szerző:
Kovács Gábor

A kraftoké egy külön sörgalaxis, ahova ha egyszer elkerült a sörszomjas utazó, mindig visszavágyik. A bolygóállás május utolsó teljes hetében Budapestnek kedvezett.

Anno az első Főzdefeszten, még csak egyetlen kraft sör, Kővári Gergő Grabanca mutatott valamit abból, hogy merre is halad a minőségi sörfőzés a világban. A kínálatot akkoriban mintegy húsz hazai kisüzem választéka jelentette. Ki gondolta volna ott, a józsefvárosi Mikszáth téren, hogy nem egészen nyolc év elteltével a világ sörfőzésének legnagyobb sztárjai teszik tiszteletüket Budapesten. Mert kiérdemeltük.

A Beer Week in Budapest 2018-ig azonban még sok sört folyt le a torkokon, és el kellett múlnia jó pár esztendőnek, hogy a hazai kraft mozgalom szárnyra kaphasson. Nem volt könnyű, hiszen a magyar sörízlést évtizedeken keresztül az izgalommentes ászoksörök formálták.

Először az IPA „robbantott”, melyet újabb és újabb felsőerjesztésű sörök követtek. Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy kifőzték  már a világ összes sörét… De ez nem lenne igaz, hiszen a kraft állandó mozgásban van, és egyre másra fedezi fel az újabb és újabb anyagokat a sörfőzéshez – a rózsaborstól az uborkáig.

A múlt heti BPBW mindenképpen egy rendhagyó rendezvény volt, hiszen nem akadt még ilyen több helyszínes sörfesztivál itthon. És arra sem volt példa, hogy a „műfaj krémje” személyesen is megjelenjen a csapok mögött. Amikor nyolc hónappal ezelőtt Pazinczár Péter, Rebák Tibor és Sefcsik Márton fejében körvonalazódott, hogy milyen fesztivált szeretnének, akkor a Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, vagy a Beavertown Extravaganza járt a fejükben.

A terv, hogy a BPBW 2018 rendezvénnyel végre Magyarország is felkerüljön az európai kézműves sör térképére, sikerült. Nyolc napon át (május 20-27. között), szinte az összes budapesti kézműves sörözőben voltak csapfoglalások, majd a csúcspontot a pénteki és szombati Dürer-kerti kóstolónapok voltak, ahol egymás mellett lehetett kóstolni a hazai és a nemzetközi sztárfőzők söreit.

„Így, pár nappal a fesztivál után még rengeteg érzés kavarog bennünk. Egyrészt sikerült maradéktalanul megidéznünk a kedvenc külföldi sörfesztiváljaink hangulatát, és persze személyesen elhozni a sörfőzőket is. S annak ellenére is tisztában vagyunk a fejlesztendő területeinkkel, hogy az érdemi visszajelzések egyöntetűen hihetetlenül pozitívak. A tervezetthez képest hetvenszázalékos volt a látogatottság, így a „minden jegy elkelt” táblát idén nem tudtuk kiakasztani, de jövőre már biztosan ez lesz az egyik elsődleges célunk" – nyilatkozott Sefcsik Márton.

©

A beer-geekek – „sörkockák”– számára azt sem kellett megmagyarázni, hogy miért kerül a hatórás kóstolójegy majd’ húszezerbe (ennyiért végig lehetett kóstolni a söröket, már amennyit bírt az ember ésszel és ízlelőbimbóval). Ezek a sörök a világon bárhol ennyibe kerülnének (ne tessék neki állni jövedelmi viszonyok taglalásának, önmagában a sörárról van szó). Aki részt vett bármelyik eseményen, egészen biztos nem csalódott, és nem érezte kidobott pénznek, amit a sörökre költött. A hangulatra, a külföldi sörfőzőkkel való megismerkedés lehetőségére, az extravagáns választékra végképp nem lehetett panasz. Várjuk a folytatást!

(Megjegyzés: Ha érdekel valakit, hogy miről maradt  le ITT megtalálja a teljes listát.)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Időcsapda: újabb rejtély a Városliget Zrt. ÁSZ-vizsgálata körül

Időcsapda: újabb rejtély a Városliget Zrt. ÁSZ-vizsgálata körül

Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Külföldi lapok: Orbán kivételt tesz barátjával, Gruevszki választása ironikus

Külföldi lapok: Orbán kivételt tesz barátjával, Gruevszki választása ironikus

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas