szerző:
T.S.

Nem kell földkörüli útra indulnunk, hogy megkóstolhassuk a világ egyik legjobb fagylaltját. A gyenesdiási Somogyi Renáta jelentős elismerésben, a szakmai zsűri különdíjában részesült a fagylaltkészítők legnagyobb nemzetközi versenyén, a Gelato World Tour-on.

A világverseny szeptember 8-10 között Riminiben megrendezett döntőjén 36 versenyző vett részt a különböző kontinensek országaiból. Közel 1800 indulóból kerültek a nagy fináléba, a verseny utolsó szakaszába. A bolognai európai döntőből ezüstérmesként jutott tovább Magyarország képviseletében a gyenesdiási családi cukrászda, a Bringatanya cukrásza, Somogyi Renáta.

A már-már őszelőt idéző vasárnapi estén a rendezvény olasz házigazdái nagy taps közepette szólították színpadra az egyes országok képviselőit, hiszen minden döntős emléklapot kapott. Ezután került sor a különböző díjak átadására. S ekkor derült ki, hogy a szakmai zsűri nagy presztízsértékű különdíját Somogyi Renátának ítélték oda.  

©

Renáta Il mio cioccolato fagylaltkészítménye nemcsak a verseny ítészei körében aratott sikert, de az utcán is: a riminiek megkóstolhatták egy fagylaltosztó gerillaakció során. S ugye nem kell bizonygatni, hogy az olaszok tudják, milyen a jó fagyi. Az eseményről szóló beszámolók szerint nagy örömmel fogadták  a különleges csokoládéfagylaltot.

©

Somogyi Renáta öt éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, mesterségének igazi fortélyait a több mint 30 éve cukrászkodó szüleitől sajátította el. Az Il mio cioccolato, vagyis az Én csokoládém elnevezésű versenyművének alapja Sao Toméból származó kakaóból készült 70,5 százalékos étcsokoládé, a recept szerint maracuját ad hozzá,   a krémes finomság tetejére karamellizált ostyalap és kakaóbab töret kerül.

Megjegyzés: A Gelato World Tour fődíjasa Alessandro Crispini olasz fagylaltfőző-mester lett Spoletoból (Perugia), második Guido De Rocco és fia, Lucca De Rocco a németországi Schawabchból (mint nevükből kitűnik olasz gyökereik vitathatatlanok), a harmadik helyre pedig Daniela Lince Ledesma került a kolumbiai Medellínből.

A nagy finálét megelőző európai döntőben egyébként még egy magyar siker született: Bolognában a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, Karl Zsolt érdemelte ki a zsűri különdíját epres-málnás mascarpone fagylaltjával.          

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben