szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a diétás üdítők fogyasztása növelheti a demencia és az agyvérzés kockázatát.

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát – figyelmeztetnek a kutatók az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában közölt tanulmányukban. "Tanulmányunk rávilágít annak szükségességére, hogy alaposabban megvizsgáljuk ezt a területet, tekintve, hogy az emberek milyen gyakran isznak mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőket" – nyilatkozta Matthew Pase, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók a Framingham Heart Study elnevezésű nagyszabású kardiológiai kutatás 2888, nagyrészt fehér bőrű, 45 éves kor feletti résztvevőjét vonták be az agyi-érkatasztrófa és 1484 hatvan év feletti résztvevőjét a demencia előfordulását vizsgáló tanulmányukba. A tíz éven át tartó követéses tanulmány során a kutatók megnézték, hogy mely alanyoknál jelentkezett agyi-érkatasztrófa vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.

A vizsgálati időszak végén a stroke előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 97-en (3 százalék) szenvedtek agyi-érkatasztrófát, közülük 82-en iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke-on estek át, míg a demencia előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 81-nél (5 százalék) alakult ki időskori elbutulás, közülük 63 alanynál Alzheimer-kórt – a demencia leggyakoribb formáját – diagnosztizáltak.

A különböző befolyásoló tényezők, mint az életkor, a nem, a kalóriabevitel és az iskolai végzettség figyelembevételét követően a kutatók arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta legalább egy diétás üdítőt megittak, háromszor nagyobb volt az iszkémiás stroke jelentkezésének a valószínűsége és 2,9-szer nagyobb eséllyel alakult ki náluk Alzheimer-kór.

Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a diétás üdítők nem jelentenek egészséges választást. Azt tanácsoljuk, hogy az emberek rendszeresen igyanak vizet a cukros, vagy mesterséges édesítőket tartalmazó üdítők helyett

– mondta Pase. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem tud ok-okozati összefüggést kimutatni.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) azonban a hvg.hu-nak küldött állásfoglalásában közölték, szerintük nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között.

"Napjainkban az elhízás (ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert rizikófaktorának számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Az ISA álláspontja szerint ebben a helyzetben népegészségügyi szempontból veszélyes elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és -karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak" - írták. 

Hozzátették azt is, hogy maguk a kutatók is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat

Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek

Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek