szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több zenész is pályázott a segélyre, ezt megkapták, de miután Majka kifakadt, ketten már fel is ajánlották az összeget jótékony célokra. Igaz, nem a bajba jutott zenészeknek.

Az utóbbi hetekben a koronavírus miatt válságba került zeneipari helyzet miatt több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg előadóknak és zenészeknek, azonban, ahogy tegnap megírtuk, az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus támogatottakról szóló listáján találni érdekes neveket.

Az Artisjus 160 ezer forintos pályázatára csak a könnyűzenei szerzők jelentkezhettek, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt. A támogatottak között szerepel rengeteg befutott, sokat játszott, gyakran foglalkoztatott, különböző tévéműsorokban zsűritag előadó is.

Az igénylők egy részét erős kritikával illette Majka a privát Facebook-oldalán. A nem publikus posztban többek között azt írta, hogy az ő zenekarából is jelentkezett egy ember, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel. „Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!” – mondta az Indexnek telefonon Majka, akinek posztja alatt egyébként megjelent Vastag Tamás is. Az énekes korábban egy publikus posztban kérte azt, hogy jól gondolja meg mindenki, él-e a támogatással, mert olyanoktól vehetik el a helyet, akiknek valóban szüksége van bruttó 160 ezer forintra.

Később Kállay-Saunders András visszaszólt Majkának, ő azt írta, az Artisjus-segély három hónapja az első bevétele.

Ezzel szinte egy időben a szintén nyertes Pély Barna Facebook-posztban jelentette be, hogy méltatlannak érzi a jelenlegi helyzetet, és úgy dönt, hogy jótékony célra ajánlja fel a támogatást.

„Sajnálom, hogy szégyenkeznem kell az Artisjus Jogvédő Iroda és Egyesület alapítványi pályázatának elnyerése miatt, aminek elkülönített alapját a dalszerzők, és az egyesületi tagok befolyt jogdíjaiból tettek félre. Méltatlannak ítélem a helyzetet egy olyan időszakban, amikor emberek veszítik el állásukat rajtuk kívül álló okokból.” Pély Barna hozzátette a bejegyzésben, hogy

úgy döntött, hogy a megítélt nettó 136 000 Ft-ot felajánlja a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak.

Az Index vette észre, hogy Náksi Attila, akinek szintén 136 ezer forintot ítéltek meg, az Instagramon bejelentette, hogy

az összeget továbbutalta a Szurkolók Magyarországért bankszámlaszámára.

Náksi a posztban hozzátette, hogy az „elmúlt kilenc hétben, saját erőből 240.000 Ft támogatást adott, amelynek egy részével hozzájárult az I LOVE RETRO Online Fesztiválon vele együtt fellépett művésztársai felajánlásához is, aminek segítségével sikerült a B.A.Z. Megyei Központi Kórház Gyermeklélegeztető Központja számára egy lélegeztetőgépet vásárolniuk.”

A bejegyzést azzal zárta, hogy bízik abban, hogy az interneten háborgók is hasonlóan cselekedtek az elmúlt hetekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem változott Magyarország hitelminősítése

Nem változott Magyarország hitelminősítése

Ha valaki rákeres önre a Google-ben: névjegykártyákat vezet be a Google

Ha valaki rákeres önre a Google-ben: névjegykártyákat vezet be a Google

Nem véletlenül bízták az Index bedarálását is Mészáros strómanjára

Nem véletlenül bízták az Index bedarálását is Mészáros strómanjára