#nyugdíjrendszer

MTI Itthon

A Jobbik nem szavazza meg a Fidesz politikai nyilatkozatát

A Jobbik nem szavazza meg azt a politikai nyilatkozatot, amelyet Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos fideszes képviselők terjesztettek be a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelmében. A nyilatkozatot a kormánypárt házszabálytól való eltéréssel már hétfőn elfogadná.

MTI/Napi Gazdaság Gazdaság

Andor László: Jobb elkerülni a nyugdíj-megtakarítások megcsapolását

Nyugdíjügyben az Európai Bizottságnak (EB) csak véleménye lehet, a nyugdíjmodell kiválasztása a nemzeti hatóságok joga - mondta Andor László munkaügyi biztos a Napi Gazdaságban pénteken megjelent interjúban. Andor szerint az uniós szabályok sérülése esetén az EB közbelépne, de ez most nem tűnik indokoltnak.

MTI Gazdaság

Stabilitás: szükség van a második pillérre

Mivel az állami nyugdíjrendszer sem képes biztos hozamokat garantálni, ezért fontos, hogy a kockázatokat megosztva a felosztó-kirovó mellett egy tőkefedezeti pillérre is támaszkodjon a nyugdíjrendszer - figyelmeztetett a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

MTI Itthon

Csak személyes nyilatkozattal maradhatunk nyugdíjpénztári tagok

A magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztett a parlament elé.

MTI Gazdaság

Az EU rugalmatlansága is oka a magyar nyugdíjpolitikának?

Az EU által a nyugdíjreform államháztartási költségeinek ügyében tanúsított "rugalmatlanság" az egyik valószínű oka a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos magyarországi kormányintézkedéseknek, és bár a nyugdíjreform-költségek elszámolásának kérdésében vallott magyar álláspont "méltányolható", a kormány által választott módszerek a piaci szereplők körében bizonyosan nem lelnek rokonszenvre - áll londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésében.

hvg.hu Itthon

Matolcsy elkötelezett nyugdíjpénztártag volt

A magánnyugdíj-pénztártagság híve volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, legalábbis erre utal, hogy bár neki annak idején nem volt kötelező, mégis pénztártag lett. Amikor pedig tavaly megtehette volna, nem lépett ki.

hvg.hu Gazdaság

Elfűrészelt magánnyugdíjrendszer: honnan és hová dől a 2840 milliárdos pillér?

A magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt az utóbbi napokban egyre vadabb vita folyik. De mit is államosítanak valójában, s mekkora az esélye, hogy e felettébb kockázatos, a jogrend és az etika kereteit feszegető, mások szerint durván letipró, az Európai Unió és a befektetők rosszallását is kiváltó intézkedés megtérül?

hvg.hu Itthon

Nyugdíjügy: erre már nem csak az értelmiség kapja fel a fejét

A magán-nyugdíjpénztári pénzek elvételével szavazóbázisát veszítheti el a Fidesz, a lépés ugyanis leginkább az aktív korosztályt, illetve a középosztályt érinti. Igaz, nyerhet is vele a kormánypárt: ha tervei szerint alakulnak a dolgok, és a magánnyugdíjpénztárakhoz befolyó járulékokat maga költheti el, akkor, ha csak egy-két évig is, de az Európai Unió egyik legalacsonyabb költségvetési hiányú országává léphet elő.

hvg.hu Világ

Nyugdíjpénztárak: faképnél hagytuk az uniós lobbicsoportot

A magánnyugdíjpénztári tagok állami rendszerbe való visszaléptetésével Magyarország kiugrott azoknak az EU-tagországoknak a kilenctagú csoportjából, amelyek korábban azt kérték az uniótól, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel csökkenthessék költségvetési hiányukat. Kérdés, hogyan reagál most a magyar lépésre az EU, amely annak idején részben elutasította a kilenc tagállam kérését.

Kövesi Ágnes Vélemény

Csaba László: „Az eurózóna olyan, mint a másvilág, abból nincs visszaút”

A gazdaság hozhatja a várt eredményeket az idén és jövőre, ám 2012 és 2013 kilátásai egyelőre bizonytalannak tűnnek. Az eurózóna aligha fog felbomlani, a belépéssel csak nyerhetünk – fejtette ki többek között a hvg.hu tudósítójának Csaba László, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára, közgazdász, az MTA tagja.

hvg.hu Gazdaság

Másutt is csavartak már a nyugdíjrendszeren, itt böngészhetők a változatok

A társadalombiztosítás jövőjéről folyó vitákat az tette igazán hangossá hazánkban, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése mellett döntött, s a jelek szerint elkötelezi magát a felosztó-kirovó rendszernek döntő hangsúlyt adó átalakítás mellett. De mi van más EU-országokban?

Deutsch Antal Vélemény

Deutsch Antal: Nyugdíj-ellenreform?

Ha a nyugdíjpolitika a kormány által jelzett irányba megy, 2018-2020 után nem lesz nagy öröm nyugdíjasnak lenni, de adófizetőnek sem. A hosszútávon gyengélkedő első pillérre komoly pótlólagos terhek hárulnak majd, a magánpénztári lehetőségek megfogyatkoznak. A rebesgetett elsőpillérbeli magánszámlák mutatósak, de nem hoznak további eszközöket a rendszerbe.

Gazdaság

Gyurcsány blogol: a kormány jövőre szóló megtakarítást költ el ma

"Amikor a kormány magánpénztári befizetéseket visszairányít az állami rendszerbe, akkor látható hiányt tesz láthatatlan adóssággá. Jövőre szóló megtakarítást költ el ma, és ezzel jövőbeni adósságot állít elő" - írja blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a legnagyobb baja a nyugdíjrendszer államosításának.

hvg.hu Itthon

MSZP: a magánnyugdíjpénztárak 20-30 százalékos hozamot is elértek

A magánnyugdíjpénztári tagdíjakra az MSZP szerint az új adórendszer bevezetéséhez, nem pedig a nyugdíjrendszer átalakításához van szükség. Az ellenzéki párt azt a kormánypárti érvelést is vitatja, hogy a pénztárakkal kapcsolatos intézkedésre azért van szükség, mert nem működtek jól a magánnyugdíjpénztárak.

hvg.hu Itthon

Hírszerző: Orbán nyugdíjtrükkje a svédeknek bejött

Nyolc éve kidolgozott tervét valósítja meg Orbán Viktor, a svéd nyugdíjrendszer bevezetését. Néhány hónap leforgása alatt gyűrik le azokat a jogszabályokat, amelyek alapjai lehetnek az egyéni számlás nyugdíjnak.

1 2 3 4 5 6 7 8
Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?

Tízezer tesztet osztott szét a főváros a kerületek között az iskolanyitás előtt

Tízezer tesztet osztott szét a főváros a kerületek között az iskolanyitás előtt

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

A címlapról ajánljuk