Tetszett a cikk?

Emlékszik még valaki a cronutra vagy a paleo diétára? Az idő vasfoga kikezdte ezeket a kezdeményeket, ám senki ne gondolja azt, hogy nem léptek a helyükbe újabb kulináris divatok. Összeállításunk az adaptogén növényektől a vajas kenyéren át odáig, hogyan lehet főzéssel fogyni.

1. Instakaja

Nem a porleves és a konzervbab jött divatba, hanem az ételek megosztása: egymás között és az Instagramon. Mit ér azonban a fotó, ha főszereplője, az étel belevész az étterem diszkrét félhomályába, netán egy fesztivál fény- és porszennyezéssel elegyített sötét hátterébe. A megoldás: minél feltűnőbb és színesebb ételeket kell alkotni. És ha már nagyon kilóg a lóláb, az sem árt, ha valami rém egészséges tulajdonsággal is felruházzuk az extrém külső alatt megbújó ételt.

Így járt az aktív szén, az utóbbi idők egyik legdrámaibb hozzávalója, amelynek olyan ételeket köszönhetünk, mint a fekete fagylalt, a fekete hamburger vagy a fekete pizza. Ha eleget bújjuk a netet, találhatunk információkat az aktív szén jó tulajdonságairól. Ezeket arra alapozzák, hogy a remek felszívó tulajdonsággal rendelkező anyagot szájon át alapvetően azért fogyasztjuk, mert megszabadítja a szervezetet a benne levő méregtől. A hasmenést okozó baktériumok felszívása és a szintén divatos „méregtelenítés” azonban egészen más kategória, így egyáltalán nem vagyunk meggyőződve arról, hogy semlegesítjük a tészta vagy a cukros édességek negatív hatásait, ha szenet tömünk beléjük.

Reviczky Zsolt

Az Instagramon mindenesetre jól mutat a fekete, akárcsak a másik divatszín, a bíbor. Menő a lila burgonya, a lila kukorica és minden, amit eddig el sem tudtunk volna képzelni a világ legizgalmasabb zöldségének távolról sem nevezhető lila káposztából. De ha nincs fantáziánk, egyszerűen készítsünk céklát, olcsóbb, és a ruhánkat az is befogja.

2. Kolbász

Sajnálatos módon lemaradtunk arról a fantasztikus pillanatról, amikor az ételtrendek láthatatlan urának elege lett a hamburgerből, mindenesetre áldjuk érte. Úgy sejtjük azonban, hogy a darált húsból jelentős mennyiség maradhatott készleten, mivel a kibontakozó új divat is erre alapul. A kolbász – készüljön belőle a piaci sült verzió vagy hot dog – mindenesetre tarolni készül Magyarországon is: nem csak a Burger King vette fel kínálatába, de már franchise-hálózat is kínálja és létezik ínyenc- (Töltő) meg celebverzióban is (Kishusom).

Fülöp Máté

A kolbász feléleszti a hentesnél evés iránti nosztalgiát is. Kedvenc Facebook-csoportunk, a Hentesnél evők baráti köre  jó ideje nem aktív ugyan, a piacok annál inkább: már nem csak a kimondottan az erre átalakított Hold utcai egység kínál menő kajákat, hanem még a Rákóczi téri csarnokban is találtunk ilyen büfét a lángosok és a szomorúan keringő grillcsirkék között.

3. Vaj

A kolbász a barátunk, mert a zsír a barátunk – egy-két évtizede aligha gondoltuk volna, hogy ez a gondolatmenet uralkodik majd. Pár éve meg ennek a mostanra mindent elsöprő folyományát tudtuk volna nehezen elképzelni: ha nincs gond az állati zsiradékokkal, akkor a tehéntejből készülő vaj előrébb való, mint az olívaolaj. (Azt különben is hamisítják, a vajat meg nem. Na jó, ott a margarin, de arról nem veszünk tudomást.)

A vajőrület 2017-ben ért a csúcsra: a nemzetközi piacokon a duplájára nőtt a termék ára, sok helyen már vajhiánytól tartanak, lassan a kínaiak is nagykanállal eszik.

AFP / Mint Images

A vaj azonban önmagában nem annyira izgalmas, hogy villogni lehessen vele, a fűszervaj meg annyira közhelyes, hogy lassan pszichoterápiás módszerrel irtják ki az emlékét is. Ezért beindult az ötletelés. Messzire egyelőre nem jutottak a séfek, legfeljebb felhívták a figyelmet olyan különlegességekre, mint a vaj pirításával készülő barna vaj, vagy a víztartalmától megszabadított tisztított vaj, a ghí. Haladóknak ajánlhatjuk még a füstölt vajat, és természetesen a vaj otthoni elkészítését.

4. Kenyér

A vaj a maga legszebb formájában egy vekni kenyér tetején manifesztálódhat – ennek ellenére nem vagyunk biztosak abban, hogy a kenyér ennek köszönheti népszerűségét. Márpedig a minőségi – számtalan alapanyagból készülő – péksütemények úgy törnek előre, mintha nem lenne holnap. Nem csak arról nem veszünk tudomást, hogy – függetlenül a felszívódási tulajdonságoktól – ezek az élelmiszerek mindig is hizlalni fognak, de szembemegyünk a pár éve még uralkodó élesztőparával is.

MTI / Balogh Zoltán

Mára nemhogy az élesztőt rehabilitálta az éhes tömeg, de rákapott a kovászra is. A kovász pedig elpusztíthatatlan élőlény, azzal valamit kezdeni kell, így amíg ki nem dobják a lelkes tenyésztők, még rengeteg kenyérpróbálkozást leszünk kénytelenek mosolyogva elviselni. Nem beszélve a kisüzemi és saját készítésű sörökről.

5. Mindenmentes étrend

Azt a modern társadalom útkeresésének tudhatjuk be, hogy a vajas kenyér és a mindenmentes táplálkozás egyszerre tör utat magának. Abban pedig nincs vita, hogy a hobbi-gluténérzékenyek és minden létező problémájuk megoldását a tehéntej fogyasztásának elhagyásában látók uralni fogják a piacot a következő években is.

A valódi betegek ennek örülhetnek, hiszen a népszerűség a kínálat bővülésével jár együtt – valódi veszély ugyanakkor, hogy a gluténmentes épp csak annyira mentes a számukra életveszélyes összetevőktől, amennyire azt egy fogyni vágyó igényli.

De nézzük a mindenmentesség jó oldalát: rengeteg érdekes helyettesítő tör előre. Még mindig menő például chipset készíteni zöldségekből, apróhalból, extrém esetben rovarokból – természetesen a bennük található értékes tápanyagok miatt.

6. Superfood

Jackfruit
AFP / Leemage

Természetesen nem kell tücsköt ropogtatnunk, ha a superfood-evés máshoz nem hasonlítható élményében szeretnénk részesülni. A chia ugyan – mielőtt megkötné a három óceán vizét – lassan kimegy a divatból, helyette a cirok magja látszik az új befutónak.

A legmenőbb húspótló ma a jackfruit, a jákafa gyümölcse. A gigantikus, akár több tízkilós gyümölcs húsát mindenféle ízesítésben szendvicsekbe is felhasználják a vegánok – természetesen a nem kevésbé bumfordi és szintén divatos avokádóval párosítva.

Az egészséges irányzat díját azonban az adaptogéneknek szavaztuk meg. Az adaptálás azt jelenti, hogy ezek a növények dietetikusok szerint képesek a változó körülményekhez is igazítani a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet, mellesleg csökkentik a stresszt. Ilyen növény a csicseriborsó, de a ginzeng és a fokhagyma is – annak csak örülni tudunk, hogy utóbbinál újabb jó tulajdonságát fedezték fel.

7. Keleti konyha

Amióta sorra állnak át a kebabárusításra a kínai büféként funkcionáló egységek, lassan egzotikussá válik a keleti konyha is, ám az új divat szerencsére nem csak a szójaszósz, a kukoricakeményítő és a beazonosíthatatlan húscafatok megbonthatatlan egységére koncentrál. Inkább arra a plusz ízre, amivel a japán vagy a koreai konyha technikái, fűszerei, szószai dobhatják fel a nyugati ételeket. Ilyenek például az erjesztett savanyúságok (például koreai kimcsi) vagy a szójaszósz variációi, például a citrusos japán ponzu.

AFP / NurPhoto / Jaap Arriens

Ami azonban mindent visz ma a világban, az a thai fagylalt, amelynél nem is az összetevők számítanak különlegesnek, hanem az elkészítési mód. A tejszínes, bármivel frissen elkeverhető fagylaltalapot ugyanis egy -20 fok alá hűtött lapra öntik ki, majd egy spatulával felrántják, és látványos hengert formáznak belőle. Mint a pár éve Budapesten is hódító rózsa alakú fagyinál, csak egészen másképp.

+ Főzés

A gasztrománia egyenes folyománya, hogy az emberek a konyhában is egyre szívesebben ténykednek, sőt, képesek egy étterembe is elmenni, hogy ezt tehessék. DIY (csináld magad) étterem már Budapesten is működik – a számtalan főzőiskola mellett.

A főzés azonban a szükségletek kielégítése és az elme pallérozása mellett újabb funkciót is kapott: egy New York-i séf, Rocco DiSpirito szerint fantasztikus sportolási lehetőséget is kínál. Cook Your Butt Off! (Főzd formásra magad!) című könyvében a fogyást elősegítő receptek mellett kivételes ötletek sorjáznak. Például rengeteg kalóriát égetünk el azzal, ha a tojásfehérjét a robotgép helyett magunk verjük fel! Gondolta volna ezt valaki pár évvel ezelőtt?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!