Kósa András Itthon

"Az egyház nem biodíszlet" – Fabiny Tamás a kormány egyházpolitikájáról

Irritálta az egyházi vezetőket, hogy a hatalom csak egy ornamentikának gondolja az egyházat, ennek is szólt a Kovács Zoltán államtitkár által kért központi harangozás elutasítása június 4-én – mondta a hvg.hu-nak Fabiny Tamás evangélikus püspök. Az Északi Evangélikus Egyházkerület vezetője hatalom és egyház viszonyáról, az utóbbi napok antiszemita támadásairól és az egyházak kiállásáról is beszélt.

Kapcsándi Dóra Itthon

Rohant a kormány, selejtgyár lett a parlamentből

Az Orbán-kormány javaslatára 170 új törvényt fogadott el a parlament az elmúlt két évben, a törvénymódosításokkal együtt összesen 408 törvényt hirdettek ki eddig. Az Országgyűlés inkább törvénygyárra hasonlított az első két évben, ahol időnként már a képviselők se tudták követni, miről is kell szavazni.

MTI Itthon

Melia: az USA aggódik az igazságügyi, a média- és az egyházi törvény miatt

Sokféle módon lehet felépíteni egy demokráciát, és az Egyesült Államok nem írja elő egyetlen országnak sem, hogy milyen utat válasszon, így Magyarországnak sem kívánja megmondani, mit tegyen a törvényeivel vagy az alkotmányával kapcsolatban - mondta Thomas Melia külügyi helyettes államtitkár ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában.

MTI Itthon

Nyilvános a lista az elismert egyházakról

Közzétette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az Országgyűlés által elismert egyházak nyilvántartását, amely tartalmazza a belső egyházi jogi személyek elnevezését, az egyházak székhelyét, képviselőjük nevét és a képviselet módját - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

MTI Itthon

Újabb 18 egyházat ismert el a parlament, a krisnások is köztük vannak

Kibővítette az elismert egyházak körét a parlament hétfőn: a decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a kormánypárti képviselők. A Ház döntött 66 vallási közösség kérelmének elutasításáról is, így azok március 1-jével elveszítik egyházi státuszukat és egyesületként működhetnek.

MTI Itthon

A Magyarországi Iszlám Tanács is egyház lehet

A Magyar Iszlám Közösségből és a Magyarországi Muszlimok Egyházából álló Magyarországi Iszlám Tanácsot ismerheti el egyházként az Országgyűlés, miután a képviselők hétfőn elfogadták a fideszes Demeter Zoltán módosító indítványát.

Kapcsándi Dóra Itthon

A T. Ház kegyelméből teremtetnek egyházak

Nagy a zűrzavar az egyházi törvény módosítása körül. Az ellenzéki pártok úgy értelmezik a kapkodva elfogadott jogszabályt, hogy minden vallási közösséget egyházzá kell nyilvánítani, amelyik megfelel a törvényi előírásoknak. A kormánypártok szerint viszont a törvényi megfelelés nem jár automatikus elismeréssel.

MTI Itthon

Még 17 felekezet lehet elismert egyház

Tizenhét további felekezetet javasolhat egyházi elismerésre az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a parlamentnek a tavaly elfogadott egyházügyi törvény mellékletének módosításával az MTI értesülése szerint. A bizottság a tervek szerint pénteken dönt az országgyűlési előterjesztésről.

MTI Itthon

72 kérelem érkezett egyházi regisztrációra

A közigazgatási minisztertől 72 kérelem érkezett egyházi regisztrációra az Országgyűlés emberi jogi, civil és vallásügyi bizottságához - mondta el Lukács Tamás, a testület kereszténydemokrata elnöke hétfőn.

hvg.hu Itthon

Iványi: Orbán megakadályozza, hogy tisztelni lehessen

Iványi Gábort nem lepte meg, hogy a Fidesz megszüntette a legtöbb kisegyház egyházként való elismertségét. A lelkésznek Orbán Viktorral egykoron szívélyes volt a kapcsolata, két legidősebb gyerekét is ő keresztelte, de ma már nem tudja őt tisztelni.

hvg.hu Itthon

Új magyar alkotmány: "tipikusnak aligha nevezhető" Európában

„Keresztények és demokrácia – a magyar eset” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést az osztrák Katolikus Akadémikusok Egyesülete november első szombatján Bécsben. A résztvevők arra keresték a választ, hogy milyen szerepet játszik a keresztény vallás Orbán Viktor kormányzásának legitimálásában. A vita célkeresztjében az új magyar alkotmány, a média- és az új egyházügyi törvény állt. A résztvevők osztrák és magyar egyetemi oktatók, valamint a bécsi magyar nagykövet voltak.

InfoRádió Itthon

Húsz egyház már jelezte, hogy egyház akar maradni

A már beérkezett kérelmeket az egyházakról szóló törvény életbelépése után, vagyis januártól bírálják el. Az előírt feltételeket teljesítők listáját a miniszter a parlament elé terjeszti, a képviselők kétharmadának szavazata kell a nyilvántartásba vételhez.

MTI Itthon

Rétvári: hosszabb lesz az elismert egyházak listája

Az új egyháztörvény nem korlátozza a vallásszabadságot, csak a vallási közösségeknek az adójogállását és állami támogatását szabályozza, a benne elismert egyházak 14-es listája pedig bővülni fog – ezt mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára azon a keddi Washington-Budapest telekonferencián, amelyet a John Hopkins Egyetem szervezésében tartottak a magyar egyháztörvényről.

MTI Itthon

Német lap: uniformizálják a magyar médiát

A magyar és a szlovák református egyház tervezett fúziója elleni szlovákiai tiltakozásról írt pénteken a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, míg a baloldali Berliner Zeitung a médiaviszonyokkal foglalkozott.

Tossenberger Adél Itthon

Gyerekeket, betegeket lök az utcára az új egyházi törvény

Hátrányos helyzetű gyerekek, idősek és hajléktalanok sorsa kerülhet veszélybe az új egyházi törvény miatt, amely szociális és oktatási munkát végő felekezetektől is elveszi az egyházi státuszt. Az érintettek üldözésről, diszkriminációról és szociális katasztrófáról beszélnek. Van olyan felsőoktatási intézmény, ahonnan már most visszahívná a tárca a korábban kiutalt pénz megmaradt részét. A kormányoldal illetékesei vagy hallgatnak, vagy nyári szabadságukat töltik.

1 2 3 4
A bűnözők profilváltással próbálnak hasznot húzni a járványból

A bűnözők profilváltással próbálnak hasznot húzni a járványból

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Húsvétkor sem lesz kamionstop

Húsvétkor sem lesz kamionstop

A NER-rel fizettetné ki a koronavírus elleni harc árát Botka László

A NER-rel fizettetné ki a koronavírus elleni harc árát Botka László

Az én hetem: Karafiáth Orsolyában felrémlik, hogy a karantén örök

Az én hetem: Karafiáth Orsolyában felrémlik, hogy a karantén örök

Ezeket az országokat még a koronavírus is messziről elkerüli

Ezeket az országokat még a koronavírus is messziről elkerüli

Az Egyesült Államokban már több mint 10 ezren meghaltak a járványban

Az Egyesült Államokban már több mint 10 ezren meghaltak a járványban

Egy olasz építésznő verandából alakított ki önkéntes karanténhoz lakrészt

Egy olasz építésznő verandából alakított ki önkéntes karanténhoz lakrészt

A címlapról ajánljuk