szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A túl sok só és kevés kálium együttesen növelheti a korai halálozás kockázatát - mutattak rá kutatók.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) szakemberei újabb adalékkal szolgáltak hétfői bejelentésükkel a sófogyasztás veszélyeiről szóló vitához. A CDC szakembereinek az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban most megjelent tanulmánya arra összpontosít, hogy a sóban gazdag és káliumban szegény étrend együttesen jelent kiemelt kockázatot az egészségre. 

A vizsgálatba 12 ezer embert vontak be, akik egészségi állapotát 15 éven át követték nyomon. A tanulmány végére 2270 résztvevő halt meg, közülük 825 ember halálát okozta szívbetegség, 433 emberét pedig vérrögképződés vagy szélütés. Az elemzésből az derült ki, hogy a magas só- és alacsony káliumbevitel együtt jelentette a legnagyobb kockázatot. 

"Azok az emberek, akik étrendje magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú volt, 50 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg bármely okból, és kétszer nagyobb kockázattal szívroham miatt" – foglalta össze Elena Kuklina a kutatás egyik vezetője, a CDC munkatársa. A kutató azt javasolja, hogy több friss gyümölcsöt egyenek az emberek, olyan zöldségeket, mint a spenót és a sárgarépa, valamint tejet és joghurtot, mert ezek az élelmiszerek emelhetik a káliumszintet. Egy ipari csoport, a Salt Institute azonban megkérdőjelezi a tanulmány megállapításait, mert szerintük a vizsgálat által talált összefüggés a sóbevitel és a szívbetegségek között statisztikailag jelentéktelen volt.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!