#Rezesova-per

Gergely Zsófia Itthon

Elmeszelték, de megrovással megúszta Rezesova szakértője

Az igazságügyi kamara megállapította, hogy Melegh Gábor szakértő megszegte a rá vonatkozó szabályokat, és így etikai vétséget követett el az Eva Rezesova elleni büntetőeljárás során – tudta meg a hvg.hu. A kamara ezért elmarasztalta, de büntetésképpen csak írásbeli megrovást szabott ki vele szemben. Az etikai eljárást a balesetben meghalt áldozatok családja kezdeményezte.

Gergely Zsófia Itthon

Plágiumgyanú: Másolt Rezesova szakértője?

Múlt ősz óta tudott az ügyészség és a szakértői kamara is arról, hogy az Eva Rezesova magánszakértőjeként ismertté vált Melegh Gábor – egy szinte párhuzamosan futó másik büntetőeljárásban – plágiumot követhetett el. Mégsem lett belőle ügy. Sőt, mint a rendőrség szakértőjét, közpénzből ki is fizették: több mint 150 ezer forint járt az összeollózott munkáért, így gépelési pénz, oldalanként.

Gergely Zsófia Itthon

Rezesova azt kéri, kerülhessen át szlovák börtönbe

Kezdeményezni fogja áthelyezését szlovák börtönbe Eva Rezesova, akit csütörtökön ítéltek 9 év szabadságvesztésre. Ehhez két jóváhagyást kell megszereznie: egyrészt Magyarországét, amit az illetékes Igazságügyi Minisztérium attól tesz függővé, hogy „szolgálja-e beilleszkedését a társadalomba”. Másrészt a szlovákoknak kell bólintaniuk, ami borítékolható, hisz a szlovák konzul személyesen ülte végig a tárgyalásokat. Megkérdeztük, milyen más szlovák állampolgárok ügyét tartotta ennyire fontosnak, de elhajtott bennünket.

hvg.hu Itthon

Kilenc év börtönt kapott Eva Rezesova

A négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nő első fokon 6 évet kapott, most megszületett a jogerős ítélet is. Az ítélethirdetés után a balesetben meghalt egyik házaspár fia nyilatkozott a döntésről. Szerinte a másodfokú bíróság helyreállította az első fokon elkövetett hibákat, helyrehozta az egészet azzal, hogy kimondta: édesapja, a Fiat sofőrje nem hibázott. Rezesova rezzenéstelen arccal fogadta a jogerős ítéletet, és miután bilincsben kivezették a tárgyalóteremből, még találkozhatott a családjával.

Gergely Zsófia Itthon

„A szívem a helyén van” – Rezesova az utolsó szó jogán

Rezesova kérlelte a bíróságot, hogy enyhe büntetésért szabjanak ki rá, ügyvédje azzal érvelt, hogy védence azért mégsem egy 14 halálos áldozattal járó buszbalesetet okozott, az ügyész pedig keményen beszólt az igazságügyi szakértőknek – a keddi tárgyalási nappal célegyenesbe érkezett az utóbbi idők legjelentősebb közlekedési bűncselekményének eldöntése. Most először a balesetben meghalt család képviselője is beszélt arról, hogy Rezesova pár év múlva biztosan szabadul, a rokonok viszont soha nem kapják vissza szüleiket, nagyszüleiket.

hvg.hu Itthon

Porig alázza a bíró Rezesova szakértőjét – percről percre

Hétfőtől folytatódik, és egész héten át tart majd Eva Rezesova ügye a Budapest Környéki Törvényszéken másodfokon. Eredetileg július elején folytatták volna az utóbbi évek legjelentősebb közlekedési büntetőeljárását, de a másodfokon eljáró bíróság új igazságügyi szakértőt vont be, és neki több időre volt szüksége elemzésének elkészítéséhez, ezért kellett szeptemberre halasztani.Tavaly novemberben ítélték első fokon hat év fogházra a szlovák Rezesovát ittas vezetés következtében elkövetett halálos baleset vétsége miatt, amiért autójával 2012 augusztusában nekiment egy Fiat Puntónak, és az ebben utazó négy ember életét vesztette a karambolban. Mivel mind az ügyész, mind a vádlott fellebbezett, az ügy másodfokra került. Kövesse a pert percről percre a hvg.hu-n!

Gergely Zsófia Itthon

Újra csattannak a Rezesova-per szakértői

Először számol be a májusban kirendelt új műszaki szakértő arról, hogyan történhetett a négy halálos áldozattal járó baleset, méghozzá a nyáron élőben rekonstruált bizonyítási kísérlet alapján – ezzel folytatódhat hétfőn Eva Rezesova büntetőpere. A bíróság elszánt, a hét minden napján tárgyalást tart, hogy mielőbb jogerős ítélet születhessen.

Gergely Zsófia Itthon

Etikai eljárás nem lesz, sőt elnöknek jelölik Rezesova szakértőjét

Nem folytatja az etikai eljárást saját kamarája az Eva Rezesova által felkért, majd az ügyből kizárt szakértő, Melegh Gábor ellen, sőt jelölik a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének – tudta meg a hvg.hu. Az igazságügyi szakértők legfőbb vezetőjének javasolt Melegh már el is fogadta a jelölést. A posztra őt javasoló szervezetek vagy nem nyilatkoztak, vagy próbálták megmagyarázni, hogy ez nem is olyan jelölés.

Gergely Zsófia Itthon

Halasztás: csak ősszel lesz ítélet a Rezesova-perben

Többi időre van szüksége a Rezesova-ügybe bevont igazságügyi szakértőnek, ezért mégsem folytatódik jövő héten a másodfokú eljárás – tudta meg a hvg.hu. Így szeptermberben tartják a következő tárgyalásokat, ítélet is akkor születhet. A bíróság fenntartotta addig is a vádlott előzetes letartóztatását, ami ellen Eva Rezesova fellebbezett, mert házi őrizetben szeretné várni a döntést.

Gergely Zsófia Itthon

Fordulat: Megrendezik élőben a Rezesova-balesetet

Visszatérve az eredeti helyszínre, megpróbálják egészen pontosan rekonstruálni, hogyan történt a Rezesova-baleset – tudta meg a hvg.hu. A másodfokú bíróság által elrendelt bizonyítási kísérletet ugyanazon az útszakaszon, a balesetnek megfelelő éjjeli körülmények között hajtják végre. Az is eldőlt, ki lesz az új műszaki szakértő, miután a szlovák nő magánszakértőjét, Melegh Gábort nemrég kizárták az eljárásból.

hvg.hu Itthon

A bíró kizárta Rezesova szakértőjét – percről percre

Kizárták Melegh Gábort, a védelem szakértőjét a Rezesova-perben - ez a nap szenzációja a másodfokra került ügy első tárgyalási napján. Mivel az új szakértőnek el kell készítenie az új szakvéleményt június 20-ig, csak utána folytatódhat a bizonyítás. Ez azt jelenti, hogy az ügyészség javaslatával szemben egyelőre nem lesz hatályon kívül helyezés, hanem másodfokon folytatódik tovább az ügy. A szlovák nő a korábbiaktól eltérően először beszélt hosszabban a balesetről és bocsánatot kért a családtól.

Gergely Zsófia Itthon

Rezesova védekezést vált: tényleg ivott, de nem volt ittas

Eddig mindent megtett az ittas vezetésért első fokon elítélt Rezesova védelme, hogy bebizonyítsa: a szlovák nő csak a négy ember halálával végződött ütközés után, sokkos állapota miatt ivott vodkát. A hvg.hu megtudta, hogy másodfokon gyökeresen más védekezési stratégiával állnak elő. Arra fognak hivatkozni, hogy valóban ivott vezetés közben, de pont a karambol előtt – így az alkohol még nem szívódott fel, vagyis fel kell menteni. Információink szerint az ügyvéd azzal is érvelhet, hogy a minimum 165 kilométer per órás száguldás nem az ittasság miatt volt, és amúgy is „csekély sebességtúllépés”-nek számít.

hvg.hu Itthon

Rezesova beteg, nem jött el a tárgyalásra

Óriási érdeklődés mellett indult meg az ittasan halálos baleset okozásával vádolt Eva Rezesova másodfokú pere, de a szlovák vádlott beteget jelentett, a tárgyalást elhalasztották.

Gergely Zsófia Itthon

Eldőlt a Rezesova-per folytatása

Bő három hét múlva folytatódik az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó közlekedési pere: a másodfokú bíróság elé áll Eva Rezesova – tudtuk meg. A szlovák milliomosnőt első fokon bűnösnek találták, és hat év fogházra, illetve öt év vezetéstől eltiltásra ítélték ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset vétsége miatt, ő azonban felmentésért fellebbezett. Az ügyészség viszont túl enyhének tartja az ítéletet, így most másodfokon folytatódik a négy halálos áldozattal járó baleset tárgyalása.

hvg.hu Itthon

Rezesova szakértője mellett kiáll saját tanszéke

Nyilatkozatot tett közzé a BME, azon félreértések tisztázását ígérve, amelyek szerintük a Rezesova-ügyben magánszakértőként közreműködő Melegh Gábor munkájáról szóló cikkekben jelentek meg. Melegh - aki egyébként a BME tanszékvezető-helyettese - legutóbb a hvg.hu megírta: a szlovák milliomosnő szakértőjeként azzal a szoftverrel dolgozott, amelyet ő maga forgalmazott, a bíróság előtt azonban csak egy másik, elismertebb szakmai program használatát ismerte el.

Gergely Zsófia Itthon

Pikáns részletet hallgatott el Rezesova szakértője

Két különböző, baleseteket modellező program segítségével készítette el az Eva Rezesova verzióját alátámasztó szakvéleményét Melegh Gábor igazságügyi szakértő, de a bíróság előtt tanúskodva csak egyet vallott be. Pont azt a szoftvert felejtette el megemlíteni, amelyet a saját, Szlovákiában bejegyzett cége forgalmaz, és amelynek a hitelességéről saját magának állított ki igazolást, mert az arra illetékes egyetemen is ő van pozícióban. Ez még a szakértői kamara szerint is összeférhetetlen lehet, de nem tudnak mit tenni, mert – a Rezesova-per bírójával közös könyvet is író – Melegh megkerülhetetlen a közlekedési balesetes ügyekben. Megkérdeztük minderről Melegh véleményét is, amelyet megismerhettünk ugyan, de nem engedte közölni.

1 2
Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

A címlapról ajánljuk