szerző:
hvg.hu/MTI

A szervezet szerint a várható élettartam ugyan emelkedett, de nagyon az eltérések az egyes országok között, és továbbra sem tudunk lemondani a dohányzásról és az alkoholról, ami nagy kockázatot jelent.

Emelkedett a várható élettartam Európában: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint míg 2015-ben a várható élettartam Európában átlagosan 77,9 év volt, ami több mint egy évvel több, mint a 2010-es átlag. Viszont még mindig kirívóan nagy különbség van a várható legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam között: Luxemburgban ez 83,1 év, míg Moldovában csupán 71,6. A WHO szerint ráadásul az elért haladást olyan kockázati tényezők veszélyeztetik, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az elhízás.

A felnőttek dohány- és alkoholfogyasztása Európában a legmagasabb a világon. 2014-ben nagyjából 8,5 liter tiszta alkohol jutott átlagosan egy főre. Litvániában isznak a legtöbbet, ott átlagosan fejenként 15 liter alkoholt fogyasztottak a négy évvel ezelőtti adatok szerint, míg Macedóniában az egy főre jutó tiszta alkohol csak 1,1 liter volt.

Nem csak az egyes országok között, hanem az országokon belül is nagy különbségek vannak: a nőknek még mindig magasabb a várható élettartama, mint a férfiaknak, bár a különbség már csak 6,6 év. Jó hír viszont, hogy a jelentés szerint csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és légúti megbetegedések miatti idő előtti halálozások száma. Emellett javult az oltási arány a gyerekek körében, viszont az idén többször is felütötte a fejét a kanyaró, a megbetegedések száma pedig a 41 ezret is meghaladta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hercsel Adél Élet+Stílus

Hetente egy hétvégével hosszabbodik a várható élettartamunk

A tudomány egyre pontosabb választ tud adni arra, hogy miért öregszik és hal meg idővel minden, ami él, és miért számíthatnak hosszabb életre a nők. Egyes öregedéselméletek szerint attól lesz rövidebb az életünk, hogy testünk karbantartása helyett inkább az utódok nemzésére és felnevelésére koncentrálunk. Legyen intő jel az ecetmuslica-életmód!