szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ötvenes években a terhes nőknek piacra dobott Contergan súlyos károsodást okozott a magzatoknál, és most egy kutatás bebizonyította, hoyg a gyógyszergyár ezt pontosan tudta is.

Az 1950-es években Contergan néven forgalomba került thalidomid hatóanyagú nyugtatót kifejlesztő német cég szándékos dezinformációs kampányt folytatott, amikor a szakértők először észlelték a gyógyszer okozta súlyos mellékhatásokat - állapította meg az Észak-Rajna-Vesztfália állam megbízásából készült német jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Grünenthal német cég által kifejlesztett thalidomidot az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején a nemzetközi piacra is bevezették a terhes nők reggeli rosszullétének kezelésére. Németországban Contergan néven hozták forgalomba, a világ más részein Distaval volt a neve.

A gyógyszer szedése miatt csak Németországban mintegy ötezer csecsemő született fejlődési rendellenességgel, közülük mintegy 2400 még ma is él. Sok áldozat végtaghiánnyal, deformált végtagokkal vagy súlyos idegkárosodással született. 

A Münsteri Egyetem által készített jelentés szerint amikor a szakértők elkezdték felismerni a kapcsolatot a thalidomid és az idegkárosodás között, a gyártó szándékosan hamis információkat adott ki, és elpalástolta azt, ami tudomására jutott a gyógyszer mellékhatásairól. A jelentés azt is kiemelte, hogy a cég késleltetési taktikát alkalmazott, hogy a magas forgalmat elérő gyógyszert amilyen hosszan csak lehet, a piacokon tartsa. 

"A gyártó sok embert megmenthetett volna a szenvedéseitől, ha visszavonta volna a Contergant a piacról az után, hogy számos jel mutatott egészségkárosító mellékhatásaira" - közölte Barbara Steffens, az állam egészségügyi minisztere. 

A jelentés szerint még az után is, hogy visszavonták a gyógyszert a piacról, a hatóságok képtelenek voltak tisztázni a thalidomid pontos hatását, meghatározni azt, hány embert érint az egészségkárosodás és betiltani a Contergant. 

Nikla Lenhard-Schramm, a jelentés szerzője hangsúlyozta, hogy azokban az időkben a gyógyszergyáró volt a felelős a gyógyszerek biztonságosságért, szemben a jelenleg érvényes állami engedélyezési rendszerrel.

A hatóanyag fejlesztésekor, az 1950-es években az is rontott a helyzeten, hogy akkoriban nem léteztek még átfogó, állatokon modellezett kísérletek, amelyeket a klinikai tesztek előtt végeztek volna. 

A Contergan-tragédia volt az, amely alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és -ellenőrzést, a jelenség pontos magyarázatát csak az elmúlt években adták meg a szakemberek. Kimutatták, hogy a hatóanyag olyan fehérjével lép reakcióba, amely a sejtek lebontási mechanizmusában vesz részt. Ez a fehérje fontos szerepet játszik az embrionális fejlődésben, ez okozhatta a csecsemők károsodását. 

Frank Schrönrock, a Grünenthal cég szóvivője közölte, hogy a vállalat nagyon sajnálja a thalidomid-tragédiát, amely örökre a vállalat történetének része marad. Hozzátette, hogy a cég, amely ki fogja értékelni a jelentést, folyamatosan konstruktív tárgyalásokat folytat az áldozatokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó