#alvilág

Dezső András hvg360

Béla bácsi, akitől Prisztás is megtanulta a hamiskártyázás fortélyait – Magyar svindlerek, 3. rész

Spaller Bélának hívták, a hetvenes évek legnagyobb magyar hamiskártyásainak mestere volt, az 1996-ban meggyilkolt Prisztás József is tőle tanulta a fortélyokat. Előéletéről keveset tudni, annál inkább a módszereiről és a tanítványairól. Dezső András magyar szélhámosokról, svindlerekről szóló cikksorozatának harmadik részében a hamiskártyás alvilág bugyraiba utazhatunk el.

Dezső András hvg360

Az álnéven élő magyar betörőkirály ékszereit vásárolta a bécsi elit – Magyar svindlerek, 2. rész

Európa nagyvárosainak ékszerüzleteit rámolta ki falbontással, a lopott szajrét pedig saját bécsi ékszerüzletében értékesítette az osztrák elitnek Moránszky Gyula, akit valójában nem is így hívtak. Költekező sógorának és egy szemfüles osztrák detektívnek köszönhette lebukását. Dezső András magyar szélhámosokról, svindlerekről szóló cikksorozatának második részében a múlt század húszas éveinek egyik nemzetközi szinten is nagypályás bűnözőjével ismerkedhetünk meg.

Dezső András hvg360

A magyar alvilág legjobb hamisítója, a Svéd – Magyar svindlerek, 1. rész

Csak kevesen ismerték személyesen, mert kevés emberben bízott meg. Egy szekrény méretű testőr kísérte éjjel-nappal, a kilencvenes években ő állította elő a legjobb hamisítványokat, legyen szó útlevélről, igazolványról, jogosítványról vagy bármilyen okmányról. Megnyerő modora, jó kommunikációja megtéveszthette azokat, akik nem tudták, hogy ő Svéd, az alvilág egyik legjobb hamisítója. A magyar szélhámosokról, svindlerekről szóló cikksorozatunk első része róla szól.

Dezső András hvg360

Svecz Szabina huszonévesen szépségversenyt nyert, ma a börtön vár rá egy húszéves ügy miatt

Egy szépségverseny után egy olyan ingatlanszövetkezet elnökének tették meg, amelyet a háttérből alvilági nehézfiúk irányítottak. Neki “csak reprezentálnia” kellett, a csalásról, mint meséli, semmit nem tudott, mégis nagy árat fizet a hibáért: bár az elmúlt 17 évben kétszer is felmentette a bíróság, tavaly decemberben egy több mint tíz évvel ezelőtti ítéletet helybenhagyva négy és fél év börtönre ítélték csalásért a Vertical Invest ügye miatt. Márciusban vonul börtönbe, és most először adott interjút a ma már 42 éves Svecz Szabina.

Dezső András Itthon

Portikhoz vezethet a 22 évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottjának elfogása

Egy 22 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság miatt vettek őrizetbe egy dunakeszi férfit. Az áldozat személye azért érdekes, mert a nyolcvanas években egy olyan telefonfülke-fosztogató banda főnökeként ismerték, amely bandának az akkor még tinédzser Portik Tamás is tagja volt. A gyilkosság gyanúsítottja, K. Gábort viszont több mint másfél évtizeddel később már Portik embereként könyvelték el. Így könnyen lehet, hogy ezt a gyilkosságot is végső soron Portikhoz köti majd a rendőrség – a Fővárosi Törvényszék egyik közleménye már utalt is erre.

Dezső András Világ

A németek fejére nőtt az arab alvilág, a berlini lövöldözés csak a jéghegy csúcsa

A berlini lövöldözés egy olyan jelenség kicsúcsosodása, amiről a német hatóságok már évek óta tudnak és több-kevesebb sikerrel, de küzdenek is ellene. Ennek nincs köze a terrorizmushoz vagy bármilyen ideológiához, annál inkább a pénzhez, ez ugyanis színtiszta szervezett bűnözés, az évek óta izmosodó arab klánok elsősorban drogkereskedelemmel, rablásokkal, pénzmosással foglalkoznak. A közel-keleti menekültválság nagyot lendített a Németországban gyökeret vert maffiacsoportok szekerén, de a menekültek közül beszervezett, harcedzett verőemberek önállósodása az alvilági viszonyokat is könnyen átrendezheti.

Dezső András hvg360

Mondtam neki, hogy van egy kis probléma, mire ő annyit mondott: Borkai

Színes társaság gyűlt össze tavaly ősszel egy budapesti luxusszállodában azért, hogy egy adriai hajóúton titokban készült felvételről beszélgessenek: mások mellett a Dózsa György úti halálos baleset miatt ekkor már eljárás alatt álló M. Richárd, a Városliget beruházásait védő biztonsági cég vezetője, a Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval is jó kapcsolatot ápoló Tóth Csaba, valamint F. Gábor, aki később a felvételek miatt indított zsarolási ügy egyik gyanúsítottja lett. M. Richárd a találkozóra magával vitte azt a pendrive-ot is, ami még 2018 nyarán, a házi őrizete alatt „felejtődött” nála. A pendrive-on azok a felvételek voltak, amelyek később Borkai Zsolt győri polgármester bukásához vezettek. A Borkai-felvétel útjának eddig nem ismert részleteinek jártunk utána. A szálak az alvilágba vezettek.

Balla Györgyi Gazdaság

Fülke: Akik meggazdagodtak az alvilágban, a legális gazdaságban is sokra vitték volna

Már a hetvenes-nyolcvanas években luxusautókkal közlekedtek Budapesten a szervezett bűnözői csoportok tagjai, miközben a havi átlagkereset alig 3-4 ezer forint volt. Évtizedekig azért dolgoztak, hogy nagy, nemzetközi maffiát hozzanak létre, de a terv - egyebek között a nyelvtudás hiányában - megbukott. Ez a Fülke, a hvg.hu podcastja, vendégünk a Maffiózók mackónadrágban című könyv szerzője, Dezső András, és Bezsenyi Tamás kriminológus.

hvg.hu Itthon

Portikot az FBI-t is segíthette

A magyar alvilág egyik egykori feje vélhetően valamilyen alku részeként utazhatott Amerikába a nemzetközi elfogatóparancs ellenére.

MTI/Bors Itthon

Újra őrizetben Vizoviczki

Ismét őrizetbe vették Vizoviczki Lászlót; a kényszerintézkedésről szóló döntést a Fővárosi Főügyészség szóvivője szombaton megerősítette.

MTI Világ

Rekord alvilági fegyverraktárakra bukkantak Pozsonyban

Az ország történetének legnagyobb illegális fegyverraktárára bukkant a szlovák rendőrség, a Pozsonyban és egy főváros környéki településen felfedezett készletek vélhetően egy pozsonyi alvilági csoport tulajdonában voltak.

1 2
A Fidesz politikai játszmájának része a nemi kisebbségek jogfosztása

A Fidesz politikai játszmájának része a nemi kisebbségek jogfosztása

Molnár Piroska: „Számomra elfogadhatatlan bármiféle megkülönböztetés”

Molnár Piroska: „Számomra elfogadhatatlan bármiféle megkülönböztetés”

Ingyenkerékpárt adhatnak a cégek jövőre a dolgozóknak

Ingyenkerékpárt adhatnak a cégek jövőre a dolgozóknak

Elgondolkodott már azon, miért volt annyi kínai felirat a válogatott meccse alatt?

Elgondolkodott már azon, miért volt annyi kínai felirat a válogatott meccse alatt?

Több embert előállítottak a magyar–portugál meccs alatt

Több embert előállítottak a magyar–portugál meccs alatt

WHO: Súlyos veszélyt jelent a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék

WHO: Súlyos veszélyt jelent a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék

Bemutatták a videót arról, ahogyan az olasz kabinos felvonó kábele elszakad

Bemutatták a videót arról, ahogyan az olasz kabinos felvonó kábele elszakad

A kötelező olvasmányok listáját is át kell írni a melegellenestörvény után?

A kötelező olvasmányok listáját is át kell írni a melegellenestörvény után?

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával