szerző:
BI

Az új miniszter ugyanazzal nyit az oktatásban, mint 2010-ben Hoffmann Rózsa.

"... az elveszetteknek hitt gyermekekből Makarenko embereket nevelt, helyüket megálló, elvekkel bíró munkásembereket."
(Makarenko 1920-as Az új ember kovácsa című művének 1951-es magyar kiadásának fülszövege)

 

A 2010-ben hatalomra jutott Orbán-kormány – mivel szó nem volt arról korábban, sokak meglepetésére – fenekestül forgatta fel a közoktatást. Jött Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, és olyanokat mondott, hogy korábban sajnos háttérbe szorult a nevelés az oktatási intézményekben, ezért ezt tekinti alapvető céljának az új közoktatási törvényben. Ezen kívül még fontosnak tartotta kiemelni, hogy a méltó fizetés és előrelépési lehetőség biztosításával emelik a pedagógusokat az őket megérdemlő társadalmi helyre.

E nagyívű tervek deklarálása után eltelt nyócév, a közoktatás mindennél mélyebbre süllyedt (erről például itt írtunk bővebben).

De eljött a 2018-as kormány, egy új ember került az humánminisztérium, s így a közoktatás élére.

Kásler Miklós beköszönő interjújában tudják, mit mondott? (Amúgy a kérdés az volt, hogy „Mi a véleménye a Klikről?”). „Abból indulnék ki, hogy én nem csak oktatásban gondolkozom, hanem nevelésben is. Az értékalapú oktatás és nevelés lesz a cél, amiben a magyar kultúrának a hihetetlen értékei is meg fognak jelenni. A nevelés kiemelt jelentőséggel bír, mivel ha a gyerek nem találkozik a viselkedési formákkal, az emberhez méltó életvitel ismertetésével, akkor ez egyértelműen értékveszteség az egyén, a család és a nemzet számára is.”

És még mit mondott? „A tanárok anyagi helyzetét munkaarányosan és eredményarányosan folyamatosan rendezni kell, illetve meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek mentén a folyamatos pedagógus-továbbképzésben ők is értékeket kapjanak… A tanároknak is olyan anyagi viszonyok között kell élniük, hogy a munka mellett ki tudjanak kapcsolódni, és képezni is tudják magukat.”

Hozzátette, hogy korábban 50 százalékos béremelést hajtott már végre a kormány. (Azt nem tette hozzá, hogy gyorsan kivette a jogszabályokból a kormány a pedagógusbérek minimálbérhez igazítását, így jelentős hátrányt okozva a tanároknak.) De azt igen, hogy „a béremeléssel párhuzamosan azt a szellemiséget várnánk el tőlük, hogy újra szívvel-lélekkel tanítsanak”.

Az nem kérdés, hogy fontos a nevelés és pedagógusok megbecsülése egyaránt, de ha 2018-ban (a negyedik ipari forradalom küszöbén) is mindössze ennyit gondol a kormány az oktatásról, akkor várhatóan olyan eredményes lesz a következő nyócév is, mint az előző.

Hacsak a Tízparancsolat nem segít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!