szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Függetlenül a genetikai hajlamtól.

Britek körében végzett kutatás eredményei arra utalnak, hogy a többségében növényi alapú étkezésnek "védőhatása" lehet a demenciával szemben, függetlenül az egyén genetikai kockázatától, ami a kutatók szerint a jövőbeni közegészségügyi stratégiák alapját képezheti, ha további kutatások megerősítik eredményeiket. A szigorú mediterrán étrendet követőknél 23 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik másképp étkeztek – írja a Guardian.

A tanulmány vezető szerzője Dr. Janice Ranson, az Exeteri Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta: a 60 ezres mintán végzett vizsgálat eredményei alátámasztják a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és egészséges zsírokban gazdag mediterrán étrend fogyasztásának hosszú távú agyi egészségügyi előnyeit.

A kutatás nyomán az Aston Egyetem dietetikus oktatója, Dr. Duane Mellor ugyanakkor megjegyezte, hogy a felhasznált élelmiszer-kérdőív nem tükrözi a brit étkezési szokásokat, például a burgonyát másképp fogyasztják az Egyesült Királyságban, mint a mediterrán térségben. Mellor hozzátette azt is, hogy nem terjedt ki az étkezés szociális aspektusára sem, amely a mediterrán étrend egyik fő jellemzőjének számít, és az emberekkel való interakciók fokozása révén védőhatást gyakorolhat a demencia ellen.

Még több Élet+Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG hvg360

Kiderült, hogy nem csak elhatározás kérdése az étrend tartása

A világ számos fejlett országában népbetegségnek számító, kritikus érrendszeri és daganatos megbetegedésekhez vezető elhízás gyakori ellenjavallata az étkezés szabályozása, és bár ez sikeres lehet, utána az érintettek fele öt éven belül visszahízik az eredeti súlyára.