szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását, hogy visszaszorítsák a szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomást. Mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek a WHO.

A csütörtökön Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.

A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek.

A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához.

A szervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot (100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000). Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok, de a zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben azonban apadhat egy-egy termék káliumtartalma.

A WHO új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!