#Sziriza

MTI Világ

Szerdára összeállhat az új görög kormány

A Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) nem sikerült megszereznie az abszolút parlamenti többséget a görögországi választásokon, így a kormányalakításhoz koalíciót kell kötnie más párttal vagy pártokkal.

MTI Világ

Görög választások: Ismét megígérték a mentőcsomag újratárgyalását

Az új görög kormány újratárgyalja a nemzetközi pénzügyi segély feltételeit, hogy azok "igazságosak és mindkét oldal számára előnyösek legyenek" – mondta Alekszisz Ciprasz, a vasárnapi választásokon győztes Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy el akarja kerülni "a kárt okozó összeütközést" Athén európai partnereivel.

MTI Világ

A Sziriza nyerte a görög választásokat

Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) nyert a görög választásokon a voksok 35,5-39,5 százalékával az exit poll szerint, és az első hivatalos adatok is megerősítik a győzelmét. A kormánypárt elismerte vereségét.

Dercsényi Dávid Világ

Görögország a Sziriza felé kacsint: csőd vagy arcvesztés?

Várhatóan a Sziriza győzelmét hozza a vasárnapi görög választás, szinte csak az a kérdés, hogy hogy áll össze az új kormány, és mennyi mozgástere lesz ambiciózus tervei végrehajtására. Előzetesen úgy tűnik, a görögök nem kérnek a szélsőjobból, európártiak, de elegük van a megszorításokból. Csakhogy nem nagyon van más út.

hvg.hu Vállalkozás

Három éve megúsztuk a forintparát, de most újra itt van

Történelmi mélypont felé araszol a forint euróval szembeni árfolyama, a dollárral szemben pedig rég nem látott szintekre gyengült a magyar fizetőeszköz. Mi történik itt? Visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek? Megint a görögök miatt van kalamajka? Meddig szaladhat a forint árfolyama? Elmagyarázzuk.

MTI Gazdaság

Újra a görög euró megszűnéséről beszélnek az elemzők

A görög szélsőbaloldali Sziriza párt vezetője szerint pártjának választási győzelme elindítja majd a "szükséges változásokat" Európában. Alekszisz Ciprasz szombaton Athénban úgy fogalmazott, hogy "a szükséges változások itt kezdődnek, Görögországban". Közben londoni elemzők már nem zárják ki, hogy Görögország végül tényleg kilép az eurózónából, bár ennek valószínűsége szerintük alacsony.

MTI Világ

Lecserélték a görög pénzügyminisztert

Átalakította kormányát, lecserélve pénzügyminiszterét is Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök hétfőn, két héttel azután, hogy pártja, a koalíciót vezető Új Demokrácia súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti (EP-) választásokon.

MTI Gazdaság

Adósságleírást követelt a Sziriza-vezér Brüsszelben

A görög adósság részleges elengedését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazta csütörtökön Brüsszelben Alekszisz Ciprasz, a görög radikális baloldal Sziriza nevű politikai tömörülésének vezetője.

MTI Világ

Ciprasz: egyszer még hatalomra jut a Sziriza Görögországban

A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) megnyerte a megszorításokkal kapcsolatos vitát és a jövőben kormányra fog kerülni, bár a vasárnapi görögországi választásokon alulmaradt – ezt mondta kedden a voksolás óta adott első interjújában Alexisz Ciprasz pártelnök.

MTI Világ

Görögország: a Sziriza nem vesz részt a koalícióban

Nem hajlandó részt venni egy koalíciós kormányban a görög Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) – erősítette meg hétfőn a párt elnöke. Alexisz Ciprasz Antonisz Szamarasszal, a választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia vezetőjével egyeztetett. A megbeszélés után azt mondta: "Ellenzékben leszünk. Ellenfelek maradunk".

Kósa András Világ

Váratlan fordulat Görögországban: mi lesz a kormányalakítással?

Nem várt fordulat borzolja a kedélyeket a görög választások végeredménye után: bár a nyertes Új Demokrácia nem akarja felrúgni az uniós gazdasági segítség feltételeit, a szükséges koalíciós partner PASZOK hirtelen a radikális baloldal részvételéhez is ragaszkodik, ők viszont újratárgyalnák az egyezményeket. Nehéz két hét jöhet, nem csak a görögök számára.

Kósa András Gazdaság

Újabb görög patthelyzet: „egyre veszélyesebb a nemzetközi környezet Magyarországnak”

Az első exit poll adatok alapján ismét nehéz kormányalakítási folyamat elé néz Görögország, és egyelőre kicsi az esélye egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormány létrejöttének – értékelték az eredményeket a hvg.hu által megkérdezett szakértők. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint így tovább nőhet a bizonytalanság, és egyre veszélyesebb lesz a nemzetközi környezet magyar szempontból is.

hvg.hu Világ

Görög választás: győztek az európártiak

Az első hivatalos eredmények szerint az Új Demokrácia nyerte a megismételt görög választásokat, és koalíciós kormányt alakíthat. A PASZOK azt szeretné elérni, hogy az eurószkeptikus Szirizia is csatlakozzon a koalícióhoz, de a baloldali párt kijelentette: kemény ellenzéki szerepre készül.

1 2 3 4
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A címlapról ajánljuk