szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jo Malone bocsánatot kért, amiért John Boyega háta mögött újraforgatták a kisfilmet.

A Jo Malone eredeti reklámjának a koncepcióját parfümcég globális nagykövetének kinevezett, a Star Warsból is ismert színész, John Boyega találta ki, ő rendezte és ő szerepelt is benne.

A kínai piacra szánt reklámból azonban nemcsak, hogy kivágták, hanem az egészet újra is forgatták Liu Haroannal – ebben a verzióban egyetlen fekete szereplő sem bukkant fel.

A Jo Malone Boyega művészi kvalitásainak a dicsérete mellett bocsánatot kért a helyi kampány kivitelezéséért, kitérve arra is, hogy a kisfilm koncepciója épp a színész személyes tapasztalataiból született, ezért nem lett volna szabad lemásolni. A reklámot rögtön visszavonták.

A Hollywood Reporter cikkéből kiderül, hogy Boyega nem is tudott a kisfilm újraforgatásáról, a Twitteren szembesült azzal, hogy lecserélték egy kínai szereplőre. Egyesek szerint tisztán marketingdöntésről volt szó, nem pedig rasszizmusról.

Nem ez az első alkalom ugyanakkor, hogy Boyegát kisatírozták a kínai fogyasztóknak szánt hirdetésekből. A Guardian egy 2015-ös példát hoz, amikor a Star Wars: Az erő ébredése című film plakátján Boyega karakterét jelentősen lekicsinyítették – ahogy Csubakkát is.

John Boyega többször beszélt a rendszerszintű rasszizmusról, amelyet a Star Wars forgatása alatt megtapasztalt. Többek között az ő szerepe miatt indult felhívás a Twitteren a franchise bojkottjára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát