Étteremnepperek uralják a Balaton partját
Új, vagy újnak látszó iparág ütötte fel a fejét a Balatonnál: már nem csak a szállásokat közvetítik nepperek vendégeknek, hanem az éttermeknek is ők "szállítanak be".
Új, vagy újnak látszó iparág ütötte fel a fejét a Balatonnál: már nem csak a szállásokat közvetítik nepperek vendégeknek, hanem az éttermeknek is ők "szállítanak be".
A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.
Az idei nyáron második új kávézóját nyitotta meg a vállalat, ezzel kilencre bővül a magyarországi Starbucks-egységek száma. Az új üzlet az Árkád 2-ben indult 161 négyzetméteren.
Húszéves csúcsra futott a Balaton mellett a kiadó szálláshelyek iránti kereslet, a rekordkánikula nagyot lódított a Zimmer frei-üzletágon. Jellemzően augusztus 20-ig telt házzal működnek a szobakiadók.
Főleg vidéken, a megyeszékhelyeken keresi partnereit a százéves Nordsee gyorsétterem hálózat, amelynek jelenleg hat üzlete üzemel az országban.
Csütörtöktől alacsonyabb áfa terheli a görög szállodák és éttermek számláit, a görög kormány átmenetileg 23 százalékról 13 százalékra csökkentette az adókulcsot.
Közel 3500 felvételiző adta be jelentkezését idén a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolára. A legnagyobb magánfőiskolára Venezuelából és Szíriából is érkezett jelentkezés, a legtöbben turizmus és vendéglátás szakon tanulnak majd tovább.
Mivel a "hagyományos" macska- és kutyakávézók már nem hatnak az újdonság erejével, egy tokiói hely kecskékkel próbálkozik felkelteni a vendégek érdeklődését.
A nyári szezonban a Balaton partján több ezer fiatal keres és talál magának állást. Legtöbbjük a vendéglátásban helyezkedik el, de sok pénztárost, hoszteszt is keresnek, sőt kertészekre is van igény. A munka sokszor kemény, de aki jól beszél egy idegen nyelvet, akár nettó 200 ezer forintot is kereshet havonta – olvasható a Metropolban.
Üresen tátongó, bezáró éttermek, visszaeső forgalmú fodrászatok, csakis kártyával fizető, borravalót nem adó taxiutasok jellemzik ma Magyarországot. A borravaló csökkenő összege komoly gondokat okoz a szolgáltatóiparban, többen arra készülnek, hogy a borravaló elmaradása miatt árat emeljenek, ezzel azonban további vásárlókat veszíthetnek. Mások már csak a túlélésre játszanak.
Főnököt nem akartak, de a vendéglátásban látták a jövőt, pénzük sem nagyon volt, ellenben komoly tapasztalatokat szereztek már diákkorukban – két frissen végzett főiskolásnak sikerült meglovagolnia a streetfood-hullámot, és a helyeik, a Leves., a Pasta. és a legújabb, a Desszert. mára a város legmenőbb helyeivé lettek.
Tűz volt egy budapesti vendéglő konyhájában vasárnap délután, a vendégek és a személyzet kimenekült a füsttel telítődött helyiségből, senki nem sérült meg.
Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, így a magyar cégek "születéskori" várható élettartama alig néhány év. Az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az építőipar.
Nagyon kapós lett a magyar piac, ezúttal egy olyan amerikai junk food lánc jönne, amelynek még Európában sincs egysége. A Villa Enterprises több étterem koncepciót is hozna.
Húsz évvel ezelőtt lelépett a brit piacról a Dunkin' Donuts, most azonban ismét felfedezte a szigetországot és összesen 150 egység megnyitásáról állapodott meg.
A vidéken már működő üzletek után elsősorban Londonban erősítené jelenlétét a Fornetti.
A főszezon kedvező időjárásának és a minden korábbi nyárnál több és színvonalasabb programoknak köszönhetően átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be a Dél-Balatonnál partközeli vendéglátással foglalkozó mikro- és kisvállalkozások.
Ősszel nyitja meg első egységét Magyarországon a nevével ellentétben nem mexikói, hanem kanadai gyorsétterem-hálózat, a Mucho Burrito.
A Magyar Czider Kft. még nincs egyéves sem, a két tulajdonosnak már a bővítésen kell gondolkoznia, annyi a megrendelés a magyar szénsavas almaborra. Minőségi magyar termék, magyar alapanyagból a nagymami régi házából.
Újabb három Borháló-üzlet nyílik, s ezzel kilencre nő a nem egészen fél éve indult borkereskedő franchise üzleteinek száma.