Faigl Zoltán Itthon

Egy modern iskola a hencidai nyomor közepén

„Vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik a cigányokat, de tenni senki nem szeret értük” – így látja a helyzetet az ország egyik legszegényebb településén Bagdi Erzsébet, a Hencidai Általános Iskola nemrég leváltott igazgatója, aki 2005 óta létrehozta a régió legmodernebb eszközökkel felszerelt roma iskoláját. Helyszíni riport.

Pelle János Vélemény

Pokol Béla: A becsődölt romapolitika irányváltásra szorul

Az elmúlt két érvized sehova sem vezető cigánypolitikájából az új kormánynak le kell vonnia a következtetéseket – hangsúlyozta Pokol Béla, az ELTE jogi kara politológiai intézetének professzora, aki egy személyben szociológus, politológus és jogász. Reményei szerint Magyarország, kihasználva a jövő évi EU-elnökségét, kezdeményező szerepet tölt majd be egy új, közös európai romapolitika kidolgozásában.

Fürjes Judit Vélemény

Cigányok között Borsodban – kendőzetlen képes riport

Naponta látjuk a híradásokban, olvassuk az újságban a cigányokkal összefüggésbe hozható híreket. A politikusok folyamatosan a romák integrálásáról beszélnek. A dolgok mögé azonban kevesen néznek, akik véleményt mondanak gyakran csak felületesen ismerik a cigányok életét, gondolkodását. Végigjártuk három Ózdhoz tartozó település és a város mellett lévő Farkaslyuk roma negyedét - mi változott az utóbbi időben, történt-e javulás életfeltételeikben?

hvg.hu Vélemény

A borsodi Jobbik-jelenségről - kendőzetlenül

A hazai politikai élet viszonylag új szereplőjének, a Jobbiknak gyors térhódítása aggodalmat keltett a társadalom számos csoportjában. Tény, hogy a párt az eddig szocialista fellegvárnak tartott Borsod megyében a legutolsó EP-választáson nemcsak utolérte, de le is előzte az MSZP-t. Az okokról kérdeztük Varga László miskolci MSZP-s parlamenti képviselőt, a Societas (a Fiatal Baloldal utódszervezete) országos elnökét, Riz Gábort, a Fidesz borsodi 5. sz. választókerületének elnökét, Horváth Lászlót, az SZDSZ megyei elnökét; továbbá Egyed Zsoltot, a Jobbik megyei elnökét, és Kisgergely Andrást, a Jobbik ózdi elnökét.

hvg.hu Vélemény

Cigányintegráció-vita: ami hátravan

Ha egyszer lábra áll egy olyan, a romák integrálódását támogató mozgalom, amely legalább a kibontakozás hiteles ígéretét hozza magával, akkor szinte leállíthatatlanul fognak áramlani az ötletek, de konkrét segítség-felajánlások is. Stadler János írása.

hvg.hu Itthon

Veszélyben a roma tanulók 2010-es ösztöndíjai

Veszélybe kerülhet a roma tanulók jövő évi ösztöndíja, ha az Országgyűlés jóváhagyja azt a módosító javaslatot, miszerint 85 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól (Macika) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma oktatási alapjának utalnak át - jelentette ki Vajda László, a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

hvg.hu Vélemény

Romano Rácz Sándor: Hogyan tovább Olaszliszka árnyékában?

Az ítéletre váró olaszliszkai gyilkosok nyilvánvalóan egy pszichológiai durrdefekt áldozatai. Reméljük, a bíróságnak lesz elég erkölcsi ereje szembeszállni a vérszomjas cigánygyűlölők elvárásával, és ítélete meghozatalánál legalábbis nem súlyosbító körülményként veszi figyelembe a zavart tudatállapotot, s azt, hogy 15 évvel ezelőtt ugyanott, hasonló körülmények között, de akkor valóban halálra gázoltak egy kislányt, két jelenlegi vádlott húgát.

hvg.hu Vélemény

Németh György: A cigányok, a rózsadombiak és a Mózes-fajták

Október közepén közzétett vitaindító írásaink, „Miért nem integrálódnak a magyarországi romák?” óriási érdeklődést váltottak ki, a témában már eddig is több önálló cikk, és több mint 260 hozzászólás érkezett. A következőkben Németh György szociológus-közgazdász írását közöljük, amelyben a szerző többek között kifejti: a cigányság társadalmi felemelkedésének kulcskérdése, hogy miképp lehet végigvinni egy olyan cigány kulturális forradalmat, mely a kívülállás kultúrája helyébe a 21. század követelményeivel harmóniában levő, belülállás kultúráját állítja.

hvg.hu Vélemény

A Baross Gábor Társaság a „cigánykérdésről”

A cigányság felemelkedését célzó politika gyökeres fordulatát szorgalmazza a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság állásfoglalásában, amelyet a szeptember 30-án A „cigánykérdésről” - őszintén címmel rendezett vitaestje nyomán hozott nyilvánosságra. A vitát Raduly József, Mohácsi Viktória és Kulin Ferenc előadása vezette be, az állásfoglalást a Bod Péter Ákos vezette elnökség szignálta.

hvg.hu Vélemény

Babarczy Eszter: Még egyszer a cigánykérdésről

Egy erősen célzott ösztöndíjrendszer nélkül a cigánygyerekek átvezetése a szegénység kultúrájából a munka kultúrájába szinte elképzelhetetlen. Persze egyének felajánlhatnak egyedi ösztöndíjakat, de ez a társadalmi szintű feszültségen nem segít. A gyerekekre kell koncentrálnunk.

hvg.hu Vélemény

Miért nem integrálódnak a magyarországi romák?

Megelégeltük, hogy roma-ügyben – kis túlzással – vagy képmutató, szemforgató, a „Rózsadombról mi így látjuk” jellegű, vagy, ami a másik véglet: indulatos, gyűlölködő írások jelennek meg. Már-már polgárháború-közeli helyzet van kialakulóban cigányok és nem-cigányok között. Vélemény rovatunk vitát indít, azzal, hogy csak a demokrácia íratlan szabályait betartó, átokszórástól mentes írásokra vagyunk "vevők". Vitaindítóként Romano Rácz Sándor író/szociológus és Stadler János jogász/közgazdász cikkeit közöljük.

Vélemény

Vásárhelyen már nincs cigány iskola

Az ötvenezer lakosú tiszántúli város, Hódmezővásárhely példát mutat: az idei oktatási évben már nem fogadott tanulókat a cigány gyerekek oktatására "szakosodott" általános iskola. Iskolabuszok viszik a diákokat, köztük a tanyasiakat is, az integrált iskolákba. A lokálpatrióta szellemű városban általánossá vált a meggyőződés: nem mondhatnak le minden negyedik gyerekről.

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

A címlapról ajánljuk