Magyari Lilla Plázs

Mégsincs szabad akaratunk?

Az idegtudomány szerint a szabad akarat, ahogyan arra a mindennapokban gondolunk, nem létezik. Cselekvéseinket az agyunk irányítja, és döntéseinket gyakran nem tudatosuló folyamatok határozzák meg. Eszerint a szabad akarat érzése illuzórikus, de ez nem jelenti azt, hogy haszontalan. Az egyén számára fontos ez az érzés, mert cselekvéseit ezáltal tulajdonítja saját magának, és ezáltal képes felelősséget vállalni értük.

Medipress Plázs

Mit jelent a szívünkre hallgatni?

Mindenki átélte már élete során, hogy valami megmagyarázhatatlan belső ösztön megsúgta neki, mit kell tennie. Most egy új tanulmány – amely a Psychological Science című folyóiratban jelent meg – kimutatta, hogy tudományos oka van ennek a jelenségnek.

MTI Plázs

Egy érintés is befolyásolhatja döntéseinket

A váll, a kar vagy a hát gyengéd érintése is megváltoztatja az emberek kockázatvállalási hajlandóságát, különösen a női érintés hatásos a befolyásolás szempontjából - állapították meg kis létszámú kísérleteik alapján amerikai és kanadai pszichológusok.

MTI Itthon

Csak a választás után döntenek a posztokról a Fideszben

Személyi döntések, kinevezések csak azután lehetnek, hogy az országgyűlési választás véget ér, "vagyis a legtávolabbi település legutolsó választópolgára is leadta a szavazatát" - így kommentálta a Fidesz szóvivője a leendő kormány összetételével kapcsolatos, a sajtóban megjelent személyi találgatásokat csütörtökön.

hvg.hu Plázs

Befolyásolja döntésünket a vércukorszintünk

A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy kísérletben azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintjük - közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban.

hvg.hu Vélemény

Csizmadia Ervin: Dönteniük kell a vergődő rendszerváltóknak

A Fidesz és az MSZP különböző okokból ugyan, de nincs döntési helyzetben. A Fidesznek nem kell döntenie, hiszen népszerű, az MSZP pedig nem tud úgy dönteni, hogy ezáltal bármi is megváltozzon a párton belül. A két vergődő kis párt, az MDF és az SZDSZ ellenben éppen most van olyan döntési helyzetben, mint 1994 óta soha. Még az is elképzelhető, hogy embereik az MSZP listáján indulnak– mutat rá Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Nehéz döntések előtt a Fidesz

Most, hogy közeleg a hatalomhoz, a Fidesznek nehéz döntéseket kell hoznia. Az első döntés lesz valószínűleg a legnehezebb: ki hozza a stratégiai politikai döntéseket? Hajlandó-e Orbán Viktor a hatalom megosztására? Dönteni kell, milyen körülmények között hajtsa végre az új kormány az elitváltást, hol húzza meg a büntetéssel fenyegetettek körét, és milyen módon, kik finanszírozzák az új hatalmat.

Dől a profit, ha sziesztázunk? –  Az alvás közgazdaságtana

Dől a profit, ha sziesztázunk? – Az alvás közgazdaságtana

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Radar360: Normál tanrenddel számol a kormány

Radar360: Normál tanrenddel számol a kormány

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

A címlapról ajánljuk