szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aludjon egy szobában szüleivel a csecsemő: a közös helyiségben alvás jelentősen csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát az amerikai gyermekorvosok új ajánlása szerint.

Csökkenti az alvással kapcsolatos halálozások, köztük a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, ha a csecsemő a szülőkkel egy szobában, de külön fekhelyen alszik az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) legújabb ajánlása szerint.

Ezt a gyakorlatot legalább a baba életének első hat hónapjában, de ha lehet, akár egyéves koráig kellene folytatni az orvostársaság szerint.

Jelentésüket az AAP éves konferenciáján hétfőn ismertették San Franciscóban, és megjelent a Pediatrics gyermekorvosi szaklap aktuális számában is.

Tiszta, játékoktól mentes környezetben

2011 óta először közölt az AAP a csecsemők biztonságos alvásának körülményeiről ajánlást. Az új irányelvek továbbra is azt ajánlják, hogy a csecsemő aludjon a hátán, tiszta, játékoktól és takaróktól mentes, nem süppedős felületen.

Ezek az 1990-es évek közepe óta ajánlott körülmények mintegy 50 százalékkal csökkentették a hirtelen csecsemőhalál előfordulását, azonban még mindig 3500 kisbaba hal meg évente az Egyesült Államokban alvással összefüggő okok miatt.

Az utolsó irányelvekhez képest a legfontosabb változás az, hogy az orvosok a szülőkkel közös szobában, de külön fekhelyen alvást javasolják legalább hat hónapig, de ha lehet egyéves korig.

"Sose tegyék a babát díványra vagy fotelba, ne hagyják ott egyedül, vagy másik ember mellett aludni, mert ezek igen veszélyes felületek és helyzetek" – mondta Rachel Moon, az ajánlások vezető szerzője.

Háton alvás

Szakértők szerint a háton altatás tanácsa a 100 ezer élve születésre eső hirtelen csecsemőhalál számát az 1992-es 120-ról 56-ra csökkentette 2001-re, ami 53 százalékos mérséklődést jelent egy évtized alatt. A tanács még mindig érvényes.

A hirtelen bölcsőhalál száma stagnált az elmúlt években, ám még mindig vezető elhalálozási ok az egy-tizenkét hónapos babák között. A babák beletekeredhetnek az ágyneműbe, megfojthatja őket egy-egy plüssjáték, beszorulhatnak a dívány vagy a fotel sarkába, testük túlmelegszik vagy egyszerűen – minden nyilvánvaló ok nélkül – leáll a légzésük.

A hirtelen bölcsőhalál további lehetséges kockázati tényezői a dohányzás a baba környezetében és a szülők drog- vagy alkoholfogyasztása.

Egy szobában, de nem együtt

Moon elmondta, hogy az új ajánlások miatt sok orvosnak változtatnia kell régóta adott tanácsain.

"A gyerekorvosok egy része azt javasolja hosszú ideje, hogy két hónapos kortól a babát a saját szobájában kell lefektetni, mellette egy bébiőr, hogy a szülők meghallják, ha sír" – magyarázta.

Az AAP irányelvei a szülés utáni azonnali bőrkontaktust javasolják az anyával, ha az ébren van és állapota orvosi szempontból stabil. Javasolják a szoptatást is, ám az anyának a jóllakott babát már külön alvóhelyre kellene lefektetnie.

A hirtelen bölcsőhalál kockázata egy-négy hónapos korban a legnagyobb, nyolc hónapos vagy annál idősebb babák körében ritkán fordul elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba