szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2019-ben nyithat a legszebb magyar iskola, 500 diák angol nyelven tanul majd itt. Nem állami iskola lesz, de a Modern Városok program 2,5 milliárddal támogatja a beruházást.

A BORD Építész Stúdió nyerte a Debreceni Nemzetközi Iskola megtervezésére kiírt tervpályázat 1. díját – írja a Forbes. A város határába, a Nagyerdő és a Natura2000-es terület mellé tervezett International School of Debrecen (ISD) egységes, óvodától az érettségiig tartó, nemzetközi rendszerű képzést biztosít majd mintegy 500 hazai és külföldi diáknak.

A koncepció lényege, hogy a ligetes belső udvart és a sportpályákat (többek között egy föld felett „lebegő” kosárlabdapályát) körülvevő épület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez. Ehhez a tervezők egy szimbolikus jelentéssel bíró formát, a kört választották, amely a tervezők szerint egyszerre jelképezi a védelmet, az egységet és a közösséget.

A három korosztályt kiszolgáló épületeket a körgyűrűn egymás mellett, de szeparáltan alakították ki. A közösségi terek, az adminisztráció, a színházterem, az étterem és ezek kiszolgáló egységei az alsó szinten kaptak helyet, míg az emelet a tanulás színtere. A tantermek az északi oldalon, pavilonszerűen jelennek meg.

Az állam mintegy 2,5 milliárd forinttal támogatja az építkezést a Modern Városok Program keretében.

Az iskola a városban megtelepülő cégek nemzetközi menedzsmentje számára létfontosságú. Az oktatás a tervek szerint 2019 őszén indulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!