#NANE

hvg.hu Élet+Stílus

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

A bántalmazók újabb és újabb generációjának kinevelését támogatjuk, ha nem merünk szembenézni vele, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy – hangsúlyozta Lundy Bancroft, a Lehet-e jó apa a bántalmazó című díjnyertes könyv szerzője az idei 16 Akciónap nemzetközi zárókonferenciáján.

Windisch Judit Itthon

Kirúgták a zaklatót, utána mindenki a nőt utálta, hogy oda a népszerű kolléga

Sok abszurd történetet meséltek a segítő szervezetek munkatársai arról, hogyan kezelik egyes munkahelyeken a zaklatásos ügyeket. Lenne mit bejelenteni, de előfordul, ahhoz fut be a hívás, akivel pont a baj okozója. A metoo botrány a színházi szférát rázta meg igazán, de ott is csak egy évvel az események után jött létre egy, az áldozatokat segítő honlap.

MTI Élet+Stílus

Bántalmazott nők fotóit várja a NANE

December 4-ig várja az egyesület a képeket a #Vankepemhozza címmel meghirdetett közösségi fotóprojekthez; a beérkezett képekből kiállítást is rendeznek Budapesten a 2B Galériában.

Bíró Veronika Itthon

Magyarország jobban teljesít szexizmusban, és ez súlyos károkat okoz

Minden ötödik magyar nő élt már olyan kapcsolatban, amelyben fizikai bántalmazás érte, és becslések szerint kétszázezren lehetnek, akik jelenleg is ezzel néznek szembe nap mint nap. Szigeti Verával, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) elnökével beszélgettünk párkapcsolati erőszakról, Isztambuli Egyezményről, áldozathibáztatásról. Kifejezetten nőügyekkel foglalkoztunk.

hvg.hu Itthon

"Már-már szoftpornó" - A Guardian is beszámol a pécsi rendőrség oktatóvideójáról

A Guardiant is megjárta a pécsi rendőrség nemi erőszakról szóló oktatóvideója, amely szerint az áldozat is felel azért, hogy szexuális bántalmazás elszenvedőjévé vált. A lap idézi a NaNe munkatársát, aki szerint a film a női szexualitást már-már egy szoftpornó szintjén ábrázolja, és azt sugallja, hogy a nők nem ihatnak és érezhetik magukat túl jól egy szórakozóhelyen, mert azt egyes férfiak provokatívnak találják.

hvg.hu Itthon

"Úgy éreztem, fél valamitől"

A Nyugati téren felállított telefonfülkében a NANE segélyvonalára beérkező legjellemzőbb hívások alapján rekonstruált beszélgetéseket hallgathatunk meg, neves színművészek és közéleti személyiségek tolmácsolásában vasárnapig.

hvg.hu Itthon

Flashmobot tartanak az Emmi előtt ma délelőtt

A szerda délelőtt 10-re meghirdetett eseménnyel a NANE Egyesület azokat a civil nőszervezeteket kívánja támogatni, akiket kirekesztettek a párkapcsolati erőszakot szankcionáló jogszabály egyeztetéséből.

hvg.hu Itthon

A megvert nőket a gyerekvállalás sem védi meg

Bár az egyik parlamenti képviselő szerint a gyerekszülés elejét veszi a családon belüli erőszaknak, segítő szolgálatok adatai szerint tavaly 884 bántalmazott nő kényszerült emiatt elmenekülni otthonról, köztük 609 anya a gyermekével együtt kért menedéket. A statisztikák szerint hetente legalább egy nő hal meg ma azért Magyarországon, mert partnere megverte, és sok esetben előfordul az is, hogy főállású anyát vagy kismamát bántalmaz társa.

MTI Itthon

Civilek: tavaly 72 nő halt meg a családon belüli erőszak miatt

A legutóbbi, a témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39 százalékát partnerkapcsolatban követik el - olvasható a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Jogvédő Egyesület közös, szerdai közleményében.

MTI Itthon

Vészjelző készülék segít a bántalmazott nőknek két kerületben

Újabb kerületben válhat biztonságosabbá a bántalmazott nők élete: a főváros IX. kerülete után már a XII. kerületben élő nők is biztonságosabban érezhetik magukat annak a vészjelző készüléknek köszönhetően, amely veszély esetén a riasztást és a tartózkodási helyet egy gombnyomásra képes a rendőrséghez eljuttatni.

hvg.hu Kult

Megalázott asszony, tiszta udvar, rendes ház – videó

A Háztartási balesetek című klip a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet. Sós Bálint filmrendező egypercesével harmadik díjat nyert a cannes-i Young Director Awards fiatal rendezőknek meghirdetett versenyében, és még esélyes a közönségdíjra, ha elegen nézik meg a Youtube-on a kisfilmet.

Kapcsándi Dóra Itthon

Macsó kisebbség irányít? - Kísérleti program bántalmazott nőknek

Kísérleti jelleggel, másfél évre 30 darab mobil vészjelzőt oszt ki a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) nevű civil szervezet bántalmazott nőknek. Ha újabb támadás éri őket, a készüléket aktiválva egy diszpécserközponthoz fut be a jelzés, akik értesítik a rendőrséget. Elsőként a IX. kerületben próbálják ki a GPS-szel ellátott vészjelzőket. A kapitányság vezetője szerint eddig is hatékonyan fel tudtak lépni a bántalmazókkal szemben, a NaNE vezetője szerint viszont jogszabály-módosításra és jelentős szemléletváltásra van szükség Magyarországon. A mobil vészjelző készülék bevezetéséről és a jelenlegi helyzetről Fuxreiter Róbert őrnagyot, a BRFK IX. kerületi kapitányságának vezetőjét és Tóth Györgyit, a NaNE vezetőjét kérdezte a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

A szegényeket sújtaná az abortusztámogatás elvonása a civilek szerint

Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség-megszakítások számának csökkenését - jelentették ki civil szervezetek közleményükben azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési törvényhez benyújtott KDNP-s módosító javaslat elvonná az abortuszokra szánt összeget.

Klubrádió Itthon

Bántalmazás otthon: a képviselők sem kivételek

Nincs olyan politikai párt, melynek tagjai között ne lennének olyanok, akik bántalmazzák családtagjaikat – ez derült ki a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen elnevezésű szervezet munkatársának szavaiból.

1 2
Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

A címlapról ajánljuk