Érdemes belekóstolni – apácák recepttitkai
Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.
Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.
Végy egy adag akaraterőt, fűszerezd ambícióval, szenvedéllyel, kíváncsisággal. Szükséged van tiszta szívre és lélekre. És adj hozzá szeretetet.
Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.
Az év első és utolsó napja nemcsak a vidám, hangos duhajkodások ideje, de évszázadok óta a legtöbb babona és hiedelem kapcsolódik hozzá. Szerencse, bőség és gazdagság kívántatik. Nincs ez másként az ételekkel sem. Gondosan állítsuk össze a mágikus fogásokat, és együk magunkat szerencsésre!
Karácsonykor mindenkiből előtör a sütési vágy, de nem feltétlenül akarunk órákat a konyhában tölteni, ezért állítottunk össze egy olyan recept válogatást, amelyben a kezdők és a kevésbé elhivatottak is megtalálják a maguk kedvencét.
Az óra ketyeg, szép, hosszú karácsony vár ránk. De sokan vagyunk úgy, hogy az utolsó órákig dolgozunk, a naptárunk még tele tennivalókkal, és leginkább csak a non-stop boltokban van esélyünk vásárlásra. S még ki sem tudjuk aludni magunkat, mert nyomaszt, hogy mit is teszünk az asztalra, hulla fáradtan, a nagy nap estéjén.
Folytatódik cikksorozatunk, amelyben itthon élő külföldi mesterszakácsok ajánlják nekünk kedvenc karácsonyi receptjeiket. Mindenkinek tartogat ínyencségeket az ajánló, aki szeretne kicsit eltérni a halászlé - töltött káposzta - bejgli "szentháromságától".
A karácsony bensőséges családi ünnep, amikor a família legtöbbször a gazdagon terített asztal körül gyűlik össze. Nincs olyan házi szakács, aki ilyenkor ne páratlan fogásokkal szeretné kényeztetni a szeretteit. Sorozatunkban itt élő, világhírű séfek ünnepi receptjei segítenek nekünk az idei karácsonyi menü megtervezésében.
„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”
Többre vagyunk képesek a konyhában, mint azt gondolnánk, de aki bátortalan és nem szívesen próbálkozik egyedül, annak sem kell elkeserednie, mert segítenek a profik. Főzőtanfolyamokat bemutató sorozatunkban igyekszünk végigjárni a budapesti lehetőségeket és beszámolunk róla, hol-mit láttunk.