hvg.hu Kult

Videó: A tinik egyszerűen leblokkolnak a Windows 95-től

A mai kamaszok nagy eséllyel a Windows XP-vel találkoztak először életük során, így fogalmuk sincs arról, hogyan nézett ki egy monitor, vagy hogyan működött egy operációs rendszer a kilencvenes években.

Lichter Péter Kult

10 film, amit minden kamasznak látnia kell

Nem minden filmklasszikus élvezhető feltétlenül egy tini számára, ráadásul ma már egy négy-öt éves film is réginek és elhasználtnak számíthat, nem beszélve egy hetven évesről. Viszont ha jobban körbenézünk a filmtörténet panteonjában, akkor egy csomó olyan, szinte kötelező filmet találhatunk, ami kiállja az idő próbáját és egy 21. századi kamasz számára is izgalmas lehet. Ezek közül gyűjtöttünk össze tíz darabot.

Hercsel Adél Kult

Amikor a kamasz azt látja: a gátlástalan nyomulás erény

A kamaszok ma mindenütt azt látják, hogy bármit meg lehet tenni, bármit meg lehet úszni – véli Totth Benedek. Sodró lendületű, mellbevágó thrillere az olvasók és a kritikusok szerint is az év egyik legjobb regénye. Nem véletlen, hogy a filmesek is felfigyeltek a drogok, a szex és a brutalitás örvényében egyre mélyebbre merülő fiatalok történetére. Interjú.

hvg.hu Gazdaság

Tényleg ki kell tömni a gyereket zsebpénzzel?

Sok gyerek számára a zsebpénz jelenti az első lépcsőt a pénzügyi tudatosság felé: egy csoki a büfében, vagy inkább egy játék? Vannak rendkívül tudatos szülők, akik már az árrés játékos bevezetését is elkezdték, de vannak olyanok is, akik kevésbé rendszerezik a zsebpénz kiosztását, az elkényeztetés pedig nem biztos, hogy javít a helyzeten.

hvg.hu Gazdaság

Otthagyják a tinik a plázákat

Az 50-es évektől kezdődően a plázák jelentették azokat a helyeket, ahová az amerikai tinik kimozdultak. A bevásárlóközpontok ugyanakkor hanyatlásnak indultak, a tinik harmadával kevesebbszer járnak bevásárlóközpontokba, mint korábban. Érdekes módon a tinik mindeközben már egyre kevésbé ruhára költenek a plázákban, inkább kajálásra.

Hercsel Adél Kult

„Haveri találkozó, némi szexeléssel” – durva tabló a mai kamaszokról

Kiüresedett szex, pusztító alkohol- és drogfogyasztás, unalom, boldogtalanság – rendkívül aggasztó képet fest a mai kamaszok szokásairól, életviteléről, mentális egészségéről egy nemrég megjelent riportkönyv. Noha a kötet nem tudományos mű, s nem reprezentatív kutatásra épül, a tinikre leselkedő veszélyekről sok minden kiderül.

Kessel Krisztina Kult

Magamutogató tinédzserekre vadásznak a neten

A súlyos következményekkel járó cyberzaklatás elkövetői többségében tizenéves srácok, elszenvedői pedig tizenéves lányok, akik törékenyek, megalázottak és olykor valami visszavonhatatlan lépésre szánják el magukat.

1 2

A címlapról ajánljuk