szerző:
hvg.hu

Több egykori tanítványa is nemi erőszakkal, szexuális zaklatással vádolja az Agama jógaiskola thaiföldi központjának guruját, a román származású Swami Vivekandanda Saraswatit. A világszerte több stúdióval rendelkező Agamában a tantrikus jógával ismerkedhettek a külföldről érkező érdeklődők, sokan azt állítják, hogy manipulálták őket.

Az Agama jógacentrum 2003-ban nyitotta meg kapuit Thaiföld egyik legszebb szigetén, a Koh Phanganon. Az évek alatt a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb tantrikus jógaiskolájává nőtte ki magát, az Agamának vannak stúdiói Indiában, Kolumbiában és Ausztriában is. Évente több tízezer jógázni vágyó fordul meg a stúdiókban, a thaiföldi központba Európából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból érkeznek a legtöbben, a tanítványok háromnegyede általában nő.

A Koh Phanganon működő iskola guruja volt egészen idén júliusig Swami Vivekandanda Saraswati is, eredeti nevén Narcis Tarcau. A nyáron Tarcaut ugyanis több tanítványa azzal vádolta meg, hogy a jógi abuzálta, bántalmazta őket, és ezt követően – a nagyobb botrány elkerülése végett – a férfi otthagyta az iskolát és a thaiföldi szigetet is. Azóta az Agama  vizsgálatot indítványozott az ügyben.

Szexkultusz

A Guardian cikke szerint 14 női és 2 férfi tantívány illetve alkalmazott is azt állítja, hogy az Agamában kultuszt építetettek a szexre, és ezt használta ki a román származású Narcis Tarcau, aki "spirituális gyógyítás" címén tanítványokat erőszakolt meg, privát konzultációk alkalmával szexuálisan zaklatta a jógázókat, agresszívan fogdosta őket, nőgyűlölő "tanait" hangoztatta. 

Koh Phangan szigete.
©

A lapnak nyilatkozó, anonimitást kérő, többségében brit, ausztrál, kanadai és amerikai nők közül három is nemi erőszakkal vádolja a férfit. Azt mondják, hogy a guru manipulálta őket, azt sugallta, hogy kizárólag ő tudhatja, hogy mi a legjobb a tanítványainak. A nők tiltakozásait is ezzel az érvvel hárította el.

A manipuláció valószínűleg azért lehetett sikeres, mert a beszámolók szerint a thaiföldi Agama iskolában a szexuális ragadozók viselkedését legitimálták, nem Tarcau volt ugyanis az egyetlen férfi jógaoktató, akit a tanítványok júliusban megvádoltak zaklatással. Állítólag azokat, akik ellenkeztek, az abuzáló jógaoktatok megfenyegették: "negatív karmával" ijesztgették a nekik nem engedelmeskedő nőket. Azóta a megvádolt oktatókat elbocsátották az Agama iskolából, és az intézet a Guardiannek azt írta, hogy elnézést kérnek a bántalmazott nőktől, ugyanakkor hozzáteszik, hogy bár nem akarják tagadni a vádakat, de árnyalni akarják azokat azzal, az iskola eleve egy lejárató, gyűlöletkampány célkeresztjében van.

Tarcau mesterének hasonló botrányai voltak

Narcis Tarcau egy Gregorian Bivolaru nevű, szintén román guru tanítványa volt. Bivolaru rajta van az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) által körözöttek listáján, mert emberkereskedelemmel vádolják. A román jógiról először akkor írt a nemzetközi sajtó, amikor kiderült, hogy a megvilágosodás jegyében ezer szűz lánnyal aludt együtt "karrierje" során. 2004-ben elítélték, amiért kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, ezért azonban csak 2016-ban tartóztatták le Párizsban, de azóta ismét szabadlábon van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Megtalálták a trójai hadifoglyok elveszett városát

Megtalálták a trójai hadifoglyok elveszett városát