Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#bor

hvg.hu Gasztro

Szeretik a piaristák a száraz vöröset

Megvan az Év Piarista Bora. Mindjárt két száraz vörös Villányból és Zánkáról. A rend magyarországi tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai a napokban vehették át a kitüntető oklevelet.

hvg.hu Vállalkozás

Dúzsi, Eszterbauer, Bodó vagy Konyári legyen a borászok borásza?

Vagy inkább Gere, Bacsó, Árvay, netán Heimann? Egyelőre az biztos, hogy ismét összeállt egy - aligha vitatható, de - meglehetősen hosszú szakmai lista a legkiválóbb magyar borászokról. Azt, hogy közülük ki legyen az idén választott borászok borásza, eldöntheti ön is. Szavazzon!

hvg.hu Gasztro

Várjuk, ki lesz a Borászok Borásza

A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma az elmúlt évek díjazottjainak közreműködésével véglegesítette a 10. Borászok Borásza díj jelöltjeinek listáját. A szakma döntése, kit találnak maguk közül a legjobbnak az idén.

-in- Gasztro

Csúcsra járatva – kóstolójegyzet

Mi lehet jobb annál borisszának, mint világkörüli útra indulni egy pohárral, fel sem állva az asztaltól? Eláruljuk: az, amikor egy pincében a hazai terméssel összehasonlítva kóstoljuk a világ kiemelkedő borait. Egerben jártunk.

-in- Gasztro

Cabernet Franc: Hungaricum vagy Gallicum?

Nemzetközi konferencián és monstre kóstolón tájékozódhattak múlt pénteken Siklóson és Villányban fogékony borisszák a Cabernet Franc sajátosságairól. Ezúttal sem mondjuk meg a tutit, azt azonban szeretnénk jelezni, hogy Villányban és a Loire mentén egészen másként gondolkodnak erről a csodálatos fajtáról.

hvg.hu Gasztro

Ki lesz az Év Bortermelője?

Még bő két hét és kiderül, ki nyeri el a borászok közül az idén a legrégebbi, rangos szakmai díjat, amelyet éppen 25. alkalommal oszt ki a Magyar Bor Akadémia.

hvg.hu Gasztro

Nem mindegy, Mitiszol - fesztivál

11 borvidékről 30 termelő alkotja azt az értékközösséget, amely évente egyszer, ezúttal november 14-én a Millenáris D csarnokában a nagyközönség előtt is bemutatkozik több mint 100 borával. Azokat az itthoni és Kárpát-medencei bortermelőket, akik a szőlőben organikus, illetve biodinamikus gazdálkodásra törekszenek, boraikat pedig spontán erjesztik és a kénen kívül nem használnak semmi más „hozzávalót” a Terra Hungarica fogja össze.

-in- Gasztro

Beszédes borcímkék

Sokáig az volt az ember érzése, hogy hazai bornagyjaink képtelenek latin szótár nélkül méltó nevet adni a csúcsboraiknak. Persze ezáltal a kiváló borok mellett latinos műveltségre is szert tettek a fogékony borbarátok.

-in- Gasztro

Sauska Krisztián: Akinek a borai jobban fogynak, az több polcot kap

Afféle ujjgyakorlatnak tartja a 2009-es évjárattal két éve minden nemzetközi versenyen taroló villányi Cuvée 5-öst Sauska Krisztián, aki a bordeaux-i házasítás friss évjáratát a Hotel Kempinskiben mutatta be a közelmúltban a neves brit Master of Wine, Christopher Burr vezetésével. Burrt nem mellesleg a nemzetközi borvilág fenegyerekének is tartják. Sauska pedig az „amerikás magyar” Villányban és Tokajban.

MTI Gazdaság

Drágább lesz az idei bor

A borkészítés költségeinek, és a szőlő felvásárlási árának emelkedése miatt érezhetően drágulni fognak a 2015-ös évjáratú borok, de a borászok szerint finomabbak is lesznek az idei borok.

hvg.hu Gazdaság

És akkor szétkapják a NAV-ot, mint floki a lábtörlőt

Közeledünk a katasztrófához, lehet, hogy karácsonyra nem lesz elég Lego, nagy zsugások játszmája zajlik a TV2 körül, a paksi atomerőmű építését védeni hivatott magyar delegáció pökhendien viselkedett Németországban, az állami rezsicég lehúzós attrakciójára derült fény, Orbán Viktor egyik rokonának cégét felszámolják. Tovább is van, mondjuk még. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Gasztro

Évszakváltás borral

Karakteres ízek, intenzívebb aromák, teltebb vörös- és fehérborok a könnyű, reduktívak helyett. A borok is évszakot váltanak.

hvg.hu Plázs

Liba sushi és sörkurzus a Gellértben

Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8. között – a Gellért Szállóba. A rendezvényen megpróbálnak árkot ásni a sörösök és a borosok között: a nulladik nap a sör körül forog majd a borfesztivál.

hvg.hu Gasztro

Élményszüret Etyeken

A szőlőbe már nem kell kimenni, hiszen megvan a must, az újbor. Hozzá házias jó falatok, mellé kézműveskedés, mulatság a hosszú hétvégén Etyeken, ahol a Gasztrosétány nyitott pincéi várják az "élményszüretelőket".

hvg.hu Gazdaság

Na, ezt hogy éljük túl? – Drágulnak a borok

Nem lehet megúszni az áremelést – véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), így az idei termésű borok már drágábban lesznek kaphatóak. Az áremelésről a szőlő magasabb felvásárlási ára tehet.

1
18 19 20 21 22
56
Vitézy: Vonalbezárásokra és járatritkításokra készül a kormány

Vitézy: Vonalbezárásokra és járatritkításokra készül a kormány

Tűz okozta füstben halt meg egy férfi Hortobágy-Szászteleken

Tűz okozta füstben halt meg egy férfi Hortobágy-Szászteleken

Magyar Péter a Bloombergnek: Úgy fogok tenni, mint Donald Tusk

Magyar Péter a Bloombergnek: Úgy fogok tenni, mint Donald Tusk

„Ha nem szeretsz olvasni, annak talán a legfőbb oka az, hogy még nem találtál rá a megfelelő könyvre”

„Ha nem szeretsz olvasni, annak talán a legfőbb oka az, hogy még nem találtál rá a megfelelő könyvre”

Érzi a stresszt? Úgy tűnik, hogy egy népszerű étrenddel csökkenthető

Érzi a stresszt? Úgy tűnik, hogy egy népszerű étrenddel csökkenthető

Megvan, hogyan keletkezhetett a sötét anyag

Megvan, hogyan keletkezhetett a sötét anyag

Méltatlan körülményekre panaszkodnak a dolgozók az Országos Mentőszolgálatnál

Méltatlan körülményekre panaszkodnak a dolgozók az Országos Mentőszolgálatnál

Most kezdenek el tönkremenni a koronakarantén alatt vásárolt gépeink

Most kezdenek el tönkremenni a koronakarantén alatt vásárolt gépeink

Szakértők: a német autóiparnak termelékenyebbé kell válnia

Szakértők: a német autóiparnak termelékenyebbé kell válnia

A címlapról ajánljuk