szerző:
Merza Gábor
Tetszett a cikk?

A magyar sörfőzésről fennmaradt első írásos feljegyzések a bencés apátságsági kolostorokhoz fűződnek, ám az első saját sörfőzdére napjainkig kellett várni Pannonhalmán.

A középkorban a kereszténység elterjedésével sok kolostort alapítottak Európában, és ezek közül jó néhányban a kezdetektől főztek sört. Amikor Nagy Károly császár lett, egyedül Bajorországban már 300 kolostor működött, és ezek közül néhányban 150 éve főztek sört. Az 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság a 13. századból tudja felmutatni azokat az okleveleket, melyek bizonyítják, a monostorhoz tartozó falvakban már folyt sörfőzés, és meg is kapták a szerzetesek a sörkvótákat. Nem mellesleg a bakonybéli bencés monostor egy 1086-os összeírása Komló-völgyként emlegeti egyik területét, tehát feltételezhető, hogy arrafelé már korábban is megkóstolhatták a szerzetesek az erjesztett, habos italt.

Az első hivatalos, területileg a bencésekhez köthető, bizonyos Thomas Menner nevével jegyzett, sörfőzde azonban csak 1701-ben kezdte meg működését Pannonhalma környékén. Ez egyúttal Magyarország első főzdéje is volt, de nem tartozott az apátság tulajdonába. Viszont – kötelezően – ellátta sörrel Szent Benedek követőit. Thomas Menner Németországból érkezett, és a pannonhalmi főapáttól vett bérbe egy telket, hogy ott sörfőzdét és fogadót létesítsen. Sört csak a század végéig főztek itt, de a fogadó még sokáig üzemelt. Erre a tradícióra építve egy vállalkozás védjegyeztette 2014-ben a Thomas Menner 1701 apátsági sörcsaládot, de nincs saját főzdéjük, és semmi közük a főapátsághoz.

Ora et labora – „imádkozz és dolgozz”, ez a mottója a bencés szerzeteseknek. Szép, de nehéz küldetés. A regulák szerint a lelket-testet sok böjt is "erősíti", amit hétköznapi ember inkább próbatételnek fog fel. Kétségtelen, böjtön innen s túl sem roskadozott a barátok asztala. Szerencsére a szigorú előírások szerint: „folyadék ivása nem töri meg a böjtöt”. Így a sör, a folyékony kenyér ideális itala lett a keményen dolgozó szerzeteseknek, és nem csak a böjt idején. Nem véletlen, hogy a korai középkortól a szerzetesek a sörök szakértőivé váltak, amint állítja egy 16. századi szállóige: „a legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni!”.

A 19. század végére a nagyüzemi sörgyártás elterjedésével a kolostorok sörfőzése szerte Európában elvesztette jelentőségét. Ennek ellenére az apátsági sör jelzős szerkezet továbbra is a minőség szinonimája maradt. Manapság is számos kolostorban főzik a sört, a bencés Weltenburgtól a trappista Rochefortig. Akadnak persze olyan főzdék is, ahol a „a főzés nehéz dolgát” már világiak gyakorolják az egykori kolostori sörfőzdében, mint például a müncheni pálosok alapította Paulanerben, az Ágoston-rendiek Augustiner sörfőzdéjében, vagy a receptet már világi sörgyárban készítik, mint a belga Leffe-t, vagy a cseh Opátot.

Ugyanakkor, amióta a különleges sörök rangot szereztek maguknak, több kolostorban újra megindult a sörfőzés. Így például a cseh předklášteří-i ciszterci kolostorban hetvenhét év után ismét főznek sört. A magyarországi Zircen 2015-ben, a majd ezeréves apátság épületében, a 18. századi sörfőzde alapjain kezdett el működni Magyarország rendszerváltozás utáni első apátsági sörfőzdéje.

A Pannonhalmi Főapátság terveik között is évek óta szerepelt egy saját apátsági sörfőzde létesítése. Hosszas előkészítés után a főapátságtól tíz kilométerre levő Ravazdon az idén – hivatalosan a néhány héttel ezelőtti nyitással – megkezdhette működését az apátság saját sörfőzdéje.

©

A vállalkozás egyelőre kétféle, a belga apátsági sörök mintájára főzött, sörrel lép a piacra, ám a portfóliót év végéig négyre terjesztik ki, jövőre pedig szezonális söröket is fognak főzni. Az ifjú, ambiciózus sörfőzőmester, Tihanyi Fülöp (aki maga is bencés diák volt) követendő példának a világ egyik legjobb felsőerjesztésű sörét főző Westvleteren kolostort választotta (nem a weltenburgi ugyancsak bencés kolostor alsóerjesztésű sörét). A szűretlen, világos (5% alkohol) Blonde már piacra került: "ízében keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege". A főzdében pedig már kóstolható a felsőerjesztésű barna Dubbel, és jön a szűretlen világos Tripel, majd a magas alkoholtartalmú, barna Quadrupel.

Végre hát saját söreikkel koccinthatnak Pannonhalmán (és a hazai sörkedvelő közönség), ahogy a főzde bejáratánál is hirdetik: a lélek egészségére.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Viszlát műanyag: metánból, mikróbák segítségével készítettek evőeszközöket és szívószálakat

Viszlát műanyag: metánból, mikróbák segítségével készítettek evőeszközöket és szívószálakat