szerző:
hvg.hu

Természetesen nincs biztos tipp, amit bedobva a főnök máris megemeli a havi apanázst, de a Google egykori HR igazgatója, Bock László szerint néhány egyszerű jó tanácsot, azért érdemes megfogadni.

1. Kérjen visszajelzést

Először érdemes tájékozódni a főnöknél, hogy pontosan mit vár el, mi az a teljesítmény, amit plusz pénzzel honorálna. Persze ezt lehetőleg finom és ne túlságosan direkt módon. De érdemes a kollegák véleményét is kikérni, hogyan működne jobban egy adott folyamat, vagy közös munkavégzés.

2. Oldja meg a főnök problémáit

Találja ki, milyen probléma foglalkoztatja főnökét és javasoljon megoldást rá. Bock László példaként az egyik google-os meetinget hozza föl, ahol előállt Eric Schmidtnek – a cég vezérigazgatójának – az új ötleteivel, új karrierprogramokkal, de azok egyáltalán nem érdekelték őt. Volt ugyanis egy sokkal égetőbb problémája: 2005-ben a cég létszáma csaknem megduplázódott, 2006-ban pedig tovább nőtt, hetente majdnem száz új emberrel kellett felvenni. „Elkövettem azt az amatőr hibát, hogy saját területemmel kapcsolatos vízióimat helyeztem élőtérbe. Ahhoz, hogy ezekkel a jövőbeni tervekkel foglalkozhasson az ember, először meg kell oldani a cég égető problémáit, hogy kiérdemelje a bizalmat.

3. Gondolkozzon három lépéssel előre

Senki nem tudja, milyen munkát fog végezni 5, 10 vagy 20 év múlva. Ezért nem csak az előléptetés miatt érdemes képeznie magát, hanem, hogy piacképes maradjon. „Ha például pincér vagy – ahogy egyszer én is voltam – érdemes beállni a pult mögé is, de még a konyhába is, hogy mikor saját éttermet nyitsz, tudjad mi a dörgés.”

4. Kérje az előléptetést, fizetésemelést

A nők általában tovább várnak azzal, hogy kérjék a saját előléptetésüket, mint a férfiak. A Google-nél például hagyják, hogy a mérnökök magukat jelöljék az előléptetésre. „Ekkor tapasztaltuk, hogy a nők kisebb arányban jelentkeztek az előléptetése, attól függetlenül, hogy esetleg ügyesebbek voltak-e, vagy sem. De ez általában az osztálytermekben is így van, a fiúk előbb jelentkeznek.” Egy biztos, ha szeretné, hogy megemeljék fizetését, azt kérni kell.

5. Ismerje el, ha nem megy

Ha az egyetlen módja annak, hogy előléptessék az, ha elveszi a főnöke munkáját – ő pedig nem tervezi, hogy odébbáll, akkor tovább kell lépni. „Ha folyamatosan visszatartanak, és nem tudsz fejlődni, vagy kiharcolni egy jobb pozíciót, akkor menni kell.”

Ezért nem kap fizetésemelést

Keményen dolgozik, ellátja a munkaköréből fakadó kötelezettségeit, sőt mindent megtesz a cégért, ideális alkalmazott, a megérdemelt fizetésemelés mégsem akar bekövetkezni. Mutatjuk, mi lehet az oka.

Bock László tanácsait a LinkedIn oldalán osztotta meg, amit a Pénzcentrum szemlézett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre