szerző:
-k-

Ha a múlt hétvége a borok jegyében telt a Várban, akkor a mostani a söröké Kőbányán. A KRAFT 4. Sörfesztiválon 9 hazai és 8 külföldi főzde 100 söre lesz kóstolható. A szeptember 14. és 16. közötti fesztivál annyiban rendhagyó, hogy a Kraft Egyesület tagjai mellett ezúttal külföldi sörfőzdék is bemutatkoznak.

Az, hogy a Maglódi úti Főzdepark háromnapos eseményén külföldiek is vendégeskednek, annak is köszönhető, hogy a Beer Week in Budapest (BPBW) csapata is bekapcsolódott a fesztivál szervezésébe. Az eddigi Kraft fesztiválokon, a négy sörfőzdét befogadó egykori Fővárosi Sörfőzde, a későbbi Globus Konzervgyár épületegyüttesében, csak az egyesület tagjai állíthattak sátrat. Ezek a kisüzemi sörfőzdék 2016-ban a lejáratott „kézműves sör” helyett vették használatba és jegyeztették be védjegyként a „kraft sör” kifejezést és alakították meg a jelenleg tíz taggal működő egyesületet. A szándék, hogy miközben tagjaiknak szigorú minőségi elvárásoknak kell megfelelni, védjeggyel segítsék a vásárlók tájékozódását az egyre bővülő kínálatban.

©

A tavaszi BPBW az eddigi legkülönösebb volt a hazai sörfesztiválok történetében, hiszen itthon nem akadt még ilyen több helyszínes rendezvény, és arra sem volt példa, hogy a „műfaj krémje” nem csak söreivel, de személyesen is megjelenjen a csapok mögött. Így lesz ez a mostani kőbányai Krafton is.

A román Bereta, az osztrák Bierol, a szerb Dogma és Kabinet, a horvát Nova Ruda, a szlovén Pelicon, a szlovák Unorthodox és a bolgár White Stork nem csak olyan sörökkel jön, melyeket eddig itthon még nem kóstolhattunk, a BPBW tripla sátránál sörfőzőikkel is megismerkedhetünk, hiszen személyesen töltögetik poharainkba a söröket.

A hazai kraftosok – Armando Otchoa, a Balkezes, a Hara&Punk, a Hoptop, a Horizont, a Mad Scientist, a Monyo, a Rothbeer és az Uradalmi Sörmanufaktúra – főzői is ott lesznek a csapok mögött és lesz – a már szokott módon – sörfőzdelátogatás is, szakavatott vezetéssel. Persze lesznek a sörhabon innen s túl food truckok, édességek, alkoholmentes italok, kávék, koktélok és élő zenekarok mindhárom nap. Ami viszont nem lesz: belépő, kötelező pohárvásárlás, minimum fogyasztás, fizetős mosdó.

©

A Főzdepark és a BPBW közös szervezésének köszönhetően a fesztivál remélhetőleg bizonyítani fogja, hogy van a kisüzemeknek jövője, és lesz stratégiájuk a nagyüzemekkel szemben, akik mostanában egyre gyakrabban elviszik a showt azzal, hogy a szortimentjükbe beemelik a kézművesek jellegzetes söreit, vagy felvásárolják a legjobb kisüzemeket és a bejáratott márkanéven főzik tovább a söröket.

A kisüzemi sörfőzés egyébként sincs könnyű helyzetben. Az a hurráoptimizmus, ami néhány éve még jellemezte az iparágat, alábbhagyni látszik, mivel túl sok szereplő küzd egy korlátozott nagyságú piaci szegmensért. A Kraft Egyesület tagjai nemcsak a többi kisüzemi sörfőzdével, hanem egymással is konkurálnak, és bizony azzal a körülbelül húszezer hektoliterrel, amit évente főznek, nem egyszerű a boldogulás.

©

Reméljük, a KR4FT sörei bizonyítják majd, hogy a független főzdék nélkül ma már nem létezhet a sörpiac, a jövő nehezen elképzelhető nélkülük és újabb híveket szereznek a jó és különleges söröknek.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták