hvg.hu Plázs

Ne féljünk az újraélesztéstől, gyermekünk élete a tét!

Minden szülő legnagyobb rémálma, hogy kisgyermekét olyan baleset vagy váratlanul jelentkező betegség éri, amely miatt leáll a légzése és a szívmozgása. Ám ha mégis megtörténik a baj, tudnunk kell cselekedni. A gyakorlati tudás mindennél többet jelent, az időben megkezdett újraélesztéssel ugyanis megsokszorozható a túlélés esélye – állítják a szakemberek.

hvg.hu Közlekedés

Meghalt ma egy férfi a röszkei határon

Hiába kezdték el az ellátását öt percen belül az erre kiképzett szakemberek, a szerb férfi életét nem lehetett megmenteni. Májusban is egy magyar határállomáson vesztette életét egy szerb férfi.

MTI Sport

Már nincs kritikus állapotban Muamba

Az angol labdarúgó Premier League vezetője, Richard Scudamore szeretné, ha megvizsgálnák, lehet-e a pályákon hatékonyabbá tenni az elsősegélynyújtás rendszerét, noha azt ő maga is kiemelte: szombaton a Tottenham Hotspur stadionjában remekül dogozott a személyzet Fabrice Muamba újraélesztésekor. A focista már nincs kritikus állapotban.

hvg.hu Plázs

Nem biztos, hogy segítenek, ha megáll a szívünk

A felnőtt lakosság csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka pedig segítséghívás nélkül tovább menne − derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

hvg.hu Napi merítés

Ölhet a popcorn, ha nincs segítség

Igen, a popcorn akár halálos is lehet, de szerencsére lehet tenni ellene. Erre hívja fel a figyelmet az angliai St. James Kórház egy reklám segítségével - olvasható az Adrenalin blogon.

Medipress Plázs

Újraélesztésnél csak a kezünket használjuk?

A szívleállás esetén a baleset szemtanúi, azaz a laikusok által nyújtott szívmasszázs 60 százalékkal növelte a túlélési esélyt, mint a komplett újraélesztés, azaz amikor a szívmasszázs lélegeztetéssel is kiegészült. A lélegeztetés nem szükséges, ráadásul elbátortalanítja a laikusokat az elsősegélynyújtástól.

hvg.hu Plázs

Levágtam az ujjam, mit tegyek?

Bár nem tartozik a mindennapi történések közé végtagjaink vagy szerveink elveszítése, a CNN online kiadása átnézte a legfontosabb teendőket az otthoni balesetek esetére.

hvg.hu Plázs

Mit tehetünk egy súlyos balesetnél?

Október 1-jétől módosulnak a közúti elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei, többek között új ismeretekkel. Ami ránk is fér. A statisztika szerint csak minden tizedik bajba jutott részesül megfelelő elsősegélyben a mentők kiérkezése előtt. Pedig a laikus segítségnyújtásnak pontosan ez lenne a lényege.


A címlapról ajánljuk