Zelenszkij Brüsszelben: Ukrajna nem adhat fel területeket
Az európai támogatás a tettre készek koalíciójának kiállását jelenti, amelynek Magyarország nem tagja.
Évek óta él bennünk a gyanú, lehet, hogy a világ egyik legjobb francia séfje egy amerikai. Ez maradjon köztünk, nehogy megneszeljék a franciák, mert ebbe egy nemzet pusztulna bele. Mindenesetre az amerikai Thomas Keller úgyancsak jól ért a francia bisztrókonyhához. Tőle tanultuk el, hogyan kell tökéletes quiche lorraine-t készíteni.
Hosszú ideje újra s újra vissza nem fojtott áhítattal lapozgatjuk Thomas Keller két – méretben és hatásban egyaránt – óriási müvét, a French Laundry és a Bouchon című köteteket. Az átlagos könyvméretnél nagyobb kiadványokban hatalmas, gyakran kétoldalas, poszternek is szinte beillő fotók, alapos, részletgazdag, sőt néha kissé túlkomplikált leírások sorakoznak. Valahogy idáig mégsem vetemedtünk rá, hogy elkészítsünk belőle valamit. Mintha félnénk attól, hogy az eredmény csalódást kelt, és összeomlik a Kellerbe-mítosz. Abban ugyan idáig is kételkedtünk, hogy például létfontossággal bírna, hogy a hagymát szálirányban szeleteljük, mert Keller szerint így hamarabb puhul meg, mint sokszor leírja a Bouchonban. De hát minden séfnek megvan a maga bolondériája, lehet, hogy lézerórával mérte, és a French Laundry konyhájában a másodpercek is számítanak a Michelin-csillagokért folytatott – mellesleg igen sikeres – hajszában.
A választásunk végülis nagy elszántsággal egy quiche-receptre esett, nevezetesen a Quiche Lorraine-re, hátha sikerül igazán jót csinálni a saját konyhánkban, ahelyett, hogy házon kivül keresnénk az igazit. Ráadásul ez a recept első pillantásra különbözött a többitől. Nem csupán abban, hogy hat oldalon át tárgyalja a quiche-készítés tudományát, hanem abban is, hogy felvilágosít a legfontosabb kritériumról: a quiche-nek vastagnak kell lennie.
Legtöbb esetben a quiche viszonylag vékony lepényszerűségként jelentkezik a tányéron, s ez eléggé elfogadott megjelenési forma.
Thomas Keller alapvető tanácsa a quiche-készítéshez: használjunk 5 cm magas, 22-24 cm átmérőjű, alj nélküli sima cukrászkarikát, vagy ennek híján egy ilyen méretű kapcsos formát. Semmiképp se tegyük lapos piteformába , mert az csak Franciaországon kívül vált elterjedtté, amikor a quiche az 1970-es években nemzetközi karrierbe kezdett. A magas quiche-forma helyett mindenütt az egyszerű piteformát használtak hozzá. Ezzel viszont a quiche sokat vesztett “quiche-mivoltából”.
A másik trükk, amit Keller alkalmaz, hogy nem csupán előpirítja a hagymát, hanem lényegében konfitálja, ami időigényesebb, viszont utánozhatatlanul édes hagymaízt kapunk. Megéri az időt.
Ja, és még valami: a quiche-t hagyjuk egy napig hűlni a hűtőben, mielőtt szobahőmérsékleten vagy sütőben kicsit átmelegítve felszeleteljük.
Ez is megéri az időt.
Az eredeti Keller-féle recept hozzávalóin nem változtattunk, de az elkészítését kicsit meggyorsítottuk. Így is tökéletes lett, talán egyszer majd elbabrálunk az übermaximalista változattal is.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
Az európai támogatás a tettre készek koalíciójának kiállását jelenti, amelynek Magyarország nem tagja.
Felforgatta a laboratóriumi gyémánt a drágakő piacát. Főként Kínában készül, jó minőségű és olcsó.
A Tisza Párt elnöke magyarázatot kér, és biztosítékot követel, hogy Oroszország nem avatkozik be a magyar választásokba.
Az alig egy héten belüli, immár negyedik esetről, ami még szombaton történt, egy fideszes fővárosi politikus tett közzé videót.
Horváth László nem ellensége a fesztiváloknak úgy általában, vannak köztük jók is, például az MCC Feszt.
A modell már jobban van, három hónapig pihent és gyógyult.