattal biztosítaná a kétharmadot Rogán Antal

A magyar Országgyűlésben régóta szokás, hogy az ülést vezető elnök csak akkor voksol, ha szavazategyenlőség áll elő. Rogán Antal most ezzel szakítana, állítólag az elnök és az alelnökök jogainak biztosítása érdekében. Valószínűbb azonban, hogy a szűken meglévő kétharmados többséget akarja bebiztosítani ilyen trükkös módon.

hvg.hu Itthon

Kossuth tér 1-3. - EP-másnaposan kezd a parlament

Csak lassan rázódik bele a munkába az Országgyűlés, így az sem derül ki egyelőre, mennyire működőképes a törvényhozás az új házszabály alapján. Hétfőn mindössze egy kötelező gyakorlatot tudnak le a képviselők, persze csak az után, hogy ki-ki a saját szempontja szerint elemezte az EP-választás eredményét.

K.Á. Itthon

Kossuth tér 1-3. - Időutazással kezdi a munkát a parlament

Hétfőn megkezdődik az új parlament első, valódi munkanapja, amit mi mással is tisztelhetnének meg jobban, minthogy rögtön eltérnek a friss, ropogós, épp hogy hatályba lépett házszabálytól, és természetesen visszamenőleges hatályú törvénnyt alkotnak. Teszik mindezt a devizahitelesek érdekében, de már most látszik, hogy az új rendszer több pontos is finomhangolásra szorul.

hvg.hu Itthon

Kossuth tér 1-3. - Orbán Viktor harmadszor is

Rövid lesz a parlament szombati ülése, vitától sem kell tartani: csak formálisan is megválasztják Orbán Viktort miniszterelnökké, ő pedig kormányprogram helyett beszédet mond majd. Közben a Fidesz hívei ünneplik az eseményt a Kossuth téren, a frissen újraválasztott kormányfő nekik is szónokol majd.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Minden más lesz, bár nagyon hasonló

Pontosan harminc nappal a választások után, kedd délelőtt megalakul az új Országgyűlés. Az ünnepélyes ülést Áder János nyitja meg, majd eljön Turi-Kovács Béla nagy pillanata: korelnökként ülhet a pulpitusra, amíg meg nem választják a házelnököt. Az ülésterem már átalakult, de egy sor apróság a parlament működésében is megváltozik: például nem lesz titkos szavazás arról, hogy alelnök lehet-e egy egykori skinheadvezér, illetve valószínű, hogy mostantól már kormányprogramot sem írnak majd.

Kovács Áron Itthon

Akár kergetőzhetnek is a képviselők a felújított patkóban

Bemutatták az Országgyűlés megújult üléstermét, amelyben a parlament lecsökkent létszámához igazodva kevesebb ülőhely, de több mozgástér várja a képviselőket. A három hónapig tartó munka során az eredeti, 1902-es tervek alapján dolgoztak az asztalosok, akik olyan részletekre is figyeltek, amiket a hétköznapokon csak kevesen fognak látni. Visszakerült az ülésterembe az eredeti elnöki szék is, aminek van egy érdekes kényelmi funkciója is, de a konnektorprobléma nem oldódik meg.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Itt a vége, fuss el véle!

Orbán Viktor beszédével kezdődik hétfőn a parlament véghajrája, és valószínűleg ez nyitja meg az igazi választási kampányt is. Túl sok dolga nem maradt a képviselőknek, csak újra el kell fogadniuk két, államfői vétó miatt visszakerült törvényt, rá kell bólintaniuk az orosz atomszerződésre, és meg kell választaniuk az állambiztonsági múlt feltárásáért felelős bizottság tagjait. A legutolsó ülésen pedig elfogadják az új házszabályt, amivel meghatározzák a következő, immár 199 fős parlament működési kereteit.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Megkapjuk a költségvetést karácsonyra

Mégis lesz egy hete a képviselőknek karácsonyi ajándékot venni, keddre lezavarnak minden fontos szavazást, így mehet mindenki ünnepelni. Jön a társasházi rezsicsökkentés, a börtöntörvény és persze a 2014-es költségvetés is. Egy jobbikos képviselő viszont lehet, hogy rekordösszegű bírságot kap, mert állítólag csúnyákat mondott egy fideszesre. Az év utolsó napirendjeként vitáznak még egy kicsit az új házszabályról, de a folytatásért februárig kell várni.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Nagy pénz jut a kis focira

Nem jutottak a rengeteg törvényjavaslat végére a képiselők, ezért rá kell húzzanak még néhány hetet, hétfőn pedig módosító indítványok dömpingje vár rájuk. A jelenleg még laza házszabályok sokat segítenek, többek közt azzal, hogy bármilyen törvénybe bármit be lehet pakolni, a pénzügyi harmonizációs javaslatba például a sportingatlanok átadását. A sport egébként is kiemelt helyen szerepel a parlament ülésén, szétdobják például az érdeklődők közt a 12 milliárdos stadionépítési keretet.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Orbán is megszólal a NAV-botrány ügyében

Ismét trükkös módon kerül meg egy maga alkotta szabályt a Fidesz, hogy még jobban felpörgesse a parlamenti munkát. Egy másik ügynek, a földvisszaszerző inkviziciónak viszont harmadjára kell nekifutni, hiszen eddig kétszer is elnapoták. Két év után leporolja az Országgyűlés a népszavazásokról szóló törvényt, talán megunták, hogy már a seggnyalásról is népszavazást szeretne valaki. Jön a választók törvényes utaztatása, 70 éves koruk után is ítélkezhetnek az alkotmánybírók, és a Nemzet Művésze lesz egy cirkuszosból is.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Nem mindegy, milyen betűvel csökken a rezsi

Németh Szilárd egyszerűen mindenre gondol: két héttel az egységes számlákról szóló törvény után máris új javaslata van, és a közös képviselők sem ússzák meg, hogy részt vegyenek a rezsiharcban. Hétfőn este félig már kész lesz a jövő évi büdzsé, és jöhet a szavazók tövényes szállítása is. Bár egy hétig gondolkodtak rajta a kormánypárti képviselők, a végén mégsem hallgatnak Áder Jánosra, és keresztülviszik a földvisszaszerző inkvizíció tervét.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Áder Jánossal is vitába száll a Fidesz

Hiába vannak a legfőbb ügyész után az államfőnek is alkotmányossági aggályai, a kormánypártok nem engednek a zsebszerződések ellen kitalált földügyi inkvizícióból. Hétfőn fogadják el a képviselők a jövő évi adótörvényeket, a jövő évi büdzsét megalapozó saláta módosítóiból pedig kiderül, hogy az MVÓFB nem ért a lótenyésztéshez. Budai Gyulának nem kell bírósági eljárástól tartania, viszont Meggyes Tamásnak hamarosan kínos kérdéseket tehetnek fel egy, az önkormányzat által fizetett életbiztosítás miatt.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Névre szól a törvény, nyomdász lesz a képviselő

Már tapasztalhatók az év- és ciklusvégi kapkodás jelei a parlamenten, a kormánypártok még mindent és mindenkit a helyére akarnak tenni, mielőtt véget érne az ülésszak, és elfogyna a kéthrmados többség. Ennek jegyében megmondják, milyen betűvel írják a gázszámlát, vagy épp előírják, hogy bármeddig előzetesben maradhatnak a vádlottak. Hogy ne kelljen túl sokat vitatkozni az ellenzékkel, jól eldugták az örökifjú alkotmánybírókról szóló törvényt, az adómódosításokat pedig eleve úgy nyújtották be, hogy már ne lehessen hozzájuk szólni.

hvg.hu Itthon

Kossuth tér 1-3. – Orbánt a fiatalokról és a madarakról kérdezik

A jelek szerint az ellenzék annyira el van foglalva önmagával, hogy még a legmagasabb labdát sem csapja le, a játékgépek anélkül térhetnek vissza, hogy bárki egy szót szólna ellene. Az interpellációk közt is látszik, hogy kifulladt a kormánykritika, új ügyekben nem találnak fogást. Hétfőn viszont ismét eljön az ideje, hogy személyesen a miniszterelnöktől lehessen kérdezni, így kiderülhet például az is, mennyire jártas Orbán a biológiában.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - A legfőbb ügyész sem hatja meg a Fideszt

Bár háromnapos lesz a jövő heti parlamenti ülés, az érdekesebb része a hétfő délutáni szakaszra koncentrálódik, hiszen keddre és szerdára végtelenített költségvetési és adóvitát terveznek. Újra elfogadják az államfő által visszaküldött hegyközségi törvényt, és minden alkotmányos aggály ellenére is jön a földvisszaszerző inkvizíció. Az interpellációk közt pedig lehet, hogy kiderül, ki a felelős az ócsai lakóparkért, vagy mennyibe került a 2003-as paksi baleset.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Megüzenjük az EU-nak, hogy nem szeretjük

Maratoni vitával kezdődik meg a 2014-es költségvetés tárgyalása a parlamentben, kérdés, bírják-e majd szusszal a képviselők. Az Országgyűlés megválasztja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest, és két határozatban is megüzeni a véleményét Brüsszelnek, bár más-más stílusban: a kormánypártok kedvenc rezsicsökkentését harcos hangú politikai nyilatkozatban védik meg, míg az Európai Ügyészség tervéről uniós bikkfanyelven magyarázzák meg, hogy nem lenne túl jó ötlet.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Kezdődik a totális rezsiháború

Lényegében egyetlen ügyre redukálják kommunikációjukat a kormánypártok, akiknek a rezsicsökkentés arra is lehetőséget ad, hogy ismét összecsapjanak az európai bürokráciával. Persze más is történik majd a jövő héten a parlamentben, például elkezdhetnek aggódni azok, akik a magyar adóhivatal elől Svájcba vitték a pénzüket. Egy rejtett módosítással pedig arra is megteremtik a lehetőséget, hogy jövőre a rendészeti panasztestületbe ejtőernyőzhessen néhány, az új Országgyűlésből kimaradó képviselő.

1 2 3
Vasárnaptól szabadon lehet utazni a tartományok között Spanyolországban

Vasárnaptól szabadon lehet utazni a tartományok között Spanyolországban

Iványi Gábor egyetért az ATV bojkottjával

Iványi Gábor egyetért az ATV bojkottjával

A csapatok kivonulásával a nők helyzete is veszélybe kerülhet Afganisztánban

A csapatok kivonulásával a nők helyzete is veszélybe kerülhet Afganisztánban

Egyensúly Intézet: Legyen elektronikus szavazás, a 16 évesek is válasszanak

Egyensúly Intézet: Legyen elektronikus szavazás, a 16 évesek is válasszanak

8, azaz nyolc lóerős a Citroën új városi villanyautója

8, azaz nyolc lóerős a Citroën új városi villanyautója

21 milliárd forint kormányzati támogatásból épül vízi élménypark Győrben

21 milliárd forint kormányzati támogatásból épül vízi élménypark Győrben

A lezárások ellenére sem romlott a magyar ipar teljesítménye

A lezárások ellenére sem romlott a magyar ipar teljesítménye

Az űrben debütált a Coldplay legújabb száma

Az űrben debütált a Coldplay legújabb száma

A címlapról ajánljuk