szerző:
hvg.hu

Akár év közben is dönthet úgy egy cég vezetése, hogy másképpen adózna, mint addig. De ez kötelezettségekkel is jár.

Mit tehet az a cég, amelyik taósból kivás, katás vagy evás lesz? Ennek a részleteit foglalta össze az Adózóna.

A társasági adóról a kisvállalati adózásra év közben bármikor át lehet térni. De ha egy cég ezt választja, az áttérés napjával új üzleti éve keletkezik. Ezért ezt a napot mérlegfordulónapnak tekintve beszámolót kell készíteni, azt közzé kell tenni és letétbe kell helyezni. A beszámolót könyvvizsgálóval ellenőriztetni kell.

A kisadózó vállalkozásra hasonló szabályok vonatkoznak, csakhogy ezek nem alanyai a számviteli törvénynek. Kizárólag a bevételeiről kell nyilvántartást vezetni, ez pedig a bizonylatok megőrzésével is teljesíthető. A lezárt üzleti év adatai alapján meg kell viszont állapítani a kisadózó vállalkozások tételes adójának alkalmazására áttérő adózónak a társasági adót. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!