szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény főigazgatója levélben tájékoztatta a dolgozókat a kritikus helyzetről.

Katasztrofális pénzügyi helyzetben van a Magyar Természettudományi Múzeum az Index információi szerint. A lap több forrásból úgy értesült, hogy Berner Zsolt, az intézmény főigazgatója levélben tájékoztatta a dolgozókat, hogy nem kizárt, hogy nem tudnak időben és teljes munkabért utalni.

Az okokat a főigazgató a járvány miatti bevételkiesésekkel és a központi támogatások elvonásával magyarázta. A levél szerint a múzeum „olyan pénzügyi kényszerhelyzetbe került, hogy a rendelkezésre álló keretek nem elégségesek a gyűjtemények megóvásához és a működtetéshez, és az Önök által végzett munka megfelelő körülményeinek biztosításához szükséges szolgáltatások ellenértékének valamint az illetmények együttes, határidőben történő teljesítéséhez.”

Az Index azt írja: a vezetőség a jelenlegi helyzetben nem lát más lehetőséget a múzeum működésének fenntartására, minthogy ennek költségeit a bérkeretből fedezzék.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter június elején jelentette be, hogy jóváhagyta a kormány Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amiben benne van az új Természettudományi Múzeum építése is. A miniszter megerősítette, hogy a döntés végleges, a múzeumot elköltöztetik Budapestről. A döntés ellen több magyar tudós tiltakozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!