szerző:
hvg.hu

Az elmúlt húsz évben soha nem voltak ilyen nyitottak a lapok a KAP-ban.

Gödöllőn találkoztak az Európai Bizottság szakértői, akik új elemként jelentették be, hogy a közös agrárpolitika (KAP) egyes intézkedéseinél az unió jobban megosztja a felelősséget a tagországokkal – írta a Világgazdaság. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak annyi uniós szintű előírás lesz, amennyi okvetlenül szükséges, a megvalósítás feltételeit a helyi sajátosságokhoz jobban igazodó KAP-stratégiai terv kidolgozásán keresztül az adott tagállamok határozzák majd meg.

Előtérben marad egyébként a fiatal gazdák támogatása, a nemzedékek közötti tudástranszferre, emellett az innovációra alapozott beruházások ösztönzésére, a termelői együttműködések megerősítésére és a környezetvédelemmel, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések előtérbe helyezésére kerül a hangsúly. 

Az élelmiszer-gazdaságot belülről nem ismerők számára soknak tűnik, hogy a KAP viszi el a teljes uniós büdzsé mintegy 38 százalékát, nekik tehát be kell mutatni, hogy a mezőgazdaság támogatása egyéb társadalmi hatásokkal is jár – emelték ki a bizottság szakértői. A KAP-reform ügyében folytatott előzetes konzultáción 300 ezren fejtették ki véleményüket, ebből az derül ki, hogy az agrárpolitika egyre inkább elmozdul a társadalmi és a szociális elvárások felé.

2018-ra a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 395,4 milliárd forint uniós támogatást irányoztak elő. Ez nagyjából megegyezik a korábbi években kapott támogatási összeggel, mely 2014 óta mindig 395 milliárd forint felett volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

A szlovák államfő utazási irodájában razziázott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség

A szlovák államfő utazási irodájában razziázott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Marabu FékNyúz: Niki Gruevszki a NER-páholyban

Marabu FékNyúz: Niki Gruevszki a NER-páholyban

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?