szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább gyűrűzik a popzenészeknek nyújtott segélyekről szóló vita.

Mint írtuk, több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg előadóknak és zenészeknek, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt. A támogatottak között szerepel rengeteg befutott, sokat játszott, gyakran foglalkoztatott, különböző tévéműsorokban zsűritagként szereplő előadó is.

Az igénylők egy részét erős kritikával illette Majka a privát Facebook-oldalán. „Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!” – mondta aztán az Indexnek, utalva arra: nem biztos, hogy az igénylők közül mindenki rászorul az egyébként nem túl magas összegű, 160-170 ezer forintos segélyre.

A vitához Lovasi András is hozzászólt a Facebook-oldalán. Azt írta: a „nehogy már XY-nak ne legyen egy csomó lóvéja” felvetés egy kocsmai beszélgetésben simán elmegy, de nyilvános térben belengetni baromi képmutató.

Igazi házmestertempó ez, másrészt meg nem túl elegáns, ha az ország egyik legmenőbb, legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik, harmadrészt pedig nem illik renoméjukat féltő előadókat magyarázkodásra kényszeríteni”

– folytatta. 

Azt elismerte Lovasi is, hogy biztosan vannak olyanok, akiknek nem kenyérre kellett ez a támogatás, csak lehajoltak az apróért, de – magyarázta – az ő környezetében például sokan vannak olyan zeneiparból élők, akiknek nincsenek tartalékaik, nekik pedig igenis jól jön a támogatás.

„Szívesen olvasnék egy fejcsóváló posztot tőle akkor is, amikor az igazán zsíros falatok repkednek a lakosság feje fölött” – tette hozzá Lovasi, aki szerint nem kellene ezeken a morzsákon is dilemmázni, ha mondjuk az adókedvezményeken és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szürreálisan teljesítményorientált, viccesen alacsony összegű pályázatán túl olyan segítséget is kapott volna az iparág, amit a járvány miatt jószerével minden környező országban megkapott.

Ehelyett most megy a melldöngetés a morzsapartin.”

Majka bejegyzésére többek között Kállay-Saunders András reagált. Azt írta, az Artisjus-segély három hónapja az első bevétele. Ezzel szinte egy időben a szintén nyertes Pély Barna Facebook-posztban jelentette be, hogy méltatlannak érzi a jelenlegi helyzetet, ezért úgy döntött, hogy jótékony célra ajánlja fel a nettó 136 ezer forintos támogatást.

Náksi Attila, akinek szintén ekkora összeget ítéltek meg, bejelentette, hogy az összeget továbbutalta a Szurkolók Magyarországért bankszámlájára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh Róbert Kult

„Mintha nem kapnánk levegőt” – zenészek, zeneipari szakemberek a rendezvénystopról

Augusztus 15-ig egyetlen 500 fősnél nagyobb tömegrendezvényt sem tarthatnak meg, jelentette be ma a kormány. Hazai zenészeket, zeneipari szakembereket és újságírókat kérdeztünk arról, hogyan éreznek most, miként érinti munkájukat, alkotói tevékenységüket a bejelentett korlátozás és hogy középtávon mi lehet a következménye annak, amilyen helyzetbe a hazai zeneipar került.

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése