Ki lesz a Borászok Borásza?
Megkezdődött a 2015-ös Borászok Borásza díj jelöltállítása. A díjat gondozó Vinum Praemium alapítvány szabályai szerint már teljes egészében a szakma, vagyis a borászok kezében van a döntés joga.
Megkezdődött a 2015-ös Borászok Borásza díj jelöltállítása. A díjat gondozó Vinum Praemium alapítvány szabályai szerint már teljes egészében a szakma, vagyis a borászok kezében van a döntés joga.
Az intézkedés lehetővé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását, valamint a teljes termékpálya nyomon követhetőségét, a földrajzi jelzés nélküli boroknál is.
Pallérozott borkedvelők is elsősorban az élményt keresik a borban, amikor kinyítnak egy palackot, az alkalmi borissza pedig pláne nem akar annyira szakérteni, csak élvezni. S mikor pohárba kerül a bor, akkor derül ki, mellé nyúltak-e, vagy sem. Hogy fordulhat elő, mi lehet az oka a rossz választásnak, aminek szó szerint megisszuk a levét?
Tokaji, villányi, szekszárdi, egri, balatonboglári, hajós-bajai és etyek-budai borokat kóstolhatnak Sanghajban november 12. és 14. között a ProWine China borászati szakkiállitás látogatói.
Viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le.
A nemzetközileg ismert legnevesebb borszakértők és szakírók előtt mutatkozhatott be a Tokaji Borvidék és a Tokaji Aszú a minap a Monreux-ben megrendezett 7. nemzetközi Digitális Bor Kommunikációs Konferencián, ahol 12 neves tokaji pincészet borait is megkóstolhatták a részvevők.
Az idén 24. alkalommal osztják ki az Év Bortermelője-díjat, amely Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borászati elismerése. A cím elnyeréséért öten versengenek.
Az elképzelés szerint a földrajzi jelzés nélküli tömegborok értékesítőinek kell befizetniük a díjat a piacszabályozó szerepet is ellátó Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT).
Egy óra vakság fel tudná nyitni a szemed? A kérdés nem költői, és immáron nem csak a Millenáris Láthatatlan kiállításának és péntekenkénti láthatatlan vacsoráinak látogatói tudják a választ. Nemrégiben látók tették próbára érzékeiket a székesfehérvári Olíva Bisztróban is, ahol egy háromfogásos menüt fogyasztottak el bekötött szemmel.
Egy bortermelő ország, egy ismert borvidék vagy egy pincészet megítélésnek egyik komoly fokmérője lehet, hogy hány generáció óta töretlen a terület megművelése, illetve a terroir és az ottani fajták szimbiózisának megmutatása. A generációról generációra öröklődő tudás felbecsülhetetlen, s fontos szerepe van egy adott társadalom kulturális fejlettségének megmutatásában és alakításában is.
Paolo Basso, a világ legjobb sommelier-je állítja össze az Air France járatok új borlapját. A légitársaság gépeinek fedélzetén évente másfél millió üveg bort, és nyolcszázezer palack pezsgőt szolgálnak fel.
A Mundus Vini nemzetközi borversenyen 42 ország több mint 6000 bora közül választották legjobb vörösbornak a villányi Vylyan Pincészet Cabernet Franc válogatásborát, a 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást.
Hongkongban egy aukción megdőlt az egy borkollekcióért valaha adott legnagyobb összeg rekordja. 114 üveg burgundiért 1,6 millió dollárt fizetett a szerencsés vásárló. Ez azt jelenti, hogy minden egyes pohár bor 410 ezer forintba került.
Hogy egy svájci étteremben nem jönnek zavarba, ha bort kell ajánlani egy ételhez, abban biztosak lehetünk. Ám azt kevesen tudják, hogy a francia, olasz és más európai, újvilági borok mellett, a sajátjaikból is bőven válogathatnak.
Egy fogás akkor igazán emlékezetes, ha a szem is jóllakik tőle - a design nagyon is ismert fogalom a gasztronómia világában. A Design Hét Budapest 2014-en október 3-12. között bőven válogathatunk a gasztronómiai kínálatban is. Van 6 tuti tippünk.
Kétfajta tokajival is ünnepelte alapításának és fennállásának 150. évfordulóját az egyik legnevesebb spanyol szőlőbirtok és borászat, a Bodegas Vega Sicilia (BVS). Nem csoda, hiszen jelentős magyar érdekeltséggel rendelkezik Tokaj-Hegyalján, tulajdonolva a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészetet.
A magyarországi borágazat lobbi-erejének növeléséről tárgyalt Budapesten Jean-Paul Bachy, az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke.
Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak az idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők.
A lány meghalt, miután huszonéves férfak antidepresszánssal kevert bort itattak vele. A három férfit megvádolta az ügyészség, felfüggesztett fogházbüntetést kérnek rájuk.
Budapesten nem jött be a városi szőlészkedés: a budai Vár oldalában a 2010-ben indított ültetvényprojekt befulladt, ma kutyafuttatóként használják a területet. Van viszont példa arra is, hogy városon belül szuperül működik a borászkodás. Stuttgartban a városhatárokon belül, teraszokon, kézzel zajlik a szőlő művelése, a bort pedig a helyi piac szívja fel.