szerző:
Sándor Anna
Tetszett a cikk?

A szexuális nevelés legfontosabb része nem az aktus technikai részleteinek elmagyarázása, hanem a felelős és öntudatos gondolkodás kialakítása a témában. Az Egyesült Királyságban húsz éve fogtak bele egy egyre komplexebb felvilágosító programba, amelynek az eredményei magukért beszélnek: 2007 óta mintegy felére csökkent a tinédzserkori terhességek száma az országban. Hogy csinálták?

Azt eddig is tudtuk, hiszen a felmérések erre utalnak, hogy minél átfogóbb és komolyabb szexuális nevelést kapnak a gyerekek, annál később és annál felelősebben kezdenek el szexelni. A legtöbb családban és iskolában azonban ez jellemzően túl későn érkezik, azaz a fiatalok már régen birtokában vannak bizonyos - pontos vagy téves - információknak, sőt nem kevesen túl vannak már az első kísérletezéseken és ilyen-olyan tapasztalatokon is.

És míg a felnőttek jó részét még mindig az hozza zavarba, hogy az aktus technikai részleteit elmagyarázza, a fiataloknak alapvetően arra lenne szükségük, hogy egészséges, elfogadó testtudatot alakítsanak ki, hogy érezzék és tiszteljék a saját és mások határait, hogy tudjanak szabadon igent és nemet is mondani - és hogy tudják, mindig utóbbi a döntő.

Arról nem is beszélve, milyen össztársadalmi megvetéssel és gyakorlati nehézségekkel kell megküzdenie azoknak a fiataloknak - főleg a lányoknak, persze -, akik hiányos ismeretek, az életkorra jellemző impulzivitás vagy még a legkörültekintőbb párok esetében is becsúszni képes szerencsétlen véletlen miatt kamaszkorukban szülők lesznek.

©

Amikor jót lép egy kormány

Az Egyesült Királyság egy 2007-es kimutatásban szembesült vele, hogy náluk az egyik legmagasabb a tinédzserkori terhességek száma Nyugat-Európában. A kormány a bűnbakkeresés és a világnézeti szólamok puffogtatása helyett nagyon egyszerű és hatékony lépést tett: hosszú távú szexuális nevelőprogramot indított. Könnyebben elérhetővé tette a fogamzásgátlókat és több szexuális felvilágosítást rendelt el az iskolákban és a klinikákon. Tíz évükbe telt, de aztán a tinédzserkori terhesség rátája zuhanni kezdett, 2007 óta mintegy 50 százalékkal. (Eközben Magyarországon egyre alacsonyabb az abortuszon áteső nők száma, a szakértők szerint részben pont a korai szexedukáció hiánya miatt.)

Egy friss brit kutatás most arra jutott, hogy az Egyesült Királyságban kevesebb tinédzser folytat aktív szexuális életet, mint korábban, szívesebben töltenek időt a családjukkal, és inkább online építenek romantikus kapcsolatokat. A terhességi tanácsadással foglalkozó British Pregnancy Advisory Service (BPAS) felmérése során a kamaszok kétharmada állította, hogy még soha nem szexelt, és 24 százalékuk, hogy még nem ivott alkoholt - írja a BBC.

Biztató és aggasztó számok

A BPAS jelentése szerint a mostani generáció sokkal megfontoltabb, jobban koncentrál a tanulmányaira és a jövőbeli karrierjére, és határozottan el akarja kerülni a korai terhességet. A megkérdezettek több mint 80 százaléka mondta, hogy számára az az igazán fontos, hogy jobban teljesítsen a vizsgákon, és a fiatalok arról is nyilatkoztak, hogy inkább a családjukkal lazulnak, mint a haverjaikkal. A tanulásra fordított idő mellett amúgy is nehéz összeszervezniük, hogy lássák a barátaikat.

A vizsgálat része volt az is, hogy naplót vezessenek a napi elfoglaltságaikról, és ez azt az aggasztó benyomást is megerősítéstette, hogy a tanulástól függetlenül átlagosan naponta mintegy öt órát töltöttek online. Ez a barátságaikra is hatással volt: kevesebb, mint negyedük beszél a barátaival élőben annyit, mint a neten. Azaz az egészséges kamaszkor számára oly fontos társas kapcsolatok a szociológiai és pszichológiai szempontból hiányos online térben alakulnak.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy azok a fiatalok, akik rendszeresen találkoznak élőben a barátaikkal, nagyobb eséllyel folytatnak aktív szexuális életet. Ez persze több, egymással összefüggő kérdést vet fel, például:

  • Aggódunk, hogy a gyerek túl sokat ül a gép előtt, nem mozog, nem megy ki a szabadba, nincs a barátaival - aminek során a társadalmi együttélés szabályait is gyakorolja, próbálgatja.
  • Persze megnyugtató, hogy ezek szerint, ha nincs a kortársaival, a gyerekre nem leselkedik annyi veszély sem - például nem lesz terhes/nem ejt teherbe senkit.

De: mikor hozott bármilyen problémára megoldást az, ha elzárással (üljön inkább a gép előtt/otthon) vagy (el)hallgatással (a mi gyerekünk nem olyan, ráér még, stb.) reagáltunk rá?

©

Szexuális felvilágosítás vagy nevelés?

A britek minderre a választ abban látják, ha a szexuális nevelés programját még komplexebbé formálják - azaz nemcsak szexuális felvilágosítást tartalmaz majd, hanem a párkapcsolatokról is szó esik.

Katherine O'Brien a BPAS-tól azt várja, hogy a 2019 szeptemberében induló új program hatására a tinédzserkori terhességek száma még tovább csökkenhet. O’Brien szerint biztató, hogy ez a generáció már nagy hangsúlyt fektet a felelősségvállalásra és valóban éretten próbál viselkedni, ha alkoholfogyasztásról vagy szexről van szó.

Már a megfogalmazás is árulkodó: szexuális felvilágosításról vagy nevelésről beszélünk? Utóbbi ugyanis összetettebb, és túlmutat az emberi ivarszervek biológia órai tananyagán.

Hogy kölcsönösség, védettség jellemzi-e a szexuális kapcsolatait, hogy képes-e például megkülönböztetni a pozitív és a kártékony szexuális viselkedést, hogy el tudja-e utasítani a​​ szexualitással kapcsolatos előítéleteket, sztereotípiákat

– szerintem sokkal inkább ezek a fontosak, mint hogy mi hova megy be. Egyébként legtöbbször, mire én odaérek, azt már úgyis tudják - hangsúlyozta korábban lapunknak Andics Attila, az Ars Erotica Alapítvány iskolai foglalkozásainak vezetője.

Magyarországon a Yelon nevű portál igyekszik felkarolni a gyerekek átfogó szexuális nevelését, melynek keretében a test működésével épp úgy foglalkoznak, mint a párkapcsolati kérdésekkel, az egészséges önkép támogatásával.

©

Ha megváltozik a gondolkodás, megváltozik a gyakorlat

A brit vizsgálat szerint alapvetően megváltozott a tinédzserek hozzáállása a témához. Ötből négy fiatal most már úgy érzi, hogy ciki kamaszként szülővé válni, és a fiatal nők már nem várják el, hogy az állam vagy a családjuk támogassa őket, ha teherbe esnek. A legtöbben azt mondták, hogy mindig vagy általában védekeznek, bár még mindig van 14 százalék, aki ritkán vagy soha nem teszi.

Magyarországon 2005 óta a tinédzserkori terhességek száma stagnál, pedig az angol példa azt mutatja, hogy jelentősen csökkenhetne is. Emellett az elvégzett abortuszok száma is egyre kevesebb, de még mindig körülbelül 30 ezer beavatkozást végeznek. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a megelőzés legjobb módja a körültekintő tájékoztatás, a felelős és öntudatos életre való felkészítés - és a fogamzásgátló szerek elérhetősége.

©

Egy, az NRC által 2015-ben készített reprezentatív kutatás azt mutatta, hogy tízből csak egy szülő támogatja anyagilag a gyereke védekezését - így az információhiány mellett anyagi problémák is nehezítik a fiatalok helyzetét.

Magyarországon jelenleg egy doboz óvszer körülbelül 6-900 forint, a fogamzásgátló tabletta pedig nagyságrendileg havi 2-3 ezer forint.

Ezzel szemben Romániában egy nő, ha van egészségbiztosítása, receptre ingyen jut fogamzásgátló tablettához. Az Egyesült Királyságban Walesben, Észak-Írországban és Skóciában ingyenesen, Angliában pedig nagyon olcsón lehet kiváltani a tablettát - továbbá 16 év felett az esemény utáni tabletta elérhető recept nélkül, egyes intézményekben ingyenesen.

Bár az EU 2015 óta ajánlja, hogy tagállamai recept nélkül biztosítsák az esemény utáni tablettát - tekintettel arra, hogy minél hamarabb veszi be valaki az együttlét után, annál hatásosabb -, ezt jelenleg Málta, Lengyelország és Magyarország figyelmen kívül hagyja.

Pedig a helyzet az, hogy akár tetszik, akár nem, a kamaszok nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb szexelni fognak. A kérdés, hogy mit kezdünk ezzel a ténnyel a családban, az iskolában és állami szinten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!