Meg szokta sózni az ételt? 11 éven át vizsgálták az embereket, és kiderült, mit okoz
Jóval kisebb a valószínűsége a szívproblémák kialakulásának azoknál, akik szinte soha nem fogyasztanak sót azokhoz képest, akik rendszeresen sózzák az ételüket.
Jóval kisebb a valószínűsége a szívproblémák kialakulásának azoknál, akik szinte soha nem fogyasztanak sót azokhoz képest, akik rendszeresen sózzák az ételüket.
Amerikai kutatók kiderítették, hogy a – gyógyszerekkel kevésbé karbantartható – sóérzékeny magas vérnyomás sokkal inkább érinti a nőket, mint a férfiakat. A sóérzékenység azt jelenti, hogy a szervezet hajlamos a só visszatartására ahelyett, hogy a vizelettel kiválasztaná a felesleget. Emiatt akár 10 százalékkal is növekedhet a vérnyomás.
A WHO napi 5 grammnál kevesebb só fogyasztását javasolja, ezzel szemben kapni lehet olyan kenyeret, amiből néhány szelet már a napi ajánlott sóbevitel ötödét kiteszi – derül ki egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésből.
Egy friss állatkísérlet rámutatott, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás növelheti a stresszhormon szintjét is.
Japán kutatók egy érdekes ötlettel csillapítanák a mértéktelen sófogyasztás globális problémáját: egy elektromos evőpálcika pótolja a sokak számára fontos ízt, de úgy, hogy az étel nem lesz sósabb.
Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére. A szervezet napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.
Ha eddig nem különösebben figyelt oda a sófogyasztásra, olvassa el ezt a rövid összefoglalót, ugyanis a túlzott sóbevitel veszélyes tünetekkel járhat.
Mindössze egy teáskanálnyi só is megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A túl sok só az orvosok szerint az agyunknak és a szívünknek sem tesz jót.
Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sófogyasztás kismértékű visszafogása csökkentené a szívbetegségek kialakulása vagy a korai halálozás kockázatát - közölték szerdán megjelent elemzésükben brit kutatók.