#étlap






Többet és drágábban eszünk az étlaptrükkök miatt – minden vendéglátósnak ismerni kellene a gasztrofizikát
 

Többet és drágábban eszünk az étlaptrükkök miatt – minden vendéglátósnak ismerni kellene a gasztrofizikát

Magyarországon még gyerekcipőben jár a gasztrofizika és a menu engineering, Amerikában viszont már évtizedek óta külön szakmának számítanak. Az „étlapmérnökök” úgy tervezik meg a vendégek kezébe kerülő menüt, hogy azzal tartalmas üzeneteket közvetítsenek, illetve befolyásoljanak az ételválasztásban, és persze fokozottabb költésre, valamint visszatérésre bátorítsanak.

Daczi Dóra Daczi Dóra



Amikor még 15 forint volt az étlap legdrágább tétele
 

Amikor még 15 forint volt az étlap legdrágább tétele

A gasztronómia változásainak egyik mutatója az étlapok története. Régi menük, bezárt, újranyitott és évtizedek óta folyamatosan működő éttermek után kutakodtunk. Mennyi volt a Szondyban egy darab kenyér a Rákosi-korban? Mikor nyíltak az első fast food helyek? Mi volt a verekedésekről is hírhedt Ádám Söröző városszerte ismert specialitása?

Csíki Sándor Csíki Sándor





Puskás Öcsi kedvenc helyén jártunk – Horváth Étterem
 

Puskás Öcsi kedvenc helyén jártunk – Horváth Étterem

Vannak az életben biztos dolgok. A juhtúrós sztrapacska és a hatalmas adagok nem változnak a Krisztina körúton, ahol húsz éve áll a Horváth Étterem. Legnevesebb törzsvendége a legendás focista volt, a mi Öcsink, és a spanyolok Panchoja, akiért valószínűleg a napokban nemcsak a fele, de az egész királyságukat odaadták volna…

Molnár Kata Orsolya Molnár Kata Orsolya


A legfertőzőbb tárgyak az étteremben
 

A legfertőzőbb tárgyak az étteremben

Nyilvános helyeken rengeteg olyan tárgyat használunk, amelyek sokszor a baktériumok gyűjtőhelyének számítanak. Ezúttal az éttermekben megtalálható kritikus pontokat vizsgáljuk.

hvg.hu hvg.hu