HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Jelek, hogy traumát él át a gyerek

Gyermekpszichológusként nap mint nap tapasztalom, micsoda erő, gyógyulni-fejlődni akarás lakozik egy kisgyermekben. Segítsük őt, hogy ezekkel az erőkkel élni tudjon. Ehhez azonban észre kell vennünk, ha nehéz időszakon megy keresztül.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Azt álmodta, hogy meghaltam, ezért felhívta a szüleimet”

Balesetben elvesztett végtag, családon belüli erőszak, molesztálás, drog- és alkoholfüggőség: csak néhány azok közül a traumák közül, amelyeket olykor évtizedekig tart feldolgozni. Interjúalanyainknak sikerült, új hobbit, hivatást találtak maguknak, de mindenért meg kellett küzdeniük.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Nincsenek őrültek és normálisak, csak mi vagyunk, emberek”

Neal Shusterman Az óceán mélyén című regénye egy kamasz fiú „megőrülésének” és a valóságba való visszatalálásának történetét meséli el. A könyv segít elképzelni, mit él át ilyenkor valaki, ugyanakkor számos kérdést felvet, amelyekre nem biztos, hogy van fekete-fehér válasz, de az biztos, hogy érdemes róluk beszélni. Ács Dánielt, a Soteria Alapítvány Menedék Programjának vezetőjét, a Feldmár Intézet szóvivőjét kérdeztük.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Add ki a dühödet, de ne bánts mást!”

Meg kell-e bocsátani annak, akitől nem kért bocsánatot a bántalmazója? Ez a kérdés is vitát váltott ki a HVG EXTRA Pszichológia Szalon kerekasztal beszélgetésén, amelyet a magazin legfrissebb száma kapcsán rendeztek múlt pénteken. Az esten szóba került a jogos düh, a generációkon átadódó traumák, és hogy miért lenne szüksége mindenkinek terápiára.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Bihari Viktória: A terápián esett le, mennyi traumát cipelek én is

Az utóbbi pár hónapban mélyebbre ástam magam a bántalmazások és traumák világába, mint egy átlag civil. Tavaly kezdtem el analitikusan orientált terápiába járni, akkor esett le, mennyi traumám van nekem is. Olyanok, amelyek létezéséről addig nem is tudtam, mert a jelenlétük teljesen természetesnek tűnt.

Vándor Éva Élet+Stílus

Egy trauma kimondása sohasem következmények nélküli

Milyen pszichés terhet vettek magukra és milyen kockázatot vállaltak a szexuális zaklatások áldozatai azzal, hogy felidézték, megfogalmazták, kimondták azt, ami velük történt? Hol ér össze a #metoo kampány és az áldozatiság mindennapos csomagja?

MTI Sport

Megmérték, mennyire veszélyes a triatlon

Az eddig véltnél nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy azonnali halállal járó traumát a triatlonversenyzők egy nagyméretű, hosszú távú kutatás adatai szerint.

MTI Világ

Meghalt Aleppo bohóca

Légitámadásban halt meg az a 24 éves férfi, aki bohócként vidította fel az észak-szíriai nagyváros keleti negyedeinek háborús traumát átélt gyermekeit.

MTI / hvg.hu Itthon

Ombudsman: kíméletesebbé tehetik a gyerekek kihallgatását egy új módszerrel

Az alapvető jogok biztosa az úgynevezett izlandi módszer vagy más néven Barnahus modell bevezetését javasolja a magyarországi igazságszolgáltatásban. Ennek lényege, hogy a gyermekekkel hagyományos kihallgatóhelyek helyett egy különálló, családi házas övezetben lévő épületben beszélgetnek el a szakemberek.

G. Tóth Ilda Plázs

„Döbbenetes mértékű a gyerekek szorongása”

Miként viselkedjen egy szülő, ha azt látja, hogy gyermekét megrémítik a terrortámadásokról szóló hírek? Mi van, ha nem beszélünk megrázó képekről, ha engedjük eluralkodni a frusztrációt vagy a félelmet? Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértővel beszélgettünk szülői eszközökről, hibákról, megfogalmazott, illetve ki nem mondott érzésekről.

Kálmán Attila Itthon

"Egy kis víz mindig a bőr alatt marad" – A kínzás nem feledhető

A plakátkampány és kormányzati propaganda nem válogat a menekültek között, ami a kínzásokat túlélő és egyéb módon súlyosan traumatizált menekültekkel szemben nemhogy méltánytalan, hanem elkeserítő is. Pedig megrázó történeteik a civil segítőket is nagyon igénybe veszik, de a területen tevékenykedő Cordelia Alapítvány még a hatóságokat is igyekszik felkészíteni a kihívásokra. A nyilvánosság szinte semmit sem érzékel abból, milyen szerencsétlen sorsú emberek áramlanak Magyarországra.

Dubrovszki Dániel Itthon

„Liberális tanár vagyok és rettegek liberális diákjaimtól”

A politikai korrektség egyik legaktuálisabb trendje a „megrázó tartalomra” való figyelmeztetés, amely a nemi erőszakot elszenvedettek védelméből indult ki, mára viszont egyesek az irodalmi kánont is átírnák a nevében. Miközben az USA-ban nagy vita van az egyéni traumák kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló (ön)korlátozásról, nehéz megmondani, mikor vetődik fel hasonló Magyarországon.

1 2

A címlapról ajánljuk