MTI/hvg.hu Világ

Visszaszóltak a Lengyelország orbanizálódása miatt aggódó amerikai szenátoroknak

John McCain marylandi szenátor is azok között az amerikai politikusok között volt, akik nyílt levelet írtak a lengyel miniszterelnöknek, hogy kifejezzék aggodalmukat a közelmúlt lengyelországi változásai miatt. A kormányzó Jog és Igazságosság párt szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. A lengyel kormány elutasítja a bírálatot, szerintük az amerikaiaknak fogalmuk sincs a lengyel helyzetről.

MTI Világ

Párizsban ezrek tüntettek a terroveszély alkotmányosítása ellen

A Francois Hollande elnök által előterjesztett alkotmányreform értelmében megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat, és bár a franciák többségének ez tetszik, másokat arra a második világháborús intézkedésre emlékezteti, amelynek keretében megfosztották állampolgárságuktól a francia zsidókat.

hvg.hu Plázs

Elképzelik a diákok, mit esznek a szegény családok

A középiskolásoknak szóló Online Demokrácia Activity című társadalomismereti verseny egyik fordulójában a diákoknak meg kell tervezni egy mélyszegénységben élő család heti étrendjét ,és érvelniük kell az „Aki szegény, maga tehet a sorsáról” kijelentés mellett és ellen. De voltak a helyi környezettel, a globális klímaváltozással, a demokratikus aktivitással kapcsolatos feladatok is.

hvg.hu Itthon

Tárki: Kiábrándultak a magyarok a demokráciából

A Fidesz, az LMP, a DK, valamint a KDNP szavazói értékelik a legtöbbre a demokráciát, a jobbikosok 17 százaléka konkrétan diktatúrát akar. Az MSZP-szavazók a leginkább csalódottak a demokratikus rendszerben – derült ki a Tárki kutatásából.

HVG Nyüzsi

Hont: Görögeszmék

A görög válság apropóján számtalan rögeszme tört a felszínre. Ezekről és a magyar analógiáról ír lapunk munkatársa.

hvg.hu Itthon

Freedom House: Magyarország már nem szilárd demokrácia

Hétévi zuhanás után Magyarország a korábbi, konszolidált vagy szilárd demokrácia kategóriájából visszaesett a nem szilárd demokráciák közé – állapította meg jelentésében a Freedom House nevű nonprofit szervezet. Magyarországon öt területen is romlott a helyzet, ilyen visszaesést az utóbbi évben csak Oroszország produkált.

Kálmán Attila Itthon

"Magyarországon a kivonulás az általános reakció"

Hogyan alakult ki a közöny kultúrája? Miért erősek az antidemokratikus trendek? Honnan van ez a sok frusztráció és bénultság? Sik Domonkos szociológus fiatalok állampolgári kultúráját kutatja. Egy nagy nemzetközi felmérés magyarországi témavezetőjeként arról kérdeztük, miért az antidemokratikus szemlélet a mainstream Magyarországon, és hogy ezzel hol állunk a régió és Nyugat-Európa országai között.

Tamás Gáspár Miklós Nyüzsi

TGM: Lengyelországnak már megint van elnöke

A polgári rendszeren belül már csak a jogvédő csoportok folytatnak intelligens és erkölcsös politikát, hát épp ezeket kell megbélyegezni, megrágalmazni, meggyűlöltetni Moszkvától Budapestig.

-ha Nyüzsi

Angliában verik a demokratákat

És még ezek oktatnak minket demokráciára – tör föl a nemzeti elemzői büszkeség. Nem, nem oktatnak, de okulhatnánk, ha akarnánk.

MTI Világ

Elhalasztják a nigériai választásokat a Boko Haram miatt

A Boko Haram iszlamista terrorcsoport elleni folyamatos összecsapásokra hivatkozva Nigéria vezetése úgy döntött, hat héttel elhalasztja a parlamenti és elnökválasztást, így azokat február 14. helyett március 28-án rendezik meg - közölte a nigériai választási bizottság.

Seres László Vélemény

Seres: A demokrácia tekintetében

Az illiberális demokráciáért az ellenzék is felelős. A nem megélt, nem képviselt liberalizmust és demokráciát magára hagyják, azaz elárulják. Ellenfelei és állítólagos barátai egyaránt.

MTI Itthon

Freedom House: Magyarország visszalépett a politikai jogok területén

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte, 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban – olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett éves jelentésében. Magyarország továbbra is a szabad kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

1
4 5 6 7 8
15

A címlapról ajánljuk